CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

A fost nevoie să stric un set de perdele ca să aflu cum se spală corect

  Cât eram mică, mama spăla perdelele la mână, în cadă, apoi le apreta și la final le călca. Simt și acum, cât scriu, mirosul de apret și îmi aduc aminte masa de călcat în mijlocul sufrageriei. Dar oricât de încărcat de nostalgie e procesul de spălare perdele la mână, eu le spăl la mașină de ani de zile. Sau am făcut asta până am stricat o pereche. Așa că am căutat să văd la ce program se spală perdelele, ce alte modalități de spălare am la îndemână și tot felul de alte detalii.

  Și dacă tot am stat să caut toate informațiile despre procesul de spălare pentru perdele, în funcție de material, am zis să dau mai departe. Așa că iată ce am aflat.

  Spălarea perdelelor la mașina de spălat

  Scurt anunț: în unele cazuri, perdelele cu broderii, paiete sau elemente fragile au nevoie de spălare manuală sau chimică, la curățătorie, pentru a evita deteriorarea.

  Pe cele ale căror etichetă spune că pot fi spălate în mașină, pune-le într-o sacoșă de spălare specială sau într-o sacoșă simplă din textil, pe care o alegi.

  Folosește un detergent special pentru haine delicate și pune puțin, căci altfel pot rămâne reziduuri pe perdele după spălare.

  La ce program se spală perdelele:

  De obicei, e recomandat să folosești o temperatură scăzută sau moderată, în funcție de textil. Majoritatea perdelelor pot fi spălate în siguranță la o temperatură de 30-40 de grade Celsius. În ceea ce privește programul de spălare, alege unul delicat sau un ciclu de spălare ușoară, care implică o viteză de rotație mai scăzută și un proces mai blând. Acest lucru va ajuta la protejarea fibrelor perdelelor și la prevenirea deteriorării.

  Apoi, scoate imediat perdelele din mașina de spălat pentru a preveni formarea cutelor. Eu le întind direct pe șină, ca să se usuce direct la locul lor. Dar poți folosi și un uscător clasic și sârma de rufe.

  NU folosi uscătorul electric, căci le poate deteriora.

  Spălarea perdelelor la mână

  Este o opțiune potrivită pentru materialele mai delicate sau pentru perdelele cu ornamente sau broderii complicate. Dar citește întotdeauna eticheta și ai grijă la materialul din care sunt făcute perdelele, căci cele cu adevărat sensibile au nevoie de o curățătorie chimică.

  Ca să le speli la mână, folosește cada, o chiuvetă spațioasă sau un lighean. Umpli vasul cu apă călduță și adaugi detergent delicat sau special pentru haine delicate și amesteci apa pentru a forma spumă, până detergentul este complet dizolvat.

  Introdu perdelele în apă, îmbibă-le și apoi masează ușor, cu atenție la zonele cu pete sau murdărie mai persistentă. Nu freca prea mult și nu stoarce excesiv.

  După spălare, le clătești în apă curată pentru a îndepărta orice urmă de detergent. Repeți procesul de clătire până când apa este limpede și nu se mai observă spumă. Stoarce ușor.

  Pentru uscare, evită utilizarea uscătoarelor de rufe, deoarece acestea pot provoca deteriorări sau încărcarea excesivă a perdelelor.

  Spălarea perdelelor la curățătorie chimică

  Pentru perdelele din materiale delicate sau pretențioase, cum ar fi mătasea sau catifeaua, este recomandat să le duci la o curățătorie chimică specializată.

  Curățătoriile chimice utilizează solvenți specializați și tehnici delicate pentru a îndepărta murdăria și petele de pe perdele. De obicei, procesul implică pre-tratarea petelor și apoi curățarea propriu-zisă într-o mașină specializată.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  A fost nevoie să stric un set de perdele ca să aflu cum se spală corect