CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Ce mănâncă, de fapt, gândacii de bucătărie, de ce apar și cât de periculoși sunt

publicat pe 29 mai 2024

    Gândacii de bucătărie pot provoca pagube în bucătărie, nu doar prin contaminarea alimentelor, ci și prin distrugerea echipamentelor. Acționează rapid și vei spăca de aceste insecte dăunătoare. Iată ce alimente mănâncă gândacii de bucătărie, de ce apar în casa ta și cum îți pot pune sănătatea în pericol. Toate detaliile, în articol. 

    Ce mănâncă gândacii de bucătărie 

    gandac de bucatarie se hraneste cu o felie de paine
    Resturile de mâncare atrag repede gândacii de bucătărie

    Gândacii de bucătărie reprezintă un tip de insectă dăunătoare care se găsește adesea în jurul casei. Gândacii invadează, de regulă, bucătăria pentru a se hrăni și contaminează alimentele cu care intră în contact. 

    Gândacii consumă resturi de alimentare găsite în gunoi, dar și alimente comune pe care oamenii le mănâncă, cum sunt semințele, cerealele, mâncăruri grase, carne, produse dulci și amidon. Insectele pot să mai consume și lipici, pastă de dinți sau săpun. În unele cazuri extreme, gândacii de bucătărie vor consuma și materii fecale. 

    Când știi că ai gândaci în casă

    Gândacii de bucătărie au o dimensiune între 12 și 30 de milimetri și sunt ușor de recunoscut după antenele lungi. Preferă mediile calde de la interior și tind să acapareze alimente stocate în bucătărie. Ziua, gândacii stau ascunși în crăpături sau în canalizare și conducte. Sunt foarte activi în timpul nopții, iar la prima întâlnite cu o rază de lumină se dispersează rapid. 

    După ce găsesc hrana potrivită și mediul ideal, gândacii ajung să se înmulțească rapid și să se răspândească cu ușurință de la un loc la altul. În bucătărie apar cel mai des două specii de gândaci, cei orientali și cei germani. 

    Dacă găsești în bucătărie fecale care aseamănă piperului negru, atunci te confrunți cu o infestare. Mirosul fecalelor este acru și puternic. Un alt semn al infestării este prezența ouălelor de culoare maro, lăsate în diverse alimente. 

    Cât de periculoși sunt gândacii de bucătărie 

    Marea problemă a prezenței gândacilor în casă este capacitatea acestora de a răspândi boli și bacterii dăunătoare. 

    Gândacii de bucătărie pot să răspândească germeni care provoacă toxiinfecții alimentare, gastroenterită sau dizenterie. Mai mult, saliva și excrementele gândacilor conțin proteine alergene. Aceste substanțe declanșează alergii și intensifică simptomele de astm, mai ales la copii. 

    Totodată, gândacii de bucătărie pot să interfereze cu electronicele și cu electrocasnicele din casă și să cauzeze pagube. 

    Cum scapi de gândacii de bucătărie 

    solutii eliminare gandaci de bucatarie
    Gândacii de bucătărie pot să fie eliminați prin mai multe metode

    Există soluții diverse pentru a scăpa eficient de gândacii de bucătărie. De la soluții din comerț, până la cele preparate în casă. 

    Spray insecticid

    Cea mai la îndemână soluție este folosirea unui spray insecticid etichetat împotriva gândacilor. Pulverizează spray-ul în colțurile bucătăriei, de-a lungul pereților, în fisuri și în orice orificiu la vedere. 

    Lasă soluția să acționeze în timp ce casa se aerisește cu geamurile larg deschise pentru mai multe ore. 

    Momeală 

    Acest repelent poate să fie sub formă de gel sau în recipient. Resturile de alimente trebuie să fie îmbibate în acest tip de otravă, ca mai apoi gândacii să le consume și să fie eliminați. Momelile trebuie puse în zone ascunse sau protejate ale casei.

    Apă și săpun 

    Amestecă apă și săpun în cantități egale și pulverizează direct pe gândaci. Țintește spre zona capului și spre abdomen. Soluția de apă și săpun formează o peliculă subțire pe porii respiratorii ai gândacilor, ceea ce duce la dispariția lor. 

    Cum previi apariția gândacilor de bucătărie 

    În cele din urmă, ți-am pregătit o serie de sfaturi și idei care să te ajute să previi apariția gândacilor de bucătărie: 

    • menține ordinea și igiena adecvată în toată casa. Aspiră, șterge praful și dezinfectează suprafețele unde stau alimente; 
    • vasele murdare cu resturi de mâncare sunt un magnet pentru aceste insecte. Nu lăsa să se adune prea multe în chiuvetă, spală-le și dezinfectează toată zona chiuvetei; 
    • nu păstra resturi de alimente desfăcute în bucătărie sau în frigider. Pune-le în recipiente cu capac etanș; 
    • scoate gunoiul regulat din casă, nu doar atunci când este plin; 
    • identifică fisurile din casă prin care intră gândacii și găsește soluții să le sigilezi. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments