Crăciun în stil vintage: sfaturi de la o familie de români din Belgia pentru decorul casei de sărbători
publicat pe 24 nov. 2021Despre amenajările de Crăciun în stil modern sau stil scandinav am mai tot scris, dar ce ai spune dacă ți-ai lua inima în dinți și ți-ai decora casa de Crăciun în stil vintage? Am vorbit cu Iulia Manea, a cărei casă superbă din Belgia ți-am arătat-o deja, despre cum a decorat de sărbătoare anul acesta și care sunt ritualurile ei și ale familiei sale de împodobire a bradului și de pregătire pentru ziua de 25 decembrie. Bonus, ne-a oferit și câteva tips and tricks pentru proiecte DIY de făcut împreună cu cei dragi.
Pregătirile de Crăciun în familia Manea încep cam de prin noiembrie. Iulia, soțul ei și cei trei copii se apucă de decorat devreme din entuziasmul pentru Sărbători, dar și pentru că în Belgia zilele sunt foarte scurte, ploioase și întunecoase. Bradul, luminițele, micile decorațiuni și florile de sărbătoare le aduc bucurie atunci când soarele apune, în jurul orei 15:30.
„Decembrie nu prea mai este cu zăpadă, cel puțin nu în partea asta de Europa, așa că facem tot posibilul ca să avem magie de Crăciun. Pentru că da, magia de multe ori o facem noi”, spune Iulia.
Un brad niciodată nu este de ajuns
În frumoasa casă din Belgia se regăsesc nu unul, nici doi, ci trei brazi naturali împodobiți de sărbătoare. Unul se află în living, iar ceilalți doi sunt la etaj, în camerele copiilor. Aceștia petrec foarte mult timp acolo, mai ales în timpul săptămânii după ce vin de la școală și au teme de făcut, așa că au decis să împodobească câte unul și în camerele lor. Decorul a fost realizat exact în culorile pe care și le-au dorit cei mici, pentru că, spune Iulia, nu sunt reguli când vine vorba de culori, decorațiuni și luminițe. Fiecare face cum simte că-i aduce bucurie și pace în suflet.
Brazii sunt împodobiți în fiecare an cu un mix de globuri și decorațiuni noi și vintage, fiecare cu câte o poveste aparte. Niciodată nu cumpără decorațiuni de la zero, ci le refolosesc pe cele din anii precedenți, iar Iulia în fiecare an mai cumpără câte un globuleț deosebit care ajunge, în timp, să fie o amintire frumoasă.
„Globurile și decorațiunile din alți ani, indiferent de culoare, că sunt de plastic, că sunt ciobite pe alocuri sau că instalația are toate culorile curcubeului și becuri lipsă, chiar sunt decorațiuni cu poveste”, spune Iulia.
Bucuria ritualului de împodobirie a bradului
Familia s-a ocupat personal să cumpere toți brazii din piață, apoi i-a adus cu bicicleta până acasă, unde a început un întreg ritual de împodobire și retrăire a amintirilor dragi. Primul lucru pe care îl fac este să facă focul în sobă, să pună colinde și muzică de Crăciun și să aducă toate decorațiunile păstrate de-a lungul anului în pod. Iulia și Eugen montează instalația, apoi cei trei copii încep să pună globurile în pom.
View this post on Instagram
Ornamentele vintage pentru brad sunt cumpărate din Belgia, Olanda, dar și din flea markets (adică târguri) din Italia sau Franța. Iulia adoră să caute comori în magazinele second hand de mobilier și decorațiuni, așa că pe cele din Belgia le-a găsit la Kringwinkel, un magazin local second hand. Are și câteva decorațiuni de suflet, îngerașii primiți de la mama ei în urmă cu 16 ani, atunci când a plecat în Italia.
„Am o slăbiciune pentru decorațiunile vechi. Îmi aduc aminte de de anii ’80 și de Crăciunul copilăriei mele. Unele dintre ele sunt atât de frumoase, că par mici bijuterii”, spune Iulia.
Iulia recomandă Facebook Marketplace ca fiind o sursă foarte bună de vânat mici decorațiuni. Asta și pentru că poți seta locația, țara, iar mulți dintre cei care vând obiecte trimit și prin poștă. Așa că șansele de a avea și tu câteva decorațiuni vintage cu poveste sunt foarte mari. Bineînțeles, te mai poți uita pe site-uri precum OLX, Etsy sau poți merge în târguri de vechituri sau chiar cele de Crăciun din țară sau din Europa.
Decorul mesei de Crăciun? Tot vintage!
Casa Iuliei este toată o poveste așa că ea nu ezită să decoreze masa de Crăciun în același stil. Toate elemente pentru masă, vesela, farfuriile, paharele, sfeșnicele, chiar și elementele textile – fața de masă sau șervetele – sunt vintage, cumpărate de-a lungul anilor de prin toată Europa, așa cum îi place ei, din magazinele second hand sau târgurile de vechituri.
View this post on Instagram
De obicei așază masa din bucătărie, deoarece acolo se simt cel mai confortabil să mănânce și să se relaxeze. Pentru că are farfurii cu tot felul de modele, Iulia poate crea o mulțime de aranjamente speciale pentru sărbători. Anul acesta a decis să folosească și ceva cu roșu, pentru a fi cu adevărat festiv. Florile vor fi și ele prezente, în funcție de ce va găsi disponibil la piață, dar și lumânările parfumate din ceară naturală, care vor încadra frumos spațiul.
În ceea ce privește mâncarea, de pe masa de sărbătoare nu vor lipsi cozonacii făcuți de Eugen, dar nici sarmalele făcute de Iulia, care adoră să miroasă toată casa a cimbru și a condimente. Copiii sunt mereu în jurul părinților și îi ajută cum pot, indiferent că este vorba de așezarea mesei sau de o mânuță în plus la pregătirea bunătăților.
Proiecte DIY numai bune pentru Crăciun
Iulia a realizat împreună cu cei trei copii o mulțime de proiecte DIY care să aducă spiritul Sărbătorilor în casă. Au tăiat, au lipit, au desenat și s-au distrat, iar tu vei putea face aceleași lucruri împreună cu cei dragi dacă urmezi rețetele creative de mai jos.
1. Coroniță din brad și elemente naturale
Coronițele din brad sunt cu adevărat spectaculoase, mai ales dacă sunt realizate in house, de tine. Tot procesul este ușor, nu implică foarte multe materiale, iar distracția e nelimitată.
Materiale necesare pentru coronița din brad:
Un cerc metalic sau o sârmă mai groasă
Sfoară
Crenguțe de brad
O foarfecă
Dacă nu găsești deja făcut un cerc metalic, poți forma unul din sârmă folosindu-te de o oală pentru a crea forma rotundă, așa cum a făcut și Iulia. Tot ce trebuie să faci după este să legi crenguțele de brad între ele și să formezi mici buchețele. Pe acestea, împreună cu crenguțele mai mari, le legi de suportul metalic. Coronița e frumoasă și așa simplă, însă poți adăuga diverse elemente naturale, precum sunt conurile de brad, feliile de portocale uscate sau chiar mici crenguțe de eucalipt care se vor usca într-un mod tare plăcut.
„Nu există bine sau greșit atunci când faci coronița. Oricum o să iasă frumos! Este facută de tine și ideea este să te relaxezi și să te distrezi făcând lucruri creative”, povestește Iulia.
2. Căsuțe desenate pe geam
Acesta nu este tocmai un proiect DIY în toată regula, însă aduce o stare tare cozy. Nu necesită așa multă concentrare, ci doar imaginație și creativitate cât cuprinde.
Materiale necesare pentru căsuțe:
Un marker alb special pentru sticlă
Șabloane pentru căsuțe
Înainte de a desena pe geamuri, curăță bine zona în care vei desena pentru ca markerul să prindă. Dacă simți că ai nevoie de niște șabloane pentru căsuțe, cu siguranță pe Pinterest vei găsi unele potrivite pe care le vei putea printa. Tot ce trebuie să faci este să creezi un orășel din căsuțe exact cât ține lungimea geamului, așa cum a făcut și Iulia cu cei mici.
3. Stele din hârtie
Stelele din hârtie sunt cu adevărat niște decorațiuni speciale. Pentru că cele din magazine nu sunt tocmai ieftine, există o metodă foarte ușoară prin care le poți face acasă la tine.
Materiale necesare pentru steluțe:
Pungi de hârtie dreptunghiulare (albe sau kraft)
O foarfecă
Un lipici rezistent
O sfoară
Pentru o stea de dimensiune medie ai nevoie de 10 sau 12 pungi de hârtie pe care le lipești unele peste altele. După ce ai făcut acest pas, trebuie să decupezi cu foarfeca un triunghi mare și încă două mici pe laterale. La final, deschide toate pungile și vei vedea că se va forma o stea. Pentru a sta dreaptă, lipește cele două capete cu o bucată de sfoară între ele pentru a o putea agăța acolo unde îți dorești.
Crăciunul este magie pură
În perioada Sărbătorilor, casa Iuliei are un aer de atelier fiindcă mai mereu se apucă să meșterească câte ceva, chit că este vorba despre o coroniță, o steluță, mai așază o decorațiune în brad sau mai aranjează câte o masă pentru brunch sau cină. Iulia este de părere ca acesta este farmecul Sărbătorilor, nu doar rezultatul final, ci timpul petrecut împreună cu familia și tot procesul colectiv de creație.
Iulia adoră să vadă familia în jurul bradului desfăcând cadouri, să aibă luminițe și decorațiuni în toată casa, iar toată iubirea pe care o pune în toate aceste activități se poate vedea cu ochiul liber.
Foto: Iulia Manea
-
LIFE
6 bloggeri culinari ne-au dat 6 rețete gustoase și excentrice pentru masa de Crăciun
-
DESIGN EXTERIOR
Shopping: 12 decorațiuni de Crăciun pentru exterior – coronițe, ghirlande luminoase și brazi artificiali
-
LIFE
Shopping: 13 ornamente de Crăciun pentru o locuință decorată în spiritul Sărbătorilor
-
hotnews
De ce să mergi la început de toamnă în Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc
Îți povestesc din propria experiență.
-
UTILE
Cu ce se curăță carioca de pe perete, canapea sau alte suprafețe. 5 trucuri geniale
Soluțiile cele mai simple au efectele cele mai vizibile.
-
UTILE
Miros de aer închis în cameră? Cele mai simple și eficiente soluții care pot rezolva problema
Chiar dacă aerisești, poate nu o faci cum trebuie.