UTILE

Ce tip de saltea alegem pentru copii? La ce trebuie să fim atenți

publicat pe 12 sept. 2024

    Pentru copii, tipul de saltea pe care îl alegem este foarte important. Salteaua asigura buna lor dezvoltare, previne alergiile și conferă un somn odihnitor. Uite ce tip de saltea trebuie să alegem pentru copii, ce criterii sunt esențiale pentru a fi respectate și ce alți factori trebuie să iei în seamă. Detalii în articol. 

    Alegerea saltelei potrivite pentru copii influențează dezvoltarea sănătoasă a acestora și confortul lor pe termen lung. Salteaua contribuie la o postură corectă a copilului, sprijină, la propriu, dezvoltarea corectă a coloanei vertebrale și previne alergiile sau alte probleme de sănătate. 

    În cele ce urmează, îți detaliem principalele criterii care ar trebui luate în considerare atunci când vrei să alegi salteaua pentru copii. 

    Ce saltea alegem pentru copii. La ce trebuie să acordăm cea mai mare atenție

    fermitate saltea copii
    Fermitatea saltelei este importantă pentru susținerea coloanei

    Există o serie largă de criterii care pot influența alegerea unui tip de saltea pentru copii. Iată care sunt cele mai importante: 

    Tipul de material

    Materialul din care este confecționată salteaua influențează atât confortul copilului, cât și sănătatea acestuia. Cele mai comune tipuri de materiale sunt:

    Spumă cu memorie: se adaptează formei corpului și oferă suport optim. Totuși, pentru copiii mici, o astfel de saltea poate fi prea moale și riscă să creeze puncte de presiune sau chiar să afecteze dezvoltarea corectă a coloanei; 

    Spumă poliuretanică: este un material ușor care oferă suport optim. Acest tip de spumă reprezintă o alegere frecventă pentru saltelele de copii. Este important ca spuma poliuretanică să fie certificată pentru a nu conține substanțe toxice; 

    Saltele din latex: latexul natural este durabil, respirabil și antialergic. Acest material asigură o ventilație bună, prevenind supraîncălzirea copilului. De asemenea, este mai ferm decât spuma, ceea ce este ideal pentru copiii în creștere; 

    Saltele cu arcuri: oferă o structură fermă și un suport excelent. Sunt durabile și permit circulația aerului, prevenind acumularea umezelii. Totuși, trebuie alese cu grijă, deoarece unii copii ar putea fi sensibili la mișcarea arcurilor.

    Proprietăți antialergice

    Un criteriu important în alegerea saltelei este capacitatea acesteia de a preveni alergiile. O saltea antialergică este confecționată din materiale care reduc riscul de apariție a acarienilor, mucegaiului sau a altor alergeni. 

    Materialele precum latexul natural sau husele din bumbac organic sunt cele recomandate, Saltelele din aceste materiale sunt respirabile și nu acumulează praf și alergeni atât de ușor. 

    De asemenea, este indicat să alegi o saltea cu husă detașabilă și lavabilă. Cu o astfel de saltea poți menține o igienă optimă a acesteia și poți reduce riscul apariției de alergii. 

    Fermitatea saltelei 

    Fermitatea saltelei este esențială pentru dezvoltarea corectă a coloanei vertebrale a copilului. 

    În general, pentru copiii mici, o saltea mai fermă este recomandată, deoarece:

    • Susține corect coloana vertebrală: o saltea fermă asigură o aliniere corectă a coloanei atunci când copii sunt în creștere; 
    • Reduce riscul de sufocare la sugari: o saltea prea moale poate prezenta un risc de sufocare, în special pentru bebelușii care nu își pot controla mișcările în somn; 

    Pe măsură ce copilul crește, poate prefera o saltea cu un nivel moderat de moale, dar fermitatea trebuie să fie în continuare suficientă pentru a sprijini postura corectă.

    Cum alegi salteaua bebelușului 

    saltea pentru patut de bebelus
    Salteaua pentru un bebeluș trebuie să se potrivească la fix cu pătuțul

    Alegerea unei saltele pentru bebeluși necesită o atenție specială. Bebelușii au nevoie de o saltea foarte fermă pentru a preveni sufocarea involuntară în somn. 

    Pe lângă fermitatea care asigura buna sprijinire a coloanei vertebrale, salteaua trebuie să fie dintr-un material care să permită ușor circulația aerului. Grație acestui aspect, se evită supraîncălzirea și acumularea umidității în exces în timpul somnului

    Salteaua pentru bebeluș nu trebuie să fie nici prea mare, nici prea mică. Dimensiunea trebuie să se potrivească la fix cu pătuțul bebelușului, fără a lăsa spații libere pe margini acolo unde ar putea rămâne prins. 

    Totodată, pentru bebeluși, este indicat să optezi pentru o saltea cu proprietăți antialergice, deoarece pielea și sistemul lor imunitar sunt foarte sensibile. O opțiune tot mai populară care bifează aceste necesități este salteaua cu fibre de cocos și strat de burete. 

    Când trebuie schimbată salteaua copilului

    Există mai mulți factori care dictează momentul schimbării saltelei copilului. În primul rând, atunci când observi urme de uzură, cum ar fi denivelări sau pierderea fermității, atunci e cazul să o înlocuiești. 

    În mod natural, pe măsură ce copilul crește, este necesar să fie nevoie de o saltea mai mare sau cu un grad de fermitate diferit. Și confortul copilului din timpul somnului îți poate arăta dacă e cazul să îi schimbi salteaua. Dacă copilul se plânge de disconfort sau dacă observi că somnul său devine agitat, schimbarea saltelei poate îmbunătăți calitatea somnului. 

    De regulă, o saltea pentru copii poate fi utilizată între 3 și 5 ani, dar acest lucru depinde de calitatea materialelor și de gradul de utilizare.

    Întreținerea corectă a saltelei

    Pentru a prelungi viața unei saltele și pentru a asigura igiena optimă, următoarele sfaturi universale sunt esențiale:

    Rotește salteaua: este indicat să rotești salteaua la fiecare câteva luni pentru a preveni uzura neuniformă; 

    Aerisirea regulată: aerisește salteaua săptămânal pentru a preveni acumularea de umiditate și pentru a menține un mediu sănătos; 

    Husă de protecție: folosește o husă de protecție impermeabilă, dar respirabilă, care poate fi spălată ușor. Aceasta ajută la prevenirea petelor și la menținerea igienei; 

    Curățare periodică: în funcție de material, poți curăța salteaua cu un aspirator sau o soluție specială, pentru a elimina acarienii și praful. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments