Cum amenajezi camera bebelușului încât el să doarmă cât mai bine, iar tu să ai totul la îndemână
publicat pe 26 apr. 2021Să amenajezi o cameră pentru bebelușul tău poate fi o experiență extrem de plăcută și entuziasmantă, dar nu trebuie să pierzi din vedere aspectele funcționale. Află relația dintre felul în care amenajezi camera și somnul celui mic, piesele de mobilier esențiale și cum să aranjezi spațiul cât mai eficient. Plus câteva idei pentru camera copilului, de la designeri de interior care sunt și mămici.
Ioana Stănescu, consultant certificat în somnul bebelușilor și copiilor, fondator Nani Nani Bebeluș, recomandă ca bebelușul să doarmă până la șase luni în cameră cu părinții. Abia după această vârstă, când devine mult mai interesat să stea treaz (apare FOMO chiar și la bebeluși – „Fear of missing out” sau teama de a nu rata ceva), poate dormi singur în cameră.
În primele luni, așadar, nu ai neapărat nevoie de o încăpere separată, mai ales că cei mici nu percep spațiul din jur decât într-o foarte mică măsură. Dar e o alegere personală. Și Alexandra Vukadinovic, designer de interior și mama unui băiețel de doi ani, chiar a observat că părinții de astăzi aleg să investească foarte mult în amenajarea camerei bebelușului: „E firesc ca o mamă să își dorească să amenajeze un spațiu ideal pentru bebelușul ei, cunoscutul fenomen de nesting. Îmi aduc aminte și acum că, în ultima lună de sarcină, eu decoram camera băiețelului nostru cu o bucurie și energie extraordinare. Strânsesem în timpul sarcinii multe idei, iar procesul a fost natural, recunosc că am mai cerut și sfatul surorii mele, Oana Țapu, designer și arhitect.”
De ce piese de mobilier ai nevoie
Într-o cameră de bebeluș trebuie să ții cont, în primul rând, de aspectele practice. Trebuie să fie o încăpere foarte funcțională, care să îndeplinească toate necesitățile pe care un bebeluș și, mai ales, mămica, le au. Din propria experiență, Cosmina Aloman, designer de interior la Kiwi Studio și mama a două fetițe (de șase ani jumătate și doi ani și jumătate), a observat că în camera de bebe ai nevoie de: pătuțul copilului, un dulap, un pat sau o canapea în care să dormi la nevoie și o lampă de veghe.
Restul, masă de înfășat, balansoar, comodă și cine mai știe ce, sunt opționale, deși poate că ți-ar ușura viața la un moment dat. Așa că te sfătuiește să îți faci o listă cu piesele de mobilier și să le distribui cât mai eficient, ca să ai o cameră în care să poți circula lejer, fără să te lovești de mobilă – tu sau, de la 7-8 luni, bebelușul care începe să-și exploreze spațiul. Mai ales „ținând cont că în această încăpere o să petreci cele mai albe nopți din viața ta și, poate, cele mai obositoare zile, dar în același timp și cele mai frumoase”, povestește ea.
Mulți părinți preferă co-sleepingul (dormitul în același pat cu bebelușul) până ajunge copilul la trei patru ani. Dar dacă plănuiești să înveți copilul de mic cu camera lui, Simona te sfătuiește să ai un pătuț de 60×120 centimetri și eventual, o comodă pentru schimbat scutece, cu loc de depozitare dedesubt: întrucât hăinuțele sunt foarte mici, nu ai nevoie de mai mult de o comodă pentru toate lucrușoarele lui de la această vârstă. Pe lângă pătuț și comodă, ar fi bine să mai ai minim un scaun sau un fotoliu pentru alăptare. În cel mai fericit caz, e bun și un pat de o persoană, pe care mama poate să îl folosească pentru momentele când bebelușul are nevoie de mai multă atenție și care poate rămâne pe viitor ca pat pentru copilul mare.
Pune aspectul practic pe primul loc: „Alegerile ar trebui să asigure confort bebelușului și mamei, eventual un fotoliu comod sau un balansoar pe care ulterior copilul îl va putea folosi și ca spațiu de citit”, specifică Alexandra Vukadinovic. Ia mereu în calcul pericolul de accidentare, asigură-te că mobilierul este prins în perete și că folosești elemente de siguranță: după ce va începe să meargă, riscul de accidentare este mare.
Cum să alegi și să poziționezi pătuțul
În ceea ce privește tipul de pat, arhitecta Irina Radu de la iDecorate alege de obicei pentru amenajările de camere de bebe un pat multifuncțional (transformabil), care se poate regla pe măsură ce copilul crește: „Alegem acest fel de pătuț atât din rațiuni economice, cât și pentru funcționalitate. Ca regulă, recomand să îl poziționăm pe un perete interior al casei, plasarea lui pe peretele exterior sau pe cel cu geamul e de evitat, din cauza temperaturii”, adaugă ea.
În poziționarea lui, ia în calcul felul în care vei folosi camera: s-ar putea să fie nopți în care să te repezi aici, așa că e bine să-l amplasezi cât mai aproape de ușă și să lași mereu un culoar de acces liber către el, ca să nu te împiedici în cazul unei urgențe. Nu e indicat să pui pătuțul lângă geam, unde cel mic ar putea să se agațe de draperii sau de firele de la jaluzele. Nu îl amplasa niciodată sub rafturi sau alte obiecte grele care ar putea cădea, și nu agăța în jurul lui fire, cabluri sau alte obiecte cu care cel mic s-ar putea îneca.
Legătura dintre amenajare și somnul bebelușului
Aproape orice stimulează un bebeluș și îl face dornic să exploreze. Ca să îl ajuți să doarmă bine și să adoarmă ușor, redu stimulii (lumină, gălăgie – aici ajută folosirea sunetelor albe) și depozitează întotdeauna jucăriile înainte de culcare. Când crește, îl poți implica în acest proces și astfel formează obiceiuri legate de ordinea în cameră: pune toate jucăriile la somn, le învelește, le spune somn ușor și apoi face și el la fel.
„Le place mult să se întâmple lucrurile previzibil pentru ei, să nu fie surprinși sau confuzi. Dacă îi pregătim de somn în același fel în fiecare zi, adorm în același fel și în același loc de fiecare dată, formăm obiceiuri de somn și vor adormi ușor, se vor trezi mai rar și vor fi mai odihniți. Cel mai bine este să formăm și obiceiuri sănătoase de somn de la început: să adoarmă și să doarmă în pătuț, ca să fie și în siguranță, dar și să învețe că acolo este locul special de somn”, explică Ioana.
Lumina din camera celui mic
Lumina este un element cheie în camera celui mic. Simona Ungurean îți recomandă să ai posibilitatea de diminuare a luminii în timpul zilei, și o veioză pentru lumină mai difuză, seara.
Este bine să poți regla lumina pentru că somnul pe lumină este mai puțin odihnitor, mai superficial. „Dacă pe lângă lumină avem și un decor stimulant – carusel deasupra pătuțului, tapet și așternuturi foarte colorate, practic îi încurajăm să stea treji – va fi mult mai interesant să exploreze camera decât să doarmă. Dacă facem întuneric la somn și dacă folosim o lumină difuză înainte de somn, în perioada de rutină, atunci putem alege să decorăm mai distractiv camera”, precizează Ioana Stănescu.
Ține cont de aspectele practice
Pentru că e o amenajare cu durată limitată, e important să iei în calcul soluții optime, versatile. Abțibildurile decorative de pe pereți și mobilier, de exemplu, sunt mai ușor de eliminat decât o vopsea decorativă sau un fototapet, te sfătuiește Sorana Leru, arhitectă la Miso Architects.
Sperăm că te vei bucura să amenajezi camera bebelușului tău – nu uita să ții cont că ea trebuie să se adapteze facil etapelor de creștere a celui mic. Acesta e primul dintr-o serie de articole despre amenajarea camerei copilului, în funcție de vârsta lui.
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]