UTILE

Ce presupune dedurizarea apei: cum se face și ce echipamente te ajută

publicat pe 28 nov. 2023

    Apa dură poate să îți strice electrocasnicele și poate afecta integritatea țevilor. E important să elimini mineralele din apă și să o faci așa cum trebuie. Iată ce presupune dedurizarea apei ca proces, cu ce echipamente sau metode poate să fie făcută și ce sfaturi îți pot fi de folos. 

    Dedurizarea apei ar trebui să fie pusă printre prioritățile casnice în momentul în care observi urme albe pe cabina de duș sau pe veselă, de exemplu. 

    Popular, apa dură mai este denumită și calcar sau piatră. Apa dură apare în momentul în care există cantități mari de calciu și magneziu în compoziția acesteia. Aceste săruri pot dăuna obiectelor de uz casnic, țevilor prin care trec și, uneori, poate avea efecte nedorite asupra sănătății locatarilor. 

    Din aceste motive, e important să știi ce presupune dedurizarea apei, cum se face și ce opțiuni ai în acest sens. 

    Ce presupune dedurizarea apei cu stația de dedurizare

    ce presupune dedurizarea apei shutterstock

    Practic, dedurizarea apei este procesul prin care sunt eliminați ionii duri de calciu și magneziu din apă. 

    Acest lucru se realizează prin intermediul unei rășini cationice din interiorul unei stații de dedurizare. Atunci când apa trece prin granulele de rășină, ionii de calciu și magneziu sunt înlocuiți cu ioni de sodiu, iar excesul de săruri nocive este eliminat. 

    Stația de dedurizare este considerată cea mai eficientă soluție în combaterea mineralelor din apă. Se montează direct pe conducta principală de apă rece. 

    Dacă folosești această metodă trebuie să fii atent la volum de rășină pe care stația îl are la dispoziție pentru a știi când trebuie reaprovizionată. 

    Beneficii ale dedurizării apei: 

    • înlături impuritățile din apă, cum ar fi calciu, magneziu, nisip sau rugină; 
    • reduci costurile privind achiziția de apă îmbuteliată; 
    • reduci cheltuielile pentru întreținerea instalațiilor sanitare și a aparatelor de uz casnic; 
    • crește durata de utilizare a electrocasnicelor, cum ar fi centrala termică, boilerul sau mașina de spălat haine; 
    • depunerile de calcar de pe obiectele sanitare nu mai apar; la fel, se previne blocarea țevilor
    • sunt reduse efectele nefastele ale apei dure asupra organismului uman, cum ar fi părul deteriorat sau pielea uscată. 

    Ce presupune dedurizarea apei: filtre care ajută

    ce presupune dedurizarea apei shutterstock

    Investiția într-o stație de dedurizare este, de cele mai multe ori, una considerabilă. Așa că există și alte soluții pentru dedurizarea apei. 

    Una dintre cele mai simple metode de dedurizare a apei este fierberea. Nu presupune costuri mari, iar efectul este garantat. Însă, fierberea apei dure duce la formarea depunerilor dure de calcar. 

    Filtrele de apă reprezintă o altă soluție, eficiența acestora fiind una dublă. Filtrele nu doar că tratează ionii de calciu și magneziu din apa dură, dar elimină și eventualele bacterii și microorganisme din apă. 

    Există filtre anticalcar, de apă sau de sedimente. Cele anticalcar se montează direct pe robinet, de exemplu. Important este ca filtrul să aibă o capacitate mare de procesare a apei și mai multe trepte. Fiecare treaptă în plus înseamnă un tratament mai eficient de purificare a apei. Gradul de filtrare poate să varieze de la 0,01 până la 100 microni. 

    Nu în ultimul rând, electrocasnicele cu funcție implementată de decalcifiere te pot ajuta să scapi de mineralele din apă, însă nu în totalitate. Funcția de decalcifiere are efecte benefice în cazul mașinilor de spălat haine sau vase, însă nu poate purifica apa în totalitate.  

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments