UTILE

Ce înseamnă centrală murală: cum funcționează și unde poate fi instalată

  Centrala termică murală este o opțiune bună dacă vrei să îți asiguri necesarul de căldură și apă menajeră, cu ajutorul unei echipament de mici dimensiuni. Există mai multe tipuri, fiecare cu avantajele sale. Am aflat ce înseamnă centrală murală, cum funcționează și în ce medii poate da randament maxim. Detalii în cele ce urmează. 

  Termenul de „centrală murală” se referă la o centrală termică proiectată să fie amplasată pe un perete. De cele mai multe ori, centrala murală este de mici dimensiuni, compactă și creată special pentru a deservi spații mici. 

  La fel ca în cazul unei centrale termice clasice, centrala murală are capacitatea de a produce căldură și o temperatură ideală la interior. De asemenea, unele modele îndeplinesc și funcția de încălzire a apei calde menajere. 

  Ce înseamnă centrală murală: cu tiraj natural

  ce inseamna centrala murala shutterstock

  Centralele murale sunt de două feluri când vine vorba de racordarea la combustibil: fie funcționează pe bază de gaze naturale, fie sunt pe GPL. În cazul celei de-a doua, centrala murală pe GPL este o soluție ideală acolo unde alimentarea cu gaze naturale sau cu energie electrică devine imposibilă. 

  În cazul unei centrale murale pe gaze se disting două tipuri. Centrala murală cu tiraj natural trebuie să fie amplasată pe un perete, în apropiere de un coș de fum. Fiind cu tiraj natural, fumul degajat în urma procesului de ardere a combustibilului se evacuează direct în coșul casei și iese pe horn. 

  Centrala murală de acest tip nu are nevoie să ia legătura cu exteriorul. Asta pentru că încăperea unde se produce arderea este deschisă. 

  Centralele murale cu tiraj natural sunt o soluție bună din punct de vedere financiar, fiind mai ieftine. Însă utilizarea lor în apartamente nu este recomandată. 

  Ce înseamnă centrală murală: cu tiraj forțat

  Dacă optezi pentru o centrală murală care să fie folosită într-un apartament, atunci ai nevoie de una cu tiraj forțat. Acest tip de centrală trebuie să fie amplasată pe un perete care comunică cu exteriorul. Are un ventilator intern care elimină astfel gazele degajate în urma procesului de ardere. 

  Centrala murală cu tiraj forțat trebuie să fie instalată numai de către instalatori autorizați ISCIR și/ sau ANRE. 

  Ce înseamnă centrală murală: cum funcționează

  ce inseamna centrala murala shutterstock

  Centralele murale se împart mai departe în diverse tipuri în funcție de principiul de funcționare. Acest principiu te va ajuta să alegi mai bine de tip de centrală să alegi și dacă pe lângă încălzirea propriu-zisă poți beneficia și de apă caldă menajeră. 

  În funcție de tipul de funcționare, centralele murale se clasifică în: 

  • centrală murală în condensație; 
  • centrală termină fără condensație;

  Centrala în condensație are trei variante de funcționare, în funcție de preferințe și de spațiu: cu boiler extern, cu boiler intern, sau prin încălzire instantă. 

  Centrala cu boiler extern presupune existența acestui echipament pentru încălzirea apei. Boilerul poate avea capacitatea necesara alimentării unei locuințe, iar comunicarea cu centrala se face printr-un racord. Pe parcurs, poate fi schimbat sau adaptat nevoilor. 

  Centrala cu boiler intern are un boiler inclus pentru apă caldă. Echipamentul are o capacitate fixă și nu poate fi schimbat. Această combinație de echipamente este ideală pentru locuințele cu una sau mai multe băi, are o putere crescută, iar pierderile de căldură sunt mici. Pentru a face față, centrala poate avea dimensiuni mai mari. 

  Centrala cu încălzire instantă oferă un pachet de tipul 2 în 1 pentru a obține apă caldă menajeră și căldură cu ajutorul unei unități de mici dimensiuni. Apa se încălzește direct de la rețea, presiunea este constantă, acest tip de model fiind ideal pentru apartamente. 

  Ce înseamnă centrală murală: avantaje

  Spre deosebire de centrala care se montează pe pardoseală, central murală are avantajul dimensiunii. Totodată, sunt mai eficiente din punct de vedere casnic. 

  Dacă este pusă în pereche cu un sistem hidrib, de tipul unei pompe de căldură, centrala murală poate îndeplini funcția dublă a încălzirii și răcirii. Nu în ultimul rând, garantează economii semnificative. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Ce înseamnă centrală murală: cum funcționează și unde poate fi instalată