LIFE

21 de sfaturi care te vor ajuta alegi bradul natural perfect de Crăciun și să-l pregătești pentru împodobire

publicat pe 11 dec. 2021

    Parfumul caracteristic Sărbătorilor, aspectul mult mai plăcut, tradiția – sunt mulți factori care te-ar putea convinge să cumperi un brad natural de Crăciun. Dacă decizia este deja luată, uite ce urmează.

    Bun, ai cântărit deja avantajele și dezavantajele și te-ai hotărât să alegi un brad natural de Crăciun. De la cumpărare până la împodobire vor apărea câteva lucruri în plus de făcut, pe care nu le-ai fi întâmpinat dacă ai fi ales brad artificial. Urmează ghidul de mai jos, inspirat de The Spruce.

    1. Începe cu amplasamentul

    amplasament brad
    Încearcă să nu pui bradul natural prea aproape de o sursă de căldură, ca să rămână verde mai mult timp

    Înainte să mergi să cumperi un brad natural de Crăciun, e important să planifici unde îl vrei pune. Alege locul din casa ta unde ar încăpea și unde îl poți expune. Evită să îl amplasezi în apropierea unei surse de căldură (o fereastră unde bate soarele toată ziua, un calorifer, un șemineu). Încearcă să-l pui departe și de zonele de trafic, unde tu și ai tăi ați putea da peste el sau v-ați putea împiedica de cablurile luminițelor.

    2. Măsoară spațiul

    Odată ce ai ales locul perfect, ia o ruletă și măsoară atât înălțimea camerei, cât și spațiul pe care îl poți ocupa la sol cu bradul. Notează tot ce măsori și ia cu tine la cumpărături aceste numere, ca să te asiguri că vei cumpăra un brad care îți încape în casă.

    3. Ia o ruletă la tine

    Deși există piețe de brazi de Crăciun care îți dau dimensiunile fiecăruia pe etichetă, cel mai bine este să ai la tine ruleta cu care ai măsurat spațiul de-acasă. Așa te asiguri că nu ai vreo surpriză neplăcută când ajungi înapoi cu arborele și încerci să-l pui acolo unde ai stabilit că e locul lui. Măsoară și grosimea trunchiului, dacă ai un suport de brad în care trebuie să încapă. Iar ca regulă de bază, alege un brad cu aproximativ 15 centimetri mai scund decât înălțimea camerei.

    4. Echipează-te

    Dacă ai ales să cumperi un brad natural, e bine să te echipezi corespunzător înainte, pentru că va trebui să-l cari și nu e tocmai comod. Ia-ți niște mănuși rezistente care să-ți protejeze mâinile de ace și rășină. Cumpără niște sfoară pe care să o folosești pentru a lega copacul de mașină, în cazul în care va trebui să-l transporți astfel.

    5. Alege suportul de brad potrivit

    Suportul de brad e un element esențial, iar dacă nu ai deja unul acasă, alege-l pe cel nou cu atenție. În general, trebuie să te orientezi în funcție de înălțimea camerei. Cu cât îți permite să alegi un brad mai înalt, cu atât arborele va avea trunchiul mai gros.

    6. Ai grijă la soiul de brad pe care îl cumperi

    brad natural de Crăciun
    Când ajungi la piață, întreabă vânzătorii despre diferitele soiuri de brad natural de Crăciun

    La fel care orice altă plantă, și brazii vin în mai multe soiuri. Sunt unele specii veșnic verzi, cu ace mai scurte, precum Fraser sau Brad nobil, iar acestea sunt mai ușor de împodobit decât altele, pentru că există spațiu între crengi suficient pentru decorațiuni.

    7. Atenție la spațiul dintre ramuri

    Bradul de Crăciun împodobit va arăta cel mai bine dacă ornamentele pot atârna drept în jos. Asta presupune ca arborele să aibă suficient spațiu între ramuri – chiar dacă vrei unul cât mai bogat, asigură-te că acestea nu sunt îngrămădite unele în altele. Metoda prin care poți merge la sigur este să iei la tine un glob de atârnat și să probezi la fața locului dacă încape.

    8. Alege un brad proaspăt

    Vrei ca bradul tău de Crăciun să reziste cât mai mult, iar cu cât e mai proaspăt tăiat, cu atât mai bine. Când îl cumperi, probează-l trăgând ușor de o crenguță. Acele ar trebui să fie lucioase și verzi – nu terne și cu tentă maronie – și nu ar trebui să cadă când pui mâna pe ele.

    9. Transportă-l corespunzător

    transport brad natural de Crăciun
    Dacă transporți bradul pe acoperișul mașinii, nu-l lăsa descoperit, altfel riști să pierzi câteva ace și crengi pe drum

    Ca să ajungi cu bradul în stare bună acasă, trebuie să-l transporți cu grijă. Dacă e posibil, întinde-l în mașină. Dacă nu ai o mașină suficient de mare pentru asta, îl poți prinde pe acoperișul mașinii, dar ai grijă să-l legi bine. Învelește-l într-o pătură veche pentru a proteja acele de vânt.

    10. Fă-i o tăietură proaspătă

    Odată ce ai ajuns cu el acasă, ia un fierăstrău mic și taie un centimetru din trunchi, la fel cum ai face cu o floare pe care o pui în vază. Această tăietură proaspătă va permite tulpinii să absoarbă imediat apa din suport și, astfel, să reziste mai mult.

    11. Adu-l la înălțimea potrivită

    brad craciun
    Dacă alegi să cumperi un brad natural de Crăciun, va trebui să pui mâna pe fierăstrău

    Se întâmplă să ajungi cu el acasă și să realizezi că e prea înalt pentru încăperea în care vrei să-l pui. Poate ai măsurat greșit inițial sau poate ai observat asta încă de la magazin, dar era prea frumos bradul ca să renunți la el. Taie din tulpină atât cât ai nevoie ca să încapă, un centimetru s-ar putea să nu fie suficient. Pro-tip: măsoară de două ori și taie o singură dată, ca să nu ai surprize.

    12. Asigură-i stabilitatea

    Acum îți dai seama dacă ai ales un suport potrivit sau dacă e nevoie de improvizații – când așezi bradul. Asigură-te că e perfect vertical și perpendicular cu podeaua, altfel riști să pice când ți-e lumea mai dragă. Dacă nu ai podelele perfect drepte, adaugă o bucată de placaj de lemn sub suport sau orice ai la îndemână pentru a nivela suprafața de sub suport.

    13. Protejează-ți podelele

    Bradul ar trebui să stea în apă câteva săptămâni bune, poate chiar luni, până îl scoți. Așa că ai grijă să îți protejezi podelele, mai ales dacă sunt sensibile la umiditate. Acoperă-le cu o folie protectoare, impermeabilă, în zona în care urmează să amplasezi un brad natural de Crăciun. Ca să nu arate inestetic, poți pune folia sub un covor sau un preș.

    14. Securizează suportul

    Dacă ai un brad foarte mare și greu și ți-e teamă că suportul nu va face față să îl țină în loc, prinde-l înainte de o bucată de placaj de lemn mai mare decât suprafața lui. Asta va mări baza de susținere a arborelui și îi va da mai multă stabilitate.

    15. Pune bradul în suport

    Acum că ai trecut de toți pașii dificili, mai este unul care ar putea să ți se pară complicat: să pui bradul în suport. Încearcă să faci operațiunea asta afară pe cât posibil, ori pe casa scării, în orice caz nu deasupra unui covor, pentru că vor cădea ace și așchii. Întinde copacul la orizontală și pune-i suportul – roagă pe cineva să îl țină cât timp securizezi clemele suportului pe tulpină. Dacă are baza prea groasă, treci la cioplit – ia un cuțit bine ascuțit și încearcă să subțiezi tulpina suficient cât să încapă în suport. Dacă nu ai mai făcut asta niciodată, încearcă să nu tragi cu lama spre tine în acest proces, ca să nu riști să te accidentezi. Abia după ce ai pus suportul, e momentul să ridici bradul în picioare – roagă pe cineva să te ajute, nu e o muncă pe care să o faci individual, altfel riști să strici baza sau suportul.

    16. Ajustează vârful

    Chiar dacă momentul așezării ornamentului din vârful bradului ar trebui să fie la urmă, e bine să probezi dacă încape înainte să vă apucați de împodobit. Astfel, vei putea ajusta înălțimea fără să dai jos toate ornamentele în proces, sau să strici vreo instalație luminoasă. Taie din creanga cea mai de vârf cât e nevoie pentru ca ornamentul pus acolo să nu se blocheze în tavan.

    17. Tunde crengile răzlețe

    crengi de brad
    Poți folosi crengile tăiate ca să creezi decorațiuni pentru masa festivă

    Dacă vrei un brad natural de Crăciun care să arate ordonat, atunci e momentul să iei foarfeca și să te apuci de toaletat. Scapă de ramurile care îți strică estetica – de exemplu, posibil la bază să existe unele care atârnă prea tare. Sau poate sunt crengi care au crescut mai lungi decât celelalte și acum îți zgârie mobila din jur. Totuși, ai grijă să nu tai prea mult, un brad natural nu trebuie să arate perfect. Folosește crengile tăiate ca decorațiuni pentru masa festivă.

    18. Supraveghează apa

    Ca să nu îți pice acele din brad până la Anul Nou, pune multă apă în suportul copacului și supravegheaz-o constant. Asigură-te că bradul are mereu apă proaspătă – s-ar putea să fie necesar să o schimbi periodic, la câteva zile. Vei observa că în primele zile de la instalare, bradul tău va absorbi foarte multă apă și e posibil să trebuiască să-i faci plinul chiar și o dată la câteva ore. Nu va trebui să muncești atât de mult o lună întreagă – după prima săptămână, absorbția de apă încetinește.

    19. Adaugă aditivi

    În mod normal, apa proaspătă e tot ce ai nevoie să menții bradul în viață cât mai mult. Însă, ca și în cazul florilor, există anumiți aditivi pe care îi poți adăuga în apă, ca să-i prelungești viața. Întreabă chiar la magazinul de unde cumperi arborele sau la o florărie din drum spre casă.

    20. La nevoie, leagă copacul

    Dacă ai copii sau animale de companie și îți faci griji că ar putea dărâma bradul, leagă-l. Folosește undiță de pescuit ca să-l securizezi și agață-l de o piesă de mobilier grea din apropiere. Leagă-l de mai multe obiecte ancorate, ca toată greutatea să nu se sprijine pe unul singur, care, în cele din urmă, să cadă cu tot cu brad. Ai grijă unde legi lița, să nu prezinte un risc de împiedicare sau accidentare.

    21. Decorează

    impodobire brad
    Încearcă să refolosești ornamentele din anii trecuți, pe cât posibil

    Când ai terminat cu toată partea de cumpărare și instalare a unui brad natural de Crăciun, urmează, în sfârșit, momentul mult-așteptat: împodobirea lui. Inspiră-te din aceste exemple, încearcă să folosești cât mai multe din decorațiunile vechi, ca să nu cumperi iar o mulțime de plastic, și, cel mai important, distrează-te și bucură-te de Sărbători.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments