Centralele individuale de apartament, interzise: ce urmează pentru blocurile noi și ce soluții ai
publicat pe 04 feb. 2022Nu va mai fi permisă instalarea de centrale termice de apartament în blocurile noi, a anunțat Ministrul Mediului, Tanczos Barna. Proiectul ar urma să intre în vigoare la începutul lui 2022. O inițiativă aparent benefică, mai ales pentru mediu, dar care vine cu o serie de provocări tehnice și financiare, dar și cu câteva întrebări.
E bună sau nu e bună inițiativa interzicerii instalării de centrale termice de apartament? Opiniile sunt împărțite. Iar la mijloc sunt factori precum costurile și facturile la gaze, confortul personal sau teama că prețul pentru un apartament nou va crește semnificativ.
Soluția pe care o propune Ministrul Mediului pentru viitoarele blocuri noi din ansamblurile rezidențiale mari e centrala de bloc/de cvartal, în sistem de cogenerare (care produce energie electrică și termică). Pentru că, a explicat el, eliminarea fumului s-ar face printr-un singur coș, la o înălțime de 40-50 de metri, care să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul.
Doar că există temerea creșterii prețurilor pentru apartamente, care ar putea fi și cu 10.000 de euro mai mari, după cum spun unii dezvoltatori, dacă măsura intră în vigoare. Adrian Negrescu, consilier economic și manager la compania de consultanță financiară Frames, spune că nu ar trebui să existe temeri în acest sens, costurile fiind asemănătoare.
„Din experiența noastră – avem mulți clienți pe zona de construcții – implementarea unui sistem unitar de încălzire poate fi mai ieftină decât realizarea unor sisteme de încălzire individuală. În ceea ce privește costurile implementării acestor centrale comune, acestea sunt similare, pentru dezvoltatori, cu montajul unor centrale individuale. Mai mult chiar, se elimină din start corvoada birocratică a autorizării acestora”, explică Adrian Negrescu.
Subliniază și că dispariția coșurilor de evacuare de la fiecare apartament va face ca dezvoltatorii „să fie motivați să opteze pentru soluții tehnice moderne, cu fațade de sticlă, cu balcoane închise”.
Centralele de bloc îți aduc facturi mai mici decât centralele de apartament
Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, membru în boardul Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare (EIT), spune că ar trebui să privești prin trei filtre. În primul rând, prețul gazelor, care e în continuă creștere. În al doilea rând, dependența României față de importuri din zone nesigure și, în al treilea rând, cât sunt de poluante centralele pe gaz.
„Cu aceste argumente luate în calcul, recomandarea mea, pentru noile ansambluri de locuințe, este ca oamenii să încerce să-și construiască o centrală de bloc sau de cartier. Care este mult mai eficientă. Și mai puțin poluantă”, spune Răzvan Nicolescu.
De asemenea, pe termen mediu și lung, centralele electrice pot să fie o achiziție mai bună, cu costuri la factură mult mai mici, spre deosebire de costurile generate de o centrală pe gaz.
Dar toate defecțiunile sistemului de termoficare prin care a trecut Bucureștiul (și nu numai) în ultimii ani, cu sute de locuințe rămase fără căldură și pentru câteva săptămâni, fac oamenii reticenți la a depinde de o centrală de bloc sau de cartier.
„Tehnologiile s-au schimbat însă radical, iar randamentele oferite de centralele de bloc, de cvartal, sunt net superioare, iar costurile plătite de utilizatori sunt chiar mai mici decât dacă ar avea o centrală individuală”, completează Nicolescu.
Sistemele de energie regenerabilă trebuie luate în calcul
Ce se întâmplă cu blocurile vechi, care au deja centrale termice de apartament pe gaz? Poți să le înlocuiești dacă ies din garanție? Sau ce se întâmplă dacă ai o centrală instală la casă?
„Nu se pune problema în apartamentele existente unde nu este alternativă pentru centrală individuală. Măsura vizează doar blocurile noi, acolo unde se construiesc acum apartamente și e varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii”, a zis Tanczos Barna la momentul propunerii. Așa că, cei care stau la casă pot în continuare să își monteze și să folosească centrale individuale.
Dar dacă stai la casă, Răzvan Nicolescu te îndeamnă să implementezi un sistem de energie regenerabilă. Cum ar fi panouri pentru apă caldă sau panouri solare care produc energie electrică.
„Să nu se omită aceste soluții de energie regenerabilă care pot să fie funcționale atât cu centrale electrice, de genul pompelor de căldură, cât și cu centralele pe gaz. Dacă nu putem să reducem la zero consum de gaz, poluarea și importurile, atunci trebuie să facem orice ca să le eficientizăm. Nu pentru că este un moft, ci pentru că o să avem mai mult de câștigat pe termen mediu și lung”, zice Nicolescu.
În final, vizavi de soluția interzicerii centralelor de apartament, Răzvan Nicolescu îndeamnă spre claritate și o privire mai atentă spre viitor. Pe termen mediu și lung, dincolo de momentul achiziției locuinței, vede un câștig pentru cei care își instalează soluții eficiente. Oamenii vor salva bani dacă apelează la soluția unei centrale de bloc sau de cartier. Pentru că de acum încolo prețurile la gaze naturale vor tot urca.
De aceeași părere este și Adrian Negrescu. „Mă aștept ca mulți români să privească cu mai multă încredere spre soluțiile alternative centralelor termice de apartament, asta dincolo de focusul semnificativ marcat în zona de bricolaj pe soluțiile de izolare termică a clădirilor”, încheie consilierul economic.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.