
Cu ce se albesc perdelele. Metode simple de mare ajutor
publicat pe 08 aug. 2024Albirea perdelelor se face mai bine dacă folosești substanțe comune, de prin casă. Acestea albesc instant și nu afectează țesătura. Uite cu ce se albesc perdelele și ce substanțe naturale îți pot fi de folos în timpul procesului. Metodele de albire sunt simple și de efect. Detalii în articol.
Perdelele sunt un element decorativ nelipsit din orice locuință. Contribuie la ambianța generală a casei, pot să reflecte lumina naturală și asigură un mediu aerisit și intim.
În timp, însă, perdelele se pot îngălbeni sau pot avea pete din cauza expunerii directe la soare. Praful sau fumul de țigară din casă ori poluarea din exterior le pot deteriora. Materialul perdelei își poate schimba aspectul, ceea ce face ca locuința să pară neîngrijită.
Iată de ce este important să știi cu ce se albesc perdelele. Metode, sfaturi și idei, în cele ce urmează.
Cu ce se albesc perdelele ca să arate ca noi

Perdelele curate și albe au un impact pozitiv asupra atmosferei generale a unei camere. Ele reflectă mai bine lumina naturală și contribuie la crearea unui mediu luminos și aerisit.
De asemenea, perdelele albe sau deschise la culoare conferă un sentiment de prospețime și ordine, fapt care îmbunătățește percepția asupra spațiului.
Substanțele naturale pot să albească perdelele mult mai bine decât substanțele convenționale din comerț. Efectul acestora este mai blând asupra țesăturilor, dar direct. Iată ce soluții naturale poți să folosești.
Cât de des se face albirea perdelelor?
În general, este recomandat să albești perdelele la fiecare 6 luni sau ori de câte ori observi că încep să își piardă din strălucire.
Pentru perdelele din camerele expuse intens la soare sau la fumul de țigară poate fi necesar să le cureți chiar și la fiecare 3 – 4 luni.
Albirea perdelelor cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu poate fi foarte util pentru albirea perdelelor. Ingredientul natural acționează foarte eficient mai ales în cazul perdelelor îngălbenite.
O metodă simplă de acțiune este să înmoi perdelele murdare într-o soluție de apă și bicarbonat de sodiu. Pune perdelele la înmuiat într-un recipient cu apă peste care să adaugi 5 plicuri de bicarbonat de sodiu.
Ideal ar fi să lași perdelele la înmuiat în această soluție peste noapte. Apoi, spală perdelele la mașina de spălat, la programul dedicat țesăturilor sensibile.
Dacă nu poți să lași perdelele la înmuiat, atunci pune bicarbonatul de sodiu alături de detergentul țesături delicate și spală-le la programul specific.
Albirea perdelelor cu oțet
Combinația dintre oțet și bicarbonat de sodiu poate să fie și mai de efect pentru albirea perdelelor. În timp ce bicarbonatul albește țesăturile, oțetul elimină mirosurile neplăcute și dezinfectează.
Scufundă perdelele într-un recipient cu apă călduță, după care adaugă un pahar de oțet alb. Ține perdelele la înmuiat minim o oră. Apoi, clătește-le și pune-le din nou la înmuiat, de data aceasta într-un amestec de apă călduță și bicarbonat de sodiu.
La final, spală perdelele la programul dedicat.
Albirea perdelelor cu sare
Un alt ingredient natural cu efect de curățare și albire, sarea poate folosită pentru a scoate petele persistente de pe perdele.
Amestecă 3 linguri de sare la 10 litri de apă, după care pune perdelele la înmuiat în soluția rezultată. Lasă perdelele la înmuiat pentru câteva ore, după care clătește-le și spală-le la mașina de spălat.
Cu ce se curăță perdelele de fum
Fumul, fie că este de la țigări sau de la gătit, poate lăsa perdelele pătate și cu un miros neplăcut. Pentru a curăța perdelele afectate de fum, iată ce poți să faci:
Aspiră: înainte de spălare, aspiră perdelele pentru a îndepărta praful și funinginea;
Spală în apă caldă: spală perdelele într-un amestec de apă caldă și detergent cu efect de îndepărtare a mirosurilor. În timpul clătirii, pentru igienizare, folosește și o cană de oțet;
Înălbitor cu oxigen activ: la finalul spălării perdelelor, folosește un înălbitor cu oxigen activ. Acest tip de înălbitor este eficient în îndepărtarea petelor de fum fără a deteriora țesăturile delicate. Respectă întotdeauna instrucțiunile de pe etichetă.
Sfaturi pentru buna îngrijire a perdelelor

În final, ți-am pregătit o serie de sfaturi care să te ajute atunci când speli perdelele. Pe lângă spălarea lor în mod corect, e important să știi cum să le usuci, de exemplu. Iată ce trebuie să știi:
- Pentru rezultatele dorite, lasă perdelele la înmuiat în soluția aleasă peste noapte. Perioada lungă de timp ajută la îndepărtarea eficientă a petelor;
- În timpul spălării, perdelele se pot rupe. Pune perdelele împăturite în mașina de spălat. Perdelele de dantelă, de exemplu, trebuie puse la spălat în saci de protecție;
- Perdelele se spală la un program dedicat sau la programul pentru țesături delicate. Nu folosi funcția de stoarcere sau cea de centrifugare pentru a nu le deteriora. Temperatura de spălare nu trebuie să depășească 40 de grade Celsius;
- Folosește detergent lichid pentru țesături delicate, însă nu folosi balsam. Această soluție poate face ca perdelele albe să prindă o nuanță galbenă în timpul spălării;
- Uscarea perdelelor nu se face la soare. Imediat după ce ciclul de spălare s-a terminat, cât timp sunt încă umede, pune perdelele direct pe galerie pentru uscare. Greutatea acestora va netezi și usca fibrele și nu va fi nevoie de călcare.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce scoți mirosul de fum din perdele: 3 soluții eficiente, sigure și naturale
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Spălarea perdelelor cu bicarbonat. Cum te ajută acest ingredient banal să obții un alb imaculat
-
Sponsored
3 lucruri importante pentru a spăla fără griji țesăturile delicate din bumbac, lână, mătase și cașmir
Acum le poți purta cât de des vrei, fără să-ți faci griji că le distrugi.
-
LIFE
La bloc sau la casă? Ce e bine să știi înainte să faci alegerea. Avantajele și dezavantajele fiecărei variante
Alegerea ține de stilul tău de viață, de priorități, buget sau dorințe.
-
Apartamente cu 3 camere
Cum arată luxul minimal într-un apartament din Oradea în care obiectele decorative lipsesc cu desăvârșire
Fără tablouri, fără sculpturi sau accesorii decorative, însă cu multe finisaje premium integrate cu gust.