Curte

Cum alegi cele mai bune lămpi solare pentru curtea ta: criterii și sfaturi

publicat pe 11 iun. 2024

    Lămpile solare ajută realizarea unui câmp vizual complex în curte. Pot fi o soluție de design, una utilitară și chiar o idee de a securiza curtea și mai mult. Criteriile de alegere a unei lămpi solare sunt multe, iar noi ți le explicăm pe larg. Uite cum alegi cele mai bune lămpi solare pentru curtea ta, de ce criterii să ții cont și ce sfaturi de pot ajuta pentru integrarea echipamentelor. 

    Lămpile solare pot să fie o soluție ideală de iluminare a curții pe timp de noapte. Asigură iluminatul grație capacității de stocare a energiei generate de razele soarelui, sunt tipuri de echipamente ieftine și accesibile și au capacitatea de a schimba cu totul percepția asupra spațiului unde sunt instalate. În plus, dincolo de costul de achiziție, lămpile solare nu aduc locuinței costuri suplimentare. 

    În prezent, piața oferă o gamă variată în funcție de nevoi, necesități sau buget. Nu există un ghid precis în funcție de care să alegi lămpile solare. Însă există o serie de criterii care te pot ajuta să faci alegerea potrivită. 

    Tipuri de lămpi solare pentru curte 

    Înainte de a știi cum să alegi lămpile solare pentru curte, iată ce tipuri există disponibile: 

    Lămpi solare de tip stâlp: ideale pentru iluminatul aleilor și drumurilor din curte. Oferă o lumină puternică, distribuită uniform pe o suprafață mare; 

    Lămpi solare încastrare: sunt montate direct în sol, fiind folosite pentru a marca trepte, borduri sau cărări. Lumina este una discretă și ideală pentru a ghida pașii în întuneric; 

    Lămpi solare de perete: aceste lămpi sunt puse direct pe ziduri sau pe garduri. Iluminează zonele de lângă casă, cum ar fi terasele, verandele sau intrările; 

    Spoturi solare: rolul lor este de a evidenția anumite elemente din grădină, cum sunt fântânile sau plantele decorative mari. Pot să fie ajustate pentru a direcționa lumina exact unde este nevoie; 

    Lămpi solare cu senzori de mișcare: o variantă modernă de lampă care activează iluminatul când detectează mișcare. Lămpile cu senzor sunt potrivite pentru a fi montate în zonele mai puțin frecventate ale curții sau la intrare. Reprezintă o soluție potrivită și ieftină de a securiza curtea. 

    Criterii în funcție de care să alegi lămpile potrivite

    Dacă bugetul disponibil sau prețul de achiziție reprezintă chestiuni subiective, criteriile de alegere pentru lămpile solare pot să fie privite de aspecte obiective. Criteriile te ghidează spre alegerea produsului potrivit nevoilor tale. Iată la ce trebuie să ții cont: 

    Intensitatea luminii

    cele mai bune lampi solare pentru curte
    Intensitatea luminii e un criteriu important de alegere

    Lumina puternică sau slabă emanată de lampa solară este un criteriu de luat în seamă. Eticheta lămpii oferă aceste detalii, așa că e important să o consulți înainte de achiziție. 

    În general, cu cât numărul de lumeni este mai mare, cu atât lampa este mai luminoasă. Astfel alegerea se face și în funcție de destinația lămpii în curte sau de rolul pe care trebuie să îl îndeplinească. 

    Lămpile cu intensitate mică au o putere de 1 Watt și un număr de lumeni reduși. Sunt potrivite pentru iluminarea trotuarului din curte, de exemplu. În schimb, lămpile solare puternice au între 10 și 20 de Wați, au un număr mare de lumeni, deci oferă vizibilitate mare. Sunt amplasate în zona piscinei sau a terasei pentru a preveni accidentele pe timp de noapte. 

    Lămpile cu lumină intensă, de peste 100 de Wați și 1.000 de lumeni sunt cele de veghe sau cele cu senzor. Au un preț de achiziție mult mai mare comparativ cu restul. 

    Raza de acțiune

    Raza de acțiune a luminii generate de lampa solară poate varia de la câțiva centimetri până la 15 metri. 

    Raza de acțiune a lămpii solare definește rolul ei în amenajarea curții: lumină de veghe, detectarea unui intrus sau formarea unei atmosfere discrete. 

    Rezistența

    cele mai bune lampi solare pentru curte
    Lampa solară trebuie să aibă un factor ridicat de rezistență la intemperii

    Durabilitatea și rezistența la intemperii reprezintă un alt criteriu de bază în alegere. Acest criteriu este notat pe eticheta lămpii cu indicele „IP”. Acest indice este urmat de două cifre care reprezintă gradul de rezistență la elementele străine. 

    Prima cifră înseamnă rezistența la obiecte solide, cum e acțiunea prafului asupra lămpii, iar a doua cifă indică rezistența la lichide. Cu cât cifrele sunt mai mare, cu atât durabilitatea și rezistența lămpii solare sunt crescute. 

    De exemplu, indicele IP44 arată o lamă solară care rezistă intemperiilor dacă este pusă la un loc ferit. Indicele IP65 arată că lampa rezistă jeturilor de apă, iar indicele IP67 este unul ridicat, lampa solară putând să facă față prafului și chiar să rămână funcțională sub apă. 

    Acumulator

    Acumulatorul stochează energia captată de la soare și influențează prețul de achiziție. Stocarea unui nivel ridicat de energie înseamnă un preț mai mare. Ca reper, o lampă solară bună trebuie să aibă un acumulator care să reziste între 500 și 1.000 de cicluri de încărcare. 

    Autonomia 

    Cu excepția lămpilor solare cu senzor de mișcare sau a celor cu întrerupător, care prin prisma funcțiilor pot avea o autonomie mai mică sau mai mare, celelalte tipuri de lămpi trebuie alese în funcție de acest criteriu. 

    Mici sau mari, lămpile solare au în general o autonomie de până la 8 ore dacă au avut parte de suficientă lumină din partea soarelui pe zi. În unele cazuri, lămpile solare performante pot să emită lumină chiar și 48 de ore. 

    Design

    cele mai bune lampi solare pentru curte
    Lampa solară trebuie să se potrivească în designul deja existent

    Estetica și funcționalitatea lămpii solare trebuie să se potrivească spațiului exterior în care este pusă. Lămpile solare pot să fie percepute drept piese decorative, pe lângă rolul utilitar pe care îl au. 

    În funcție de amenajarea curții sau de buget, cele mai bune lămpi solare sunt cele din plastic de calitate sau cele din oțet inoxidabil. 

    Beneficiile instalării lămpilor solare în curte: 

    Impact redus asupra mediului: utilizarea energiei solare contribuie la reducerea emisiilor de carbon; de asemenea, utilizarea lămpilor solare înseamnă promovarea surselor de energie regenerabile; 

    Economie de energie: folosirea lămpilor solare nu implică consum de energie electrică de la rețea; tot ceea ce înseamnă costuri se reduce doar la achiziție; 

    Instalare ușoară: lămpile solare nu necesită cabluri sau conexiune complexe, fiind ușor de instalat oriunde în curte; 

    Îmbunătățirea siguranței: iluminatul adecvat al curții descurajează potențialii intruși și sporește siguranța deplasării pe timp de noapte; 

    Estetica și ambientul: lămpile solare dau o notă unică fiecărei curți, iar iluminatul pe zone transformă percepția asupra spațiului; 

    Cum integrezi corect lămpile în amenajarea grădinii

    La final, ți-am pregătit mai multe sfaturi care să te ajută să intrezi corect lămpi în designul curții tale. Iată care sunt cele mai importante sfaturi: 

    • Planifică amplasarea: gândește-te la zonele din grădină care necesită luminare și creează un plan pentru setarea corectă a lămpilor solare; 
    • Optimizează expunerea la soare: asigură-te că lămpile sunt amplasate în zone unde primesc suficientă lumină pe parcursul zilei; 
    • Creează straturi de lumină: combină diferite tipuri de lămpi solare pentru a realiza straturi de lumină. De exemplu, folosește lămpi de stâlp cu spoturi și lămpi încastrare pentru un efect vizual complex; 
    • Evidențiază zone din curte: pune în valoare elementele decorative ale curții cu ajutorul lămpilor solare. Evidențiază astfel arborii, arbuștii și fântânile; 
    • Respectă tematica: alege lămpi care se potrivesc cu stilul de amenajare al curții. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments