UTILE

Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți construiești o casă mobilă în România și cum poți achiziționa una în rate

publicat pe 27 aug. 2021

    Dacă ai un teren cât de cât plat și câțiva bani puși deoparte, visezi să ai casa ta undeva în natură și nu ai nicio problemă cu locuitul în spațiile mici, atunci o casă mobilă s-ar putea să ți se potrivească de minune. Însă cum o construiești?

    Legislația / construcția pe șasiu  / utilitățile / costuri posibile și aproximative  / complicații care ar putea apărea pe parcurs

    Vei afla, în cele ce urmează, tot ce trebuie să știi despre o astfel de locuință, ce implică din punct de vedere legal, cum e cu șasiul și cum transporți o casă mobilă și, cel mai important, cam la ce costuri să te aștepți pe parcurs. În plus, persoane care au trecut deja prin experiența asta ne-au povestit cum a decurs procesul și ne-au explicat câteva dintre detaliile tehnice din spate, așa că poți învăța din greșelile lor pentru a-ți duce planul la bun sfârșit fără prea multe peripeții.

    Ce ai de făcut din punct de vedere legal ca să-ți construiești o casă mobilă

    Conform legislației, pentru o casă mobilă sau temporară nu vei avea nevoie de autorizație de construire ca-n cazul unei construcții clasice, dar în funcție de caz, s-ar putea să fie nevoie să obții o autorizație de amplasare la primărie. Teoretic este ușor de obținut – o poți primi doar cu o copie după buletin, o poză cu terenul pe care vrei să o amplasezi și o simulare care să ilustreze clar cum va fi așezată, explică Matei Huber, fondatorul businessului Tiny Hubs.

    Un alt lucru important este să ai și un număr de înmatriculare, altfel riști să fie considerată construcție clasică, iar în acest caz lucrurile se complică. Dacă vrei să eviți asta cu orice preț poți consulta Legea 50/1991, care nu menționează termenul de casă mobilă, dar precizează ce tipuri de construcții și lucrări au nevoie de autorizație.

    În general, orice firmă care se ocupă de construcția caselor mobile îți va spune că nu ai nevoie de niciun fel de autorizație. Dacă procesul va deveni complicat ori nu depinde de fiecare primărie în parte, pentru că legislația din România încă nu a „adoptat” termenul de casă mobilă, așa că nici conceptul nu este clar reglementat în legile reactualizate în 2021.

    De exemplu, Deni și Alin Sîrb au avut pentru prima oară intenția să-și construiască un tiny home pe roți în 2018, așa că au cerut informații de la primărie. „În mai 2020, după zeci de mail-uri, telefoane și prezentări la primărie, încă nu le aveam. Până la urmă, cu puțin ajutor din partea unei avocate, am primit un răspuns oficial în iunie 2020”, povestește Deni. Inițial, li s-a cerut o autorizație de amplasare pentru casa mobilă, dar după ce au fost la primărie și au discutat cu peste zece angajați, au aflat că nimeni nu auzise de așa ceva. „Așa că noi considerăm că avem o rulotă parcată pe terenul propriu”, explică.

    Construcția pe șasiu și interesul pentru case mobile din lemn

    casa mobila sasiu roti
    Alin a lucrat 75% singur la construcția casei, dar a cerut ajutorul unui structurist pe partea de rezistență

    Ai nevoie neapărat de un șasiu cu roți pentru ca legea să o considere a fi mobilă, așa că pe el îți vei ridica construcția. Dar asta înseamnă că va fi mai degrabă un tiny home, căci faptul că trebuie să ai o amprentă a casei care să poată fi, totuși, transportată pe roți, îți limitează foarte mult spațiul.

    De exemplu, Gabriela Isadora și-a proiectat singură casa pe un șasiu de 6,6 metri lungime și 2,44 metri lățime. I-au încăput acolo și bucătărie, și living, și baie și un dormitor suspendat, căci pereții au o înălțime de patru metri.

    A acordat un interes deosebit construcției de case mobile din lemn, acestea fiind o opțiune eco-friendly, un concept tot mai popular în rândul românilor. Mai mult decât atât, Gabriela a folosit și materiale second-hand în construcția căsuței, cum ar fi lambriurile exterioare. „A fost decizia mea să aduc lemnul din Austria, de la o cabană care se demola, din dorința de a avea o amprentă mai mică asupra mediului. Îmi place mult conceptul de a reda viața unor obiecte vechi, de a face ceva din ceea ce alții ar pune pe foc”, povestește Gabriela.

    casa pe roti gabriela isadora case mobile din lemn
    Casa pe roți are patru metri înălțime și un dormitor suspendat.

    Însă după ceva timp de locuit în ea, și-a dat seama că o decizie mai bună ar fi fost să o facă pe un șasiu mai mare, de opt metri. De asemenea, a descoperit pe pielea ei cum trebuie mutată căsuța pe șasiu – în general, tractată cu o mașină de teren, sau un tractor pentru distanțe scurte. Trebuie să-ți faci un traseu în prealabil, ca să iei în calcul curbele prea strânse sau cablurile de curent care atârnă prea jos. În plus, ai voie să circuli cu 40-60 kilometri/oră cu casa în spate și să ții cont că distanța de frânare se mărește.

    Însă dimensiunea de 20 metri pătrați nu e standard. De exemplu, Deni și Alin au o casă mobilă de 49 de metri pătrați, cu o amprentă la sol de 38 metri pătrați. Sașiul l-au construit chiar ei, din profile metalice, iar roțile se află sub casă – două axe de Fiat Ducato de 3,5 tone bucata.

    Case mobile din lemn – o alegere bună?

    Fiecare decizie vine cu avantaje și dezavantaje. Fie că ai luat deja decizia să îți construiești o casă mobila din lemn, fie că doar flirtezi cu acest gând, următoarele informații îți vor fi cu siguranță utile. Atunci când vine vorba despre case mobile din lemn, lucrurile nu sunt atât de simple pe cât ai crede. Sigur, această alegere vine cu o mulțime de lucruri pozitive la pachet, însă există și câteva aspecte care te vor face, probabil, să te gândești de două ori înainte să demarezi demersurile.

    O calitate a unei case mobile din lemn este că este eficientă din punct de vedere al izolării, lemnul fiind un izolator natural atât pe timp de căldură, cât și în perioada rece. Vei economisi, așadar, multă energie de alimentare pentru a păstra temperatura optimă în casă în toate sezoanele – sursele de energie, ventilație și aerul condiționat vor avea timp să se odihnească.

    Un alt plus imposibil de trecut cu vederea este aspectul estetic al lemnului. Culoarea naturală, textura acestuia, aduc acel je-ne-sais-quoi oricărei case mobile din lemn. Ai, de asemenea, opțiunea să vopsești lemnul. Mai mult decât atât, casele mobile din lemn sunt mai ușor de construit și oferă o anumită flexibilitate în cazul în care în câțiva ani îți vei dori să faci câteva schimbări în estetica locuinței.

    Pe de altă parte, lemnul este predispus la deteriorate din cauza agenților biotici și abiotici. Agenții biotici includ putrefacția, ciupercile, bacteriile și insectele, în timp ce agenții abiotici se referă la condițiile de mediu – soarele, vântul și apa. Aceste elemente fac parte din natură și nu avem control asupra loc. Poți, desigur, să tratezi lemnul și să amâni apariția acestor probleme.

    Un alt dezavantaj al unei case mobile din lemn este faptul că lemnul este un material higroscopic, care absoarbe umiditatea din aer, astfel că densitatea lui poate scădea ori materialul se poate umfla. Aceste efecte pot fi, de asemenea, întârziate, însă la un moment dat va trebui să înlocuiești plăcile din lemn.

    casa pe roti gabriela isadora case mobile din lemn
    Terasa e mică, dar absolut necesară.

    Cum faci cu utilitățile și confortul termic

    Panourile fotovoltaice și termoșemineul au fost două investiții extrem de utile
    Panourile fotovoltaice și termoșemineul au fost două investiții extrem de utile pentru Deni și Alin

    Partea cu utilitățile este ceva mai complicată la o casă mobilă. „Pentru branșarea la rețeaua de gaze naturale ești obligat să ai autorizație de construire”, precizează Matei Huber. Însă pentru încălzire poți monta un termoșemineu, așa cum au făcut Deni și Alin în casa lor pe roți din Cluj-Napoca. În cazul lor, electricitatea este asigurată de panouri fotovoltaice, iar apa și-o iau din fântână. În plus, Alin a montat și o fosă septică ecologică, așa că sunt complet independenți – aceasta este o soluție foarte bună dacă pe teren nu există canalizare de la rețea. Matei spune că pentru a instala fosa septică trebuie să sapi un puț, plus cămin pentru pompe, hidrofor și altele.

    În general, contează foarte mult ce utilități sunt deja existente pe terenul pe care vrei să amplasezi casa. Poți avea o priză trasă sub casă din care să alimentezi construcția cu energie electrică, de exemplu. Iar dacă nu ai apă curentă și nici norocul de a avea o fântână pe teren, poți colecta apa de ploaie – dar acest lucru înseamnă că vei depinde în permanență de vremea de afară.

    Apropo de vreme, panourile fotovoltaice sunt o soluție eco pentru energia electrică – și foarte practică dacă nu ai terenul conectat la rețea. De obicei se montează pe acoperiș și poți alege unele off-grid care să-ți asigure independență energetică totală. Ele funcționează pe bază de acumulatori care înmagazinează energia suplimentară, pe care o folosește în momentele cu producție slabă și inexistentă de energie solară – adică atunci când sunt nori pe cer și în timpul nopții.

    Ce costuri aproximative are construcția unei case mobile

    casa pe roti
    Gabriela și-a făcut și o mică terasă, pe care să petreacă toată vara și primăvara.

    Prețul final depinde foarte mult de tine și de alegerile pe care le faci: dacă vreo să construiești în regim propriu, dacă lucrezi cu o firmă, ce materiale alegi. În general, Matei spune că 50% din suma totală se duce pe materiale și 50% pe muncă, așa că poți economisi mult dacă te pricepi și ai încredere că poți ridica o casă mobilă cu mâinile tale. „Pentru un tiny de 25 metri pătrați, costurile pot varia între 20.000 euro și 60.000 euro de la început până când te poți muta”, spune el, iar o casă mobilă este practic un tiny home pe sașiu – deci nu uita să iei acest aspect în calcul la preț.

    Pentru casa mobilă de 20 metri pătrați, Gabriela Isadora a avut o investiție inițială de 15.000 euro, la care s-au mai adăugat încă 2000 după prima iarnă, pentru că a înghețat instalația de încălzire la o temperatură de minus 15 grade. Ca să rezolve problema, la izolația de 15 centimetri și la dușumeaua inițială a adăugat încă un rând de pardoseală cu încălzire și a montat și un ventilator cu aer cald la cutia tehnică din afara casei, pe care l-a programat să pornească la anumite intervale de timp în nopțile foarte reci. Ea a construit căsuța în 2017 – deci depinde foarte mult de momentul în care cumperi materialele, căci prețurile variază pe parcursul timpului.

    Deși spațiul lor e mai mult decât dublu, Deni și Alin au cheltuit numai 23.000 euro pentru căsuța lor de 49 metri pătrați – dar au făcut 75% din muncă singuri și au construit-o în iunie 2020. Pe manoperă au cheltuit până în 1500 euro. Și nu au făcut rabat la materiale,  ba chiar au investit în niște geamuri de bună calitate, care nu lasă deloc căldura să scape pe timpul iernii.

    Complicații care ar putea apărea pe parcurs

    casa pe roți sibiu
    Casă pe roți: dormitorul suspendat al Gabrielei Isadora

    Din experiența Gabrielei ai putea învăța că nu e bine să faci economie la sistemul de ventilație. Mirosul de la toaleta de compost îi venea în casă când bătea vântul foarte tare, în ciuda sistemului de ventilație montat, care funcționa tot timpul. Ca să rezolve problema, a început să golească toaleta mai des, în special în perioadele cu vânt puternic.

    În plus, din lipsa unui sistem de ventilație a aerului din casă, îi este imposibil să doarmă în dormitorul suspendat vara, pentru că se încălzește foarte tare. Deși a parcat casa sub un nuc și deschide toate geamurile de pe partea de nord și le închide pe cele dinspre sud ca să aerisească și să răcorească încăperea, tot nu este suficient. „Recomand un sistem de ventilație, poate chiar o climă. Iarna e foarte ok, că se încălzește repede și e foarte plăcută temperatura sus, dar vara este o problemă”, atenționează Gabriela.

    În cazul lui Deni și al lui Alin, s-a întâmplat să înghețe scurgerea de la chiuvetă. „Trebuie monitorizate puțin bateriile și curățate panourile (fotovoltaice – n.r.) când e zăpadă”, spune Alin. În plus, un potențial inconvenient ar putea fi faptul că noaptea trebuie să mai pună lemne pe foc pe timpul iernii, pentru ca termo-șemineul lor să facă față – dar și-au asumat asta și s-au obișnuit.

    Știai că poți achiziționa case mobile în rate?

    Deși costurile de construcție ale unei case mobile sunt mult mai mici decât cele ale unei case normale, achiziția lor cu banii jos poate fi totuși o provocare financiară. Vestea bună este că ai posibilitatea de a cumpăra o casă mobilă în rate.

    Mobilhome Bluesky îți oferă posibilitatea să cumperi o casă mobilă în rate cu ajutorul unui credit de nevoi personale, pe care îl poți lua de la aproape orice bancă. Printre băncile care au confirmat că acordă un astfel de împrumut pentru achiziționarea unei case mobile în rate se numără UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, BCR și Transilvania Bank. Tot ce trebuie să faci este să mergi cu buletinul și o adeverință de salariat la banca aleasă de tine, iar într-o oră, după verificarea condițiilor de eligibilitate, poți primi suma pentru care ai aplicat pe loc, numerar sau în cont.

    Îți prezentăm două simulări realizate de Mobilhome Bluesky pentru Unicredit Bank, pentru a te ajuta să-ți faci o idee despre costurile reale ale unui credit de nevoi personale, cu tot cu dobânzile aferente.

    În cazul unui singur solicitant cu venitul de 2.800 Ron, suma de credit pentru care acesta poate aplica este de aproximativ 54.000 Ron, iar perioada de plată a creditului este extinsă pe cinci ani. Rata lunară este, așadar, de aproximativ 1.220 Ron, aceasta variind în funcție de schimbarea valorii dobânzii.

    Pentru un solicitant și un codebitor cu un venit per persoană de 1.100 Ron (ex. soț și soție), valoarea creditului poate atinge suma de 27.500 Ron, iar rata lunară este, în acest caz, de 639 Ron, fiind dependentă tot de valoarea dobânzii de la momentul cererii împrumutului. Împrumutul se poate achita, de asemenea, în cinci ani.

    Serviciul de achiziționare a unei case mobile în rate este disponibil și în portofoliul celor de la Rot Resort, care, în parteneriat cu TBI Credit, oferă posibilitatea clienților săi de a achiziționa case mobile in rate fără dobândă.

    Companiile menționate în acest articol (Mobilhome Bluesky și Rot Resort) au fost selectate de echipa lovedeco.ro în mod independent, iar informațiile prezentate sunt valabile la data publicării.

    Foto principală: Alin și Deni Sîrb

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments