UTILE

Cum să scapi de gândacii de bucătărie odată pentru totdeauna și ce m-a ajutat să previn reapariția lor

publicat pe 12 ian. 2024

    Puține lucruri sunt mai neplăcute decât să aprinzi seara lumina în bucătărie și să observi, cu groază, că mișună gândacii pe blatul pe care faci mâncare. Se spune că dacă ai văzut chiar și unul singur, cu siguranță te confrunți cu o invazie de gândaci de bucătărie, fiindcă aceștia nu vin singuri. Odată ce au pus stăpânire pe locuința ta, cu greu îi mai extermini. Însă îți pot spune din proprie experiență că poți scăpa de ei odată pentru totdeauna.

    Înainte de toate, e musai să știi cu ce specie de gândaci de bucătărie te confrunți. Există trei tipuri – cei germani, cei americani și cei orientali. Există particularități după care îi poți identifica și metode diferite pentru îndepărtarea lor.

    Cum să scapi de o invazie de gândaci de bucătărie germani

    gândaci de bucătărie germani
    Gândaci germani (Blattella germanica)

    Gândaci germani (Blattella germanica) sunt cei mai mici dintre cele trei specii, cu dimensiuni ce variază între 13 și 16 milimetri, însă pot fi foarte persistenți. Au o culoare maronie și deși au aripi, le folosesc rar pentru a zbura, fiindcă nu le pot susține greutatea corpului în aer.

    Pentru că sunt specii nocturne, nu îi vei observa pe timpul zilei decât dacă te confrunți cu o populație supraaglomerată ori dacă au fost deranjați de la locul lor. Îi vei vedea atunci când aprinzi lumina în încăpere pe timpul nopții. Ouăle lor arată ca niște boabe mici și negre și îi poți găsi și după miros, fiindcă dau un iz de mucegăit prin secrețiile pe care le elimină atunci când sunt speriați sau agitați.

    Acești gândaci de bucătărie se hrănesc cu amidon, carne, produse zaharoase și grăsimi, dar se pot hrăni și cu produse de uz casnic, precum hârtie sau săpun.

    Soluții de exterminare

    Printre metodele cele mai eficiente de îndepărtare a acestor gândaci de bucătărie germani se numără insecticidul sub formă de gel, pudră sau granule dizolvabile în apă. Acesta poate fi aplicat în colțurile greu accesibile și întunecate, care îi atrag în mod normal – între frigider și alte aparate electrice/piese de mobilier/perete, în colțul dulapurilor, în partea superioară, în spatele aparatelor electrice, sub mașina de spălat vase, sub masca de chiuvetă, la colțul din spatele hotei. Dacă sursa de proveniență a gândacilor este externă și nu au cuib în casa ta, ci vin din zonele învecinate, poți folosi și capcanele adezive pe bază de feromoni, plasate strategic în locurile de acces – scurgeri, ferestre, guri de vizitare.

    Dacă ai încercat deja soluțiile din comerț și tot nu ai reușit să-i elimini, sfatul meu este să apelezi la serviciile specializate de dezinsecție. Asta am făcut și eu când m-am confruntat cu o invazie în bucătăria garsonierei în care locuiam. A fost nevoie de două doze – prima de șoc a fost aplicată în toată bucătăria, inclusiv pe vasele din dulapuri pe care a fost nevoie să le spăl ulterior. În timpul aplicării acestui tratament, specialiștii îți vor recomanda să părăsești zona și apoi să lași încăperea să se aerisească timp de câteva ore. La o săptămână sau două distanță, ei vor reveni pentru a aplica un al doilea tratament care acționează pe termen lung.

    Soluții de prevenție

    Prevenția este foarte importantă în această situație, iar cea mai eficientă metodă este păstrarea curățeniei. Nu lăsa vase nespălate în chiuvetă peste noapte, scoate gunoiul din casă după cel mult 48 ore și încearcă să faci curățenie generală cât mai des, inclusiv să dezinfectezi suprafețele – atât podeaua, cât și blatul de bucătărie.

    Cum ții la distanță gândacii de bucătărie americani

    gandaci de bucatarie americani
    Gândaci de bucătărie americani (Periplaneta americana)

    Gândacii de bucătărie americani (Periplaneta americana) au o culoare brun-roșcată și prezintă aripi. Spre deosebire de cei germani, aceștia au capacitatea de a alerga, sări și zbura rapid, sunt considerați a fi printre cele mai rapide insecte. Au dimensiuni mari și pot ajunge chiar și la o lungime de 9 centimetri, cu tot cu antene.

    Sunt omnivori și consumă orice material organic în descompunere, inclusiv deșeuri menajere proaspete. Se pot hrăni și cu hârtie, săpun, țesuturi moi din interiorul animalelor, îmbrăcăminte și insecte moarte. Purtători de infecții și ouă de helminți, acești gândaci pot provoca alergii, în special la copii. În general, se instalează în încăperi bine încălzite, unde există surse de apă și mâncare.

    Soluții de exterminare

    Poți folosi insecticide cu spectru larg de acțiune pentru a scăpa de gândaci de bucătărie americani. Este important să le elimini orice sursă de hrană din cale. O metodă eficientă în special în cazul lor este folosirea unui insecticid sub formă de gel. Dacă insecta se retrage în cuib după ce a ingerat substanța și moare acolo, ceilalți gândaci o vor consuma după moarte, iar astfel insecticidul va acționa în cascadă.

    Soluții de prevenție

    Pentru a preveni reapariția lor, este crucial să asiguri mereu curățenia și să elimini posibilele surse de apă. Atenție la scurgeri, la țevi crăpate și robineți care picură. În plus, acești gândaci nu supraviețuiesc temperaturilor scăzute, deci aerisește bine bucătăria în special pe timp de iarnă, când afară sunt mai puțin de zero grade Celsius.

    Cum să scapi de gândacii de bucătărie orientali, numiți și gândaci de canalizare

    gandaci orientali
    Gândaci orientali (Blatta orientalis)

    Gândacii de bucătărie orientali (Blatta orientalis), cunoscuți și sub numele de gândaci de canalizare, sunt purtători de bacterii periculoase, printre care și cele care cauzează Salmonella. Cu obiceiul lor de a infecta alimentele și suprafețele, lăsând în urmă excremente și secreții urât mirositoare, acești invadatori devin o amenințare la adresa igienei alimentare și a sănătății tale. Îi poți identifica după dimensiunile de 19 până la 30 milimetri și corpul maro închis, chiar negru.

    Soluții de exterminare

    În general, poți scăpa de gândacii orientali prin capcane adezive cu feromoni și geluri insecticide care au efect în cascadă. Pentru a gestiona infestarea, blochează-le accesul în locuință prin sigilarea crăpăturilor, găurilor din țevi, gurilor de vizitare, ușilor și ferestrelor. Fiindcă m-am confruntat ocazional cu apariția lor în casă, mi-am dat seama că sunt genul de gândaci care preferă să își păstreze cuibul departe de locuință și să viziteze casa doar noaptea, pentru hrană. Am învățat să îi țin la distanță prin aplicarea insecticidul în zonele prin care pătrundeau – la tocurile ușilor și ferestrelor, dar și pe gurile de scurgere. Dacă îi descoperi în casă, încearcă să nu îi omori prin strivire, pentru că e posibil ca ouăle pe care le poartă să supraviețuiască și să îți dea bătăi de cap mai târziu.

    Soluții de prevenție

    Ca prevenție, menținerea unei igiene riguroase, în special în zonele cu apă, precum chiuveta și zona de canalizare, este esențială pentru a reduce atractivitatea mediului pentru gândacii de canalizare. Le plac mediile umede, deci încearcă să nu lași nerezolvate probleme precum formarea condensului la ferestre și să nu ignori nici apariția mucegaiului, care poate indica un nivel prea ridicat de umiditate în casă.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments