hotnews

Chiuveta din inox pătată cu detartrant: cea mai eficientă și simplă soluție de curățare

publicat pe 10 oct. 2024

    Detartrantul poate să afecteze suprafața de inox a unei chiuvete dacă acționează pentru prea multă vreme. Deși eficient pentru curățarea în profunzime, acizii soluției pot afecta inoxul. Uite cu ce cureți chiuveta din inox care a rămas pătată cu detartrant. Oferim soluții și simple, cu ingrediente de prin casă, care au un efect de curățare imediat. 

    Cum acționează detartrantul și când îl folosești

    curatare chiuveta din inox detartrant
    Detartrantul scoate urmele de calcar, dar poate lăsa și pete

    Detartrantul este o soluție chimică cu rol în îndepărtarea depunerilor de calcar și a altor minerale care se acumulează pe suprafețe expuse la apă dură. Acesta conține, de obicei, acizi, cum ar fi acidul fosforic, citric sau clorhidric, care dizolvă depunerile de calcar și resturile minerale, suprafețele fiind astfel curate și netede. 

    Detartrantul este foarte eficient pentru curățarea mașinilor de spălat, a aparatelor de cafea, a robinetelor și a suprafețelor din baie sau bucătărie. 

    Cu toate acestea, detartrantul trebuie utilizat cu precauție pe anumite materiale, cum ar fi inoxul, deoarece acizii pot reacționa cu suprafața acestuia. Ceea ce înseamnă că pe suprafața inoxului pot apărea pete sau decolorări.

    Efectele detartrantului asupra unei chiuvete din inox

    Deși inoxul este rezistent la coroziune și rugină, acesta poate fi sensibil la acizi puternici precum cei din detartrant. 

    În momentul în care detartrantul este lăsat prea mult timp pe suprafața chiuvetei sau nu este clătit corespunzător, poate provoca efecte negative, cum ar fi:

    • Pete albicioase sau irizații opace pe suprafața inoxului; 
    • Decolorare sau aspect mat; 
    • Corodarea fină a suprafeței, care poate duce în timp la apariția ruginii. 

    Aceste probleme apar pentru că acizii din detartrant atacă stratul protector de oxid de crom al inoxului. Care devine astfel vulnerabil la reacții chimice cu aerul și apa.

    Soluție simplă de curățare pentru petele de detartrant de pe chiuvetă

    Din fericire, există soluții simple și eficiente pentru a restabili aspectul curat și strălucitor al inoxului chiuvetei dacă detartrantul a lăsat pete. 

    Iată o soluție simplă, care poate să fie aplicată în 5 pași: 

    1. Pregătește o soluție de bicarbonat de sodiu și apă

    Bicarbonatul de sodiu este un agent de curățare blând care poate ajuta la neutralizarea acidității rămase de la detartrant și la curățarea petelor. Amestecă 2 – 3 linguri de bicarbonat de sodiu cu suficientă apă pentru a forma o pastă.

    2. Aplică pasta pe petele de detartrant 

    Folosește o lavetă moale pentru a aplica pasta de bicarbonat pe petele de detartrant de pe chiuvetă. Asigură-te că freci ușor pentru a evita zgârierea inoxului. Poți folosi la nevoie și un burete care nu zgârie. 

    3. Lasă soluția să acționeze 

    După aplicare, lasă pasta de bicarbonat să stea pe pete timp de 10 minute. În tot acest timp, pasta va putea să absoarbă și să neutralizeze orice urme de acid.

    4. Clătește chiuveta 

    După ce bicarbonatul a avut timp să acționeze, clătește bine chiuveta cu apă caldă. Asigură-te că elimini orice urmă de bicarbonat și usucă chiuveta cu o cârpă moale.

    5. Lustruiește inoxul 

    Dacă vrei să redai strălucirea chiuvetei, poți aplica puțin ulei mineral sau ulei de măsline pe un șervețel, apoi să freci locul afectat de detartrant. Este indicat să lustruiești inoxul prin mișcări circulare. 

    Cum cureți rugina de pe chiuveta din inox

    chiuveta din inox cu rugina solutii curatare
    Rugina iese de pe inox tot prin acțiunea unor ingrediente simple și comune

    În cazul în care chiuveta din inox a început să ruginească în urma expunerii prelungite la detartrant sau la alte substanțe corozive, curățarea trebuie să fie făcută cu produse potrivite. 

    Oțet alb și bicarbonat de sodiu

    Amestecul de oțet alb și bicarbonat de sodiu este ideal pentru a dizolva rugina și a preveni reaparția acesteia. Înmoaie o lavetă moale în oțet alb și aplică pe zona ruginită. Lasă oțetul să acționeze timp de câteva minute, apoi presară bicarbonat de sodiu pe suprafață și freacă ușor cu o lavetă. 

    Pastă de bicarbonat de sodiu și apă

    Dacă nu ai oțet în casă, poți să folosești doar bicarbonatul de sodiu amestecat cu apă pentru a crea o pastă abrazivă blândă. Freacă ușor zonele afectate până când rugina este îndepărtată. 

    Clătirea și uscarea chiuvetei

    După ce rugina a fost îndepărtată, clătește bine chiuveta cu apă caldă și asigură-te că o usuci complet. Uscarea chiuvetei ajută la prevenirea formării ruginii pe viitor. 

    Opțional poți să aplici același ulei mineral pentru a oferi inoxului un strat de protecție împotriva umidității și a altor substanțe corozive. 

    ALTE SUBIECTE INTERESANTE
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments