De la specialiști

Cum funcționează și cât costă o pompă de căldură, alternativa ecologică a centralei

    O pompă de căldură îți încălzește și aerul, și apa, e complet ecologică și mai ușor de întreținut decât o centrală. Cum funcționează mai exact și care sunt avantajele ei îți explică un inginer. 

    Pompa de căldură extrage energie din exterior și cu ajutorul unui agent frigorific, o introduce în componenta care se află la interior. Aici, cu ajutorul unui schimbător de căldură care trece căldura din agentul frigorific în apă, agentul termic (sau apa caldă menajeră) ajunge în toată casa, explică Ciprian Catarig, inginer de instalații la Aerdeal.

    Pompa de căldură se integrează ușor în amenajare.

    Ca să înțelegem mai bine, el ne dă un exemplu simplu: aparatul de aer condiționat este o pompă de căldură de tip aer-aer, care preia energia din aerul exterior și o transmite în aerul interior. Și da, ca orice pompă de căldură, poate furniza și aer rece.

    O pompă de căldură, de patru ori mai eficientă ca un calorifer electric

    Pompele de căldură sunt sisteme incredibil de eficiente din punct de vedere energetic: pentru fiecare 1 kilowatt (kw) electric consumat, oferă 4 kw termici de energie. „Dacă ai avea un calorifer electric, cu care ai încălzi casa, la fiecare 1kw electric consumat, îți oferă 1 kw termic în casă. Deci o pompă de energie este de patru ori mai eficientă ca un calorifer electric sau o centrala electrică”, precizează Ciprian.

    Apoi, o pompă de căldură e complet ecologică. Nu se mai arde combustibil sau gaz, iar energia electrică se produce într-un mod regenerabil; în general, pompele de căldură reduc cu 70% emisiile de CO2. Diferența este vizibilă pe factură, iar amortizarea se poate face într-un singur an, spune Ciprian.

    pompă de căldură explicație consum
    O pompă de căldură este de 4 ori mai eficientă ca un sistem clasic de încălzire a locuinței. Foto: daikin.ro

    Care sunt tipurile de pompe de căldură disponibile pe piață?

    Pompa de căldură aer-apă este cea mai uzuală și simplu de montat. „Are o componentă care se montează în afara locuinței, ce arată la fel ca unitatea exterioară a unui aparat de aer condiționat. Unitatea exterioară are un ventilator la fel ca un aparat de aer condiționat și, cu ajutorul unui schimbător de căldură, absoarbe energia din aer în agentul frigorific, ca apoi să o transfere în interiorul locuinței”, explică Ciprian.

    Pompa de căldură apă-apă folosește energia dintr-un râu sau puț subteran pentru a extrage căldură pe tot timpul anului. „Necesită un studiu mai complex pentru amplasarea ei, deoarece este necesar un calcul exact pentru debite minime de apă și verificat cu câte grade va fi afectată sursa de apă pentru a nu dezechilibra fauna și flora din zonă”, punctează el.

    Pompa de căldură sol-apă (denumită și geotermală) extrage energia din pământ. „Această sursă de energie este cea mai stabilă pe timpul anului, deoarece în adâncime, temperatura pământului variază foarte puțin pe timpul anului. Trebuie ținut în vedere că pentru această soluție este necesară introducerea serpentinelor prin care circulă agent termic pentru extragerea energiei din pământ (forările pot fi ori pe orizontală, ori pe verticală în adâncime)”, explică Ciprian.

    El spune că mai există și o altfel de împărțire pe categorii. Astfel, indiferent de mediul din care se extrage energie, la interiorul locuinței putem avea mai multe variante de pompe de căldură: unitate interioară cu prepararea apei în regim instant (care are dimensiuni mai mici), unitate interioară cu boiler încorporat (care are dimensiuni mai mari, deoarece conține și un rezervor în care se încălzește apa și se poate conecta și la panouri solare) și unitate interioară cu boiler auxiliar.

    pompă de căldură tipuri
    Ca să alegi cea mai bună opțiune pentru tine, cel mai bine este să consulți un specialist. Foto: daikin.ro

    „Pentru a lua o decizie corectă este cel mai bine să discuți cu un specialist. Pompele de căldură pot fi configurate în foarte multe feluri și nu există două soluții la fel. Dacă la exterior pot extrage căldură din aer, apă sau sol, la interior pot fi cu boiler pentru producerea apei calde menajere sau fără, le putem conecta la panouri solare, panouri fotovoltaice, pot funcționa cu radiatoare, încălzire în pardoseală, ventiloconvectoare sau răcire prin tavan. Flexibilitatea acestor sisteme este atât de mare, încât dacă vrei să fii sigur că ai ales soluția potrivită pentru locuința ta este bine să discuți cu un specialist în domeniu”, punctează Ciprian.  

    Ce îți oferă o pompă de căldură aer-apă

    1.Încălzire

    Pe timp de iarnă, agentul frigorific care circulă prin sistem, captează căldura din aerul exterior şi o eliberează în interior, prin agent termic, în radiatoare, prin încălzire în pardoseală sau ventiloconvectoare.

    2. Apă caldă menajeră

    Pompele de căldură vă permit să vă bucurați de beneficiul apei calde pentru întreaga locuință, tot timpul anului. Pompele de căldură pot produce apă caldă menajeră atât în regim instant cât și cu acumulare, atunci când se prevede un boiler.

    3. Răcire

    Așa cum aparatul de aer condiționat se poate folosi atât pe încălzire cât și pe răcire, pompele de căldura pot funcționa la fel, deoarece răcirea înseamnă doar inversarea ciclului frigorific. Ce este de menționat este că dacă alegi o pompă de căldură care face răcire, trebuie să iei în calcul că la interiorul casei nu poți face răcire prin radiatoarele clasice, ci sunt necesare ventiloconvectoare ascunse în pardoseală sau în tavan.

    3. Discreție și un nivel de zgomot redus

    Ultimele generații de pompe de căldură sunt echipamente cu un design frumos și se pot integra cu ușurință oriunde în locuință, fără să fie nevoie de un spațiu tehnic special destinat pentru ele. Iar la un nivel de zgomot standard, unitatea exterioară a pompei de căldură produce o presiune sonoră undeva între ciripitul păsărilor și interiorul unei biblioteci.

    pompă de căldură 3
    Nivelul de zgomot al unei pompe de căldură este redus. Foto: daikin.ro

    4. Conectivitate

    Poți controla climatul din orice locație, în orice moment, de pe smartphone, cu ajutorul aplicațiilor gratuite puse la dispoziție de producători. 

    pompă de căldură avantaje folosire
    Principalele avantaje ale unei pompe de căldură, într-un singur grafic. Foto: daikin.ro

    Costuri: poți primi subvenție pentru o pompă de căldură

    În cazul în care vrei să îți montezi o pompă de căldură, află că poți beneficia de o subvenție importantă de la stat, de până la maxim 70.000 lei cu TVA pentru a deconta maxim 60% din valoarea totală a cheltuielilor. În fiecare an, statul derulează programe de eficientizare a clădirilor și puteți accesa fonduri pentru a le folosi la modernizarea instalației de încălzire.

    Dacă vrei să afli un cost de investiție pentru un astfel de sistem, trebuie să știi că depinde de mai mulți factori:

    • dimensiunea locuinței;
    • necesarul de încălzire și/sau răcire;
    • dacă este o construcție nouă sau renovare; 
    • sistemele folosite la interior (radiatoare, încălzire în pardoseală sau ventiloconvectoare).

    Prețurile pentru o pompă de căldură încep undeva de la 4-5.000 euro și pot ajunge la peste 10.000 de euro atunci când includ și sisteme de panouri solare sau fotovoltaice, care eficientizează și mai mult pompa de căldură.

    Pompa de căldură și apartamentul de bloc

    Pompele de căldură pot fi montate și într-un apartament, spune inginerul de instalații de la Aerdeal: „Există o pompă de căldură specială, de tip hibrid, care funcționează atât cu gaz cât și cu agent frigorific și își setează singură modul de funcționare, astfel încât să utilizeze gaz sau curent în mod cel mai eficient și să reducă factura de energie. Chiar dacă această soluție pare ceva scos dintr-un film SF, această centrală are un design clasic la exterior și poate fi confundată cu ușurință cu o centrală termică normală, putând fi montată oriunde în locuință”.

    Costul unei astfel de centrale hibridă este mai mare decât al unei centrale strict pe gaz, deoarece conține atât o centrală pe gaz cât și o pompă de căldură, așa că ajunge undeva la 2-3000 euro.

    Foto interior articol: Daikin.ro

    Subscribe
    Notify of
    guest
    3 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    cristian
    cristian
    2 years ago

    Intr-adevar pompele de caldura sunt eficiente dar….investitia este mare initial ! Am cerut deviz celor de la Italflo si era o diferenta mare intre devizul celor de la Blak si acestia ! Am mers pe mana celor de la Italflo si sunt multumit ! Acum se pare ca cei de la mediu sprijina astfel de investitii !

    Gabriela Turlete
    Gabriela Turlete
    2 years ago
    Reply to  cristian

    Buna seara , inteleg din comentariul dvs ca detineti o astfel de pompa de caldura .Eu locuiesc la bloc si sunt interesata de asa ceva insa m-ar ajuta si o parere a dvs . Fac intradevar caldura si apa calda atunci cand temperatura afara este cu minus ?

    Oleg K
    1 year ago

    Poate e un pic cam vechi articolul, insa acum cu preturile astea la energie ma gandesc sa imi pun si eu in apartament pompa de caldura. Ce modele noi sunt OK de luat acum in 2022 ? Eu am o reducere la Romstal 🙂

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum funcționează și cât costă o pompă de căldură, alternativa ecologică...