Curte

6 copaci cu creștere rapidă pentru umbră pe care poți să-i plantezi în curtea casei

publicat pe 26 mart. 2025

    Orice curte are nevoie de un colț umbrit, care să ofere răcoarea specifică și adăpost de soare pe timp de vară. Copacii care cresc rapid și oferă umbră sunt soluția ideală în acest sens. Completează amenajarea grădinii și vin și cu alte beneficii. Uite câteva exemple de copaci cu creștere rapidă pentru umbră pe care îi poți planta în curtea ta. Mai multe detalii despre fiecare, în cele ce urmează. 

    Beneficii ale copacilor cu creștere rapidă 

    Plantarea copacilor cu creștere rapidă în curtea sau grădina ta nu doar că oferă umbră într-un timp scurt, dar aduce și numeroase alte beneficii semnificative, printre care: 

    Îmbunătățirea calității aerului: Copacii absorb poluanții atmosferici și eliberează oxigen; astfel aerul din curte va fi mai curat și mai sănătos; 

    Reducerea costurilor energetice: Umbra oferită de acești copaci poate scădea temperatura din interiorul casei în timpul verii. În felul acesta, vei reduce necesitatea utilizării aparatelor de aer condiționat și, implicit, costurile cu energia electrică vor fi mai mici; 

    Creșterea valorii proprietății: Prezența copacilor maturi și sănătoși în peisajul curții tale poate adăuga valoare estetică și financiară proprietății, făcând-o mai atractivă pentru potențialii cumpărători.

    Estetică îmbunătățită: Copacii cu creștere rapidă adaugă frumusețe naturală peisajului și creează un spațiu exterior mai plăcut și mai primitor. 

    Idei de copaci cu creștere rapidă pentru umbră

    Cu atâtea beneficii oferite curții tale, copacii cu creștere rapidă reprezintă o adiție considerabilă curții tale. Următoarele recomandări de copaci se pot integra perfect peisajului curții tale: 

    1. Arțarul argintiu (Acer saccharinum)

    artar rosu argintiu pentru umbra
    Arțarul are frunze roșii, dar care își arată și partea argintie în adierea vântului

    Arțarul argintiu este un arbore decorativ apreciat pentru frunzele sale care, la fiecare adiere de vânt, creează un efect vizual aparte prin nuanțe argintii. 

    Rata de creștere pentru arțar este destul de rapidă, în numai 2 sau 3 ani arborele fiind de înălțime considerabilă și capabil să ofere umbră. Pentru a i se asigura o dezvoltare sănătoasă și a permite coroanei să se extindă, se recomandă plantarea la o distanță de cel puțin 10 – 15 metri între exemplare.

    Preferă solurile umede, deci udarea regulată este esențială, mai ales în perioadele secetoase, iar plantarea se face primăvara sau toamna. 

    Îngrijirea sezonieră a arțarului argintiu înseamnă tăierea ramurilor uscate sau bolnave și aplicarea unui strat de mulci la bază pentru a reține umiditatea și a preveni creșterea buruienilor.

    2. Arborele lalea (Liriodendron tulipifera)

    arbore de lalea flori
    Dincolo de florile care se aseamănă cu lalelele, arborele crește repede, la dimensiuni mari, și oferă multă umbră

    Cunoscut pentru florile sale în formă de lalea și frunzele distinctive, acest arbore poate depăși 30 de metri înălțime. Se plantează toamna sau primăvara, în locuri însorite ale grădinii, preferă soluri fertile și bine drenate, iar udarea trebuie să fie regulă în primii ani de creștere. 

    Arborele lalea se dezvoltă rapid și oferă umbră generoasă într-un timp relativ scurt. Pentru o creștere sănătoasă, trebuie să efectuezi fertilizarea anuală a arborelui. 

    Acest arbore are dimensiuni considerabile la maturitate, astfel că la plantare e bine să menții o distanță de 20 de metri între copaci. 

    3. Salcia plângătoare (Salix babylonica)

    salcie masiva matura in curte copac care ofera umbra
    Salcia crește repede și oferă umbră deasă în curtea ta

    Unul dintre copacii care oferă o umbră densă, salcia plângătoare se remarcă prin ramurile care atârnă grațios și prin frunzele lungi și înguste. 

    Plantarea salciei ar trebui să fie făcută în apropierea unei surse de apă și, de asemenea, într-o zonă a curții unde are loc suficient să se dezvolte. Datorită rădăcinilor extinse, plantarea salciei se face la o distanță de cel puțin 20 de metri de alte structuri sau copaci. 

    Salcia plângătoare are o creștere rapidă. Poate atinge înălțimi de 15 metri în câțiva ani, ceea ce o face ideală pentru a crea umbră în curte într-un timp scurt. 

    4. Paulownia (Paulownia tomentosa)

    Paulownia flori mov
    Paulownia se remarcă prin florile sale mov și înălțimi de până la 20 de metri

    Cunoscută și sub denumirea de „arborele prințesei”, Paulownia este apreciată pentru frunzele sale mari și florile parfumate. La maturitate, poate atinge o înălțime de aproximativ 20 de metri, cu o coroană de 6 – 8 metri în diametru. 

    Paulownia are una dintre cele mai rapide rate de creștere, dar necesită udare regulată în primii ani și tăieri periodice pentru a menține o formă armonioasă. În plus, este rezistentă la secetă și poluare, adaptându-se bine în mediul urban.

    Solul de plantare trebuie să fie bine drenat, iar distanța de plantare între exemplare trebuie să fie de 10 metri pentru a se ajunge la efectul de umbră. 

    5. Mesteacăn (Betula pendula)

    mesteacan crestere pentru umbra in curte
    Mesteacănul se adaptează bine la orice tip de sol și crește până la 10 metri înălțime

    Mesteacănul este un arbore foios cu trunchi albicios și frunze delicate care poate să ofere o umbră plăcută în curte. 

    Este întâlnit frecvent în zonele de câmpie și deal din România. În primii ani creșterea este moderată, dar după cinci ani poate atinge înălțimi de până la 10 metri. Se adaptează bine la diverse tipuri de sol și condiții climatice, fiind rezistent la frig și vânt. 

    6. Catalpa (Catalpa bignonioides)

    Catalpa arbore umbra
    Trunchiul subțire și forma coroanei fac din Catalpa un arbore bun pentru a oferi umbră

    Catalpa este un arbore ornamental cu frunze mari și trunchi subțire, perfect adaptat la climatul temperat al țării. Pus în formațiuni, acest arbore asigură umbră oricărui spațiu. 

    Tolerează bine solurile sărace, fiind rezistent la poluare și condiții climatice variate. Are o creștere relativ rapidă, putând să ajungă la înălțimi de 10 – 15 metri în câțiva ani.