Case

O familie de români cu trei copii și-a găsit casa visurilor într-un sat din Belgia

    Numele complet: Iulia Manea, lucrează în IT
    Unde: în Belgia, într-un un sat la aproximativ 30 minute de Bruxelles
    Tip de locuință: casă cu un etaj, 6 camere și 3 băi
    Suprafață casă & curte: suprafață utilă 280 metri pătrați, curte 2100 metri pătrați
    Stă aici: din august 2020
    Împarte casa cu: soțul ei, Eugen, și cei trei copii, Ilinca, Ruxandra și Tudor

    Iulia Manea, aka Jetaime_antiques, și soțul ei, Eugen, lucrează amândoi în IT și locuiesc împreună cu cei trei copii într-o casă veche din Belgia, pe care au cumpărat-o și renovat-o în pandemie.

    Fotoliile din living sunt cumpărate de pe Facebook Marketplace.

    Pentru că Eugen a primit o ofertă de job în Belgia, iar Iulia putea lucra de oriunde din Europa, la începutul lui 2019 au decis să plece din țară. În plus, Ilinca, una dintre fiicele lor, mai avea doar un an până când urma să înceapă școala și li s-a părut un moment oportun pentru o astfel de schimbare. Au decis să vândă tot ce aveau în țară, inclusiv casa construită de ei în satul Tamași din Corbeanca, și să o ia de la început în Belgia. În primul an și jumătate au locuit cu chirie într-un apartament din orașul Antwerp, iar apoi au stat într-un Airbnb.

    „Nu am plecat cu inima ușoară din România. Să iei trei copii în brațe, să-ți iei casa în spinare și să pleci către necunoscut nu este ușor. Am lăsat în urmă vecini, prieteni buni și o familie pe care o iubim. Cu mutarea ne-au ajutat foarte mult si prietenii pe care-i aveam în Belgia, dar și prietenii pe care ni i-am facut aici ulterior. Noi suntem foarte independenți de fel și ne-am adaptat foarte ușor”, povestește Iulia.

    Iulia, Eugen și cei trei copii ai lor. Photo credit: Karen Vandenberghe – Dovy Keukens

    Cei doi au început căutările pentru chirie încă de când locuiau în țară. Au programat câteva vizionări pe un site de imobiliare și nu a durat mult până au găsit apartamentul din Antwerp. Odată stabiliți în Belgia, au mers toți la cursuri de integrare și de limbă flamandă, oferite gratuit de către statul belgian.

    Așa cum era de așteptat, mutarea în sine nu a fost foarte ușoară. Eugen nu a avut un pachet de relocare de la noul job, așa că el și Iulia s-au ocupat singuri de tot ce presupune procesul mutării. Cel mai dificil le-a fost când au apărut pandemia și primul lockdown. Atunci au fost nevoiți să elibereze apartamentul în care stăteau cu chirie în Antwerp și să se mute într-un Airbnb.

    Dragoste la prima casă

    Timpul petrecut în apartamentul din Antwerp a alimentat dorul familiei de a locui la casă. După cei aproape cinci ani de stat la curte în Corbeanca, unde cei mici se puteau juca în voie, s-au obișnuit cu libertatea pe care ți-o oferă statul la casă.

    S-au gândit inițial să-și construiască un cuib al lor în Belgia, însă nu aveau răbdare să aștepte în jur de doi ani, cam cât durează o astfel de construcție. Așa că au început să caute case prin satele și micile orașe din apropiere.

    Voiau o casă luminoasă și spațioasă, astfel încât toți cei cinci membri ai familiei să își desfășoare activitățile lejer. Multe din deciziile luate au fost strâns legate de cei trei copii, iar una dintre ele a fost ca viitoarea casă să aibă o grădină generoasă în care aceștia să se poată juca și alerga liberi. Și nu doar copiii se bucură de spațiul verde, ci și adulții. Grădinăritul în curtea proprie reprezintă pentru ambii soți terapie pură după multele ore petrecute la calculator.

    „Să meargă singuri la școală sau în parc. Să-i strige prietenii la poartă să vină la joacă pe stradă sau să se plimbe cu bicicletele. Această libertate și independență pentru copiii noștri a fost cea mai importantă”, povestește Iulia.

    Casa pe care cei cinci o numesc acum acasă a fost printre primele vizionate, însă pentru că avea nevoie de niște renovări serioase, Iulia și Eugen n-au fost de la început convinși. Au continuat căutările timp de patru luni, iar de fiecare dată când vedeau un spațiu nou îl comparau cu acea casă veche cu obloane văzută la început. Nu doar că și-au luat viața de la capăt într-o țară nouă, dar au hotărât să cumpere și casa visurilor, conștienți fiind de renovările pe care urmau să le facă singuri.

    Casa a fost construită în 1972 de un profesor universitar din Antwerp, pentru el și familia lui. În 1998 a vândut-o unui cuplu de pensionari, iar familia Manea reprezintă cel de-al treilea rând de proprietari.

    Două luni pline de renovări pentru o casă veche cu obloane

    Renovările spațiului erau programate să înceapă în februarie 2020, dar cum pandemia și primul lockdown au pus lucrurile forțat pe pauză, lucrările au început în luna iunie. În acest timp, familia a fost nevoită să locuiască într-un Airbnb pentru câteva luni.

    Chiar dacă Iulia e prietenă cu frumosul și are simț estetic –  ea a gândit amenajarea spațiului -, casa avea nevoie de renovări și la exterior. Așa că cei doi soți au apelat la o echipă de constructori. Și nu orice echipă de constructori, ci una din Brașov, pe numele său Revelement. Tot procesul a durat două luni.

    „Dacă am fi lucrat cu o firmă din Belgia ar fi durat mult mai mult, ceea ce pentru noi ar fi însemnat costuri de cazare la Airbnb. De asemenea, în Belgia nu am găsit o echipă completă. Aici sunt experți pe fiecare specializare în parte (electrician, faianțar, zugrav, parchetar etc). Ar fi trebuit să-i coordonăm noi pe fiecare în parte și acest rol de șef de șantier sau project manager ne-ar fi luat foarte mult timp”, spune proprietara.

    Pentru amenajarea camerelor, cuplul nu a colaborat cu niciun designer de interior. Iulia crede că un profesionist i-ar fi ajutat enorm, însă nu au apucat să facă acest pas. Cu toate acestea, casa veche cu obloane are o amenajare echilibrată și caldă, perfectă pentru stilul familiei și al țării în care locuiesc.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Rev Element (@revelement)

    Un moodboard pentru a aduna toate ideile la un loc

    Înainte să înceapă lucrările propriu-zise, Iulia a realizat un moodboard pe care l-a actualizat cu fotografii și cu tot felul de obiecte care o inspirau și pe care le dorea prezente în amenajarea finală. Numele moodboard-ului a fost Modern Farmhouse, asta pentru că elementele de bază alese au fost clasice, iar micile obiecte cu aspect industrial au dat o influență modernă spațiului.

    Au fost nevoiți să schimbe toată partea electrică, țevile, să toarne șapa, să repare acoperișul și chiar să facă mici modificări prin grădină. O mare parte din bugetul de renovare s-a dus pe lucrurile care nu se văd, dar care trebuiau neapărat realizate, punctează Iulia.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Rev Element (@revelement)

    Au vopsit toți pereții în alb, ca să vadă cât de bine se potrivesc mobilierul și decorațiunile în noul lor cămin. „Ideea amenajării a fost să reușim ceva unic, ceva care să ne reprezinte și să ne placă nouă, dar și ceva foarte practic, în care să ne simțim bine. Până la urmă o casă nu este un magazin de mobilă și nu trebuie să arate ca un catalog sau revistă de design”, spune Iulia.

    O bună parte din mobilier este vintage, pentru că celor doi soți le place să viziteze târgurile de vechituri.

     

    Proprietarii și-au dorit ca elementele care oferă contur casei, precum gresia, faianța sau parchetul, să fie în același stil. Au cumpărat parchetul de la Hubo, gresia și faianța de la Impermo, iar gresia pentru bucătărie și hol de la Brukom Tegel. Pentru că suprafețele au fost destul de mari, au avut nevoie de 55 metri pătrați de materiale pentru hol și bucătărie, plus 40 metri pătrați pentru cele trei băi și o spălătorie. Pentru gresie au ales același model fiindcă nu își doreau să pună praguri. Au vrut ca totul să fie cursiv, astfel încât să se creeze unitate între spații. Dacă erau prea multe texturi sau pattern-uri se crea o aglomerare vizuală.

    Casa a fost amenajată cu mobilier vintage și obiecte recondiționate

    Călătoriile din ultimii 20 de ani i-au dezvoltat Iuliei simțul estetic și au învățat-o să fie mai atentă la lucrurile care îi plac. Adoră obiectele vechi, vintage, iar asta se reflectă și în felul în care a ales să amenajeze toate cele cinci încăperi. Proprietara se inspiră și alege să cumpere obiecte atât din magazinele second hand sau cele de vechituri, cât și din magazinele specializate. S-a întâmplat chiar să găsească lucruri aruncate, pe care ea le-a salvat și le-a dat o nouă viață. Unul dintre acestea este chiar lustra din living pe care a luat-o de la gunoi, a curățat-o, i-a schimbat firele și becurile, iar acum arată ca nouă.

    „Pentru mobilier și decorațiuni, amenajarea nu se termina niciodată. Îmi place foarte mult procesul de amenajare. Pentru piesa potrivită caut mult și pot să aștept și ani”, povestește Iulia

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Casa veche cu obloane. În engleză cred că l-aș numi stilul Cottage.

    De unde v-ați luat inspirația: Este o casă veche și am vrut să amenajăm în așa fel încât să păstrăm același stil, așa că ne-a inspirat foarte mult chiar casa și ce am găsit aici. Dar am învățat multe și din construcția și amenajarea casei din România. Așa am știut clar ce vrem și ce nu vrem. De asemenea, mie-mi plac foarte mult lucrurile vechi, vintage și asta cred că se reflectă și în felul în care am amenajat interioarele. Am călătorit foarte mult în ultimii 20 de ani și toate locurile pe care le-am vizitat prin lume poate că m-au ajutat să-mi formez un stil sau sa-mi dau seama ce-mi place. Dar in fiecare zi mai vedem ceva frumos, mai învățăm ceva nou, așa că amenajarea unei case nu se termină niciodată.

    Colțul preferat din casă: Iubesc totul, dar cred că dacă ar fi să aleg, ar fi bucătăria. Nu degeaba se spune că este sufletul casei.

    Elementul preferat: Am multe elemente preferate. Arhitectura casei, geamurile cu priveliști de poveste, șemineul, obloanele, grădina cu arbori și vegetație matură.

    Conceptul sau paleta de culori după care v-ați ghidat: Culorile predominante sunt alb, gri, roz și negru, maronuri pentru contrast. Dar infuzia de culori poate să vina și ulterior prin accesorii și mobilier. Culorile puternice, tapetul sau alte efecte și materiale pentru decorul pereților, necesită un timp mai îndelungat de gândire, cel puțin pentru mine. O dată lipite pe perete, mai greu se dau jos. Plus că noi încă mai suntem în perioada în care copiii colorează pereții 🙂 Așa că am preferat să locuim în casă o perioadă, înainte de a alege ceva mai intens ca schemă coloristică.

    Cel mai bun lucru iarna: Familia în jurul focului aprins în șemineu.

    Cel mai bun lucru vara: Noi toți în jurul mesei de picnic din grădină.

    Cel mai mare răsfăț: Nu știu dacă răsfăț, dar bucătăria a fost încăperea cu mobilierul cel mai scump. Dar obiectele scumpe, din punctul meu de vedere, sunt cele care-mi aduc aminte de cineva sau mă duc cu gândul la o amintire frumoasă. De exemplu, masa din living, peripețiile și emoția cu care ne-a trimis-o mama prin Atlassib din Italia, dupa ce ne-am mutat în Tamași. Din Tamași am luat-o cu noi în Antwerp și apoi aici, în noua noastră casă.

    De asemenea, un set de tacâmuri din inox primite cadou de la sora lui Eugen. De fiecare dată când punem masa ne gândim la ea. Multe cărți primite cadou de la prietenii noștri de care ne este foarte dor. Și așa sunt multe obiecte „scumpe”, cu valoare emoțională, la care ținem foarte mult.

    Proiectul DIY preferat: Când vine vorba de DIY, am făcut multe, dar cred că cel mai solicitant a fost să vopsim noi toate cele 15 uși din casă.

    Ultimul lucru făcut pentru casă: Fiind primăvară, ne-am concentrat foarte mult pe grădină. Am făcut o mică grădină de legume, am plantat pomi fructiferi, foarte multe flori (hortensii, trandafiri), am plantat gazon, am construit un mic gard și am făcut o nouă curte pentru cele două găini ale noastre. Sunt multe lucruri pe care le tot facem, la curte treaba nu se termină niciodată.

    Dacă ai putea prin magie să schimbi ceva la casa ta, ce ai schimba: Nu aș schimba nimic și nu pentru că este perfectă, dar pentru că și micile imperfecțiuni au farmecul lor.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Iulia Manea (@jetaime_antiques)

    Acasă înseamnă: Locul unde sunt împreună cu soțul și copiii mei.

    Casa ta în cinci cuvinte: Familie, iubire, lumină, liniște, căldură.

    Sfaturi despre cum să îți amenajezi casa: Am copilărit într-un apartament de 39 metri pătrați și de-a lungul timpului am trăit în tot felul de garsoniere, apartamente și case. O casă curată și un buchet de flori m-au făcut mereu sa mă simt bine în toate locurile prin care am stat. Dar atâta timp cât suntem înconjurați de iubire, atâta timp cât suntem în siguranță împreună cu oamenii pe care-i iubim, restul nici nu mai contează.

    Cum arată o zi din viața ta în Belgia: Ducem și aducem copiii de la școală cu bicicletele. Școala este la două minute de casă, așa că uneori mergem și pe jos. Când vin de la școala, de multe ori copiii se duc la găini să verifice dacă sunt ouă. Aprovizionarea cu mâncare o facem în sat, unde avem multe magazine, farmacie și trei supermarketuri. În fiecare vineri apare și o piață cu multe flori, legume și alte nebunii unde îmi place să merg de fiecare dată când pot.

    Pentru că lucrăm de acasa și eu, dar și Eugen, cel mai mult timp ni-l petrecem în fața laptopului. Când putem, încercăm să ieșim în curte, unde avem o mică grădină de legume, grădina cu flori sau pur și simplu ne relaxăm pe terasă. În weekenduri, mai tot timpul facem ceva pe lângă casă: un mic proiect DIY, ne place să mai vizităm câte un oraș diferit sau să ne plimbăm cu bicicletele la noi în sat, unde avem și un mic parc natural cu păduri și câmpuri cu flori sălbatice.

    Ce nu poți rata când ajungi în Belgia: Bruxelles, Antwerp, Ghent, Bruges sunt toate orașe minunate de vizitat. Dar nu este de ratat nici vizita la berărie sau la o degustare de bere. Belgienii au o mare tradiție și pasiune pentru această băutură. Și Ardennes este de vizitat pentru peisajele superbe.

    Foto: arhiva proprietarilor (fotografia principală și cele cu bucătăria sunt realizate de Karen Vandenberghe pentru Dovy Keukens)

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    2 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Felix
    Felix
    2 years ago

    Eu mă întreb de unde au scos cam 1 milion de euroi…

    Andrei
    Andrei
    2 years ago
    Reply to  Felix

    Eu mă întreb de unde este această informație? Că eu nu am găsit-o în articol. 😳

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    O familie de români cu trei copii și-a găsit casa visurilor într-un sat din ...