Cum să-ți iluminezi grădina cu soluții practice și economice, ca să ai o atmosferă liniștitoare
Fie că ai o grădină mică şi intimă, fie că ai una generoasă, bucuria unui loc în aer liber în care să-ţi tragi sufletul după o zi încărcată este la fel de mare. Şi dacă tot ai unde să te retragi pe timpul serii, profită pe deplin și creează în ea o adevărată oază de relaxare, cu ajutorul luminii.
Iluminatul grădinii, dacă este făcut după un plan bine stabilit, poate crea o atmosferă de liniștitoare, perfectă să-ți petreci acolo câteva momente de repaos și să dai uitării stresul zilnic. Mihai Şeitan, specialist MAM Bricolaj, îți spune ce și cum poți alege ca să ai o grădină ca-n reviste.
De ce este important iluminatul grădinii
Sigur, poţi oricând să cumperi câteva lămpi solare, să le pui în pământ şi să spui că ai scăpat de o grijă, dar iluminatul grădinii înseamnă mai mult de atât. Înainte de orice, trebuie să iei în considerare dimensiunile spaţiului şi rolul fiecărei bucăţi de grădină. Poate în unele momente ai nevoie de o zonă bine luminată, poate în altele vrei o atmosferă romantică, poate vrei să dai petreceri nocturne cu mai mulţi invitaţi sau poate vrei să-ţi poţi vedea cu uşurinţă copilul cum aleargă prin grădină, fără să fii nevoit să te ridici de pe fotoliu. Pentru toate acestea trebuie să ai un plan şi produsele potrivite.
Aşadar, înainte să te apuci de cumpărături, ai nevoie de o imagine clară asupra grădinii. Ţine cont de zonele care sunt deja luminate, poate de casă, de felinarul de pe stradă sau de altele din vecini. Ţine cont de alei, de locul sau locurile de parcare, foişorul sau locul pentru grătar. Toate acestea au nevoie de surse de lumină ca să nu te boscorodească prietenii că le-ai pus mici arşi în farfurie sau soţia, pentru că iar ai intrat cu roţile din spate peste tufele de trandafiri.
Şi, nu în ultimul rând, pentru siguranța ta și a familiei tale, vei vrea ca zonele expuse să fie luminate, fie mereu, fie doar atunci când senzorii detectează, mişcare în cazul în care musafiri nepoftiţi ar vrea să încerce să intre în curte.
Locurile din grădină care au nevoie să fie luminate
Aleile sunt primele locuri la care trebuie să te gândeşti când faci planul pentru iluminatul grădinii. Fie că ai nevoie să ajungi la garaj, la foişor sau doar să te plimbi ca să te bucuri de răcoarea serii, e esenţial să vezi pe unde mergi şi să nu rişti o entorsă.
Apoi, dacă ai foişor sau grătar în curte, ai nevoie de o lumină puternică, astfel încât să poţi frige carnea sau tăia legumele fără pagube colaterale.
Casa merită şi ea să fie scoasă în evidenţă cu ajutorul luminilor exterioare. Fie că folosim stâlpi de iluminat, aplice, proiectoare sau ghirlande, lumina poate pune în valoare arhitectura locuinţei.
Copacii, arbuştii sau poate o fântână arteziană, acestea pot fi şi ele luminate discret astfel încât să creezi un decor feeric.
Surse de iluminare exterioară şi tipuri potrivite de lumini
Când vine vorba de iluminare exterioară ai atâtea posibilităţi încât pare destul de complicat să faci o alegere. La MAM Bricolaj găsești:
- felinare;
- stâlpi;
- lămpi;
- proiectoare;
- aplice;
- ghirlande luminoase.
Pentru o atmosferă calmă, lămpile solare sunt o alegere potrivită. Se încarcă ziua, de la lumina soarelui, aşa că nu îţi cresc factura la energie electrică şi împrăştie o lumină suficientă, dar deloc deranjantă. Nu te poţi baza pe ele însă dacă prinzi mai multe zile înnorate la rând şi nici dacă vrei să vezi în zonă precum ziua.
Pentru lumină indiferent de situaţie, dar şi ca să te poţi bucura de vizibilitatea dorită în anumite zone, poţi folosi obiecte de iluminat cu becuri LED. Sunt economice, au putere mare şi durată de viaţă, de asemenea.
Şi dacă tot faci un mix între mai multe tipuri de iluminat, joacă-te la fel şi cu tipurile de lumină folosite. Lumina albă este indicată pentru zonele pe care le vrei cele mai vizibile, în timp ce lumina caldă este ideală pentru zonele pe care le vrei luminate discret. Mai mult, poţi folosi lumină verde ca să accentuezi culoarea naturală a arbuştilor decorativi sau lumină galbenă sau roşie dacă vrei să scoţi în evidenţă culorile minunate de toamnă.
Copacii te pot ajuta şi ei la construirea decorului primitor pe care ţi-l doreşti. Foloseşte ghirlande luminoase pentru exterior cu care să le împleteşti crengile, sau plase luminoase, dacă vrei ca atmosfera să fie mai apropiată de cea din timpul sărbătorilor de iarnă. Florile sau gazonul pot fi observate mai bine cu ajutorul unor proiectoare. Ai însă grijă cum le amplasezi, astfel încât lumina să cadă pe pajişte şi să nu deranjeze vecinii.