LIFE

Din experiența unei proaspete mămici: cum alegi o pompă de sân și cât de utilă este

  Foarte utilă! Ca să răspundem din start ideii din titlu. O pompă de sân ajută mama să aibă o producție constantă de lapte matern, stimulează lactația și, când nu poate alăpta, devine un înlocuitor ideal. 

  Imediat după nașterea copilului, orice proaspătă mămică este sfătuită să încerce să alăpteze la sân. Acest fel de a hrăni bebelușul este benefic atât lui, cât și mamei. Copilul primește prin lapte vitamine, nutrienți și chiar bacterii sănătoase, iar mamei i se declanșează lactația. 

  Mama are la început un fel de proto-lapte, denumit colostru, care vine în cantități mici. După care, treptat, odată ce nou-născutul începe să fie alăptat la sân, fluxul de lapte crește, devine constant și uneori de necontrolat. 

  În cazul partenerei mele, Sandra, lactația s-a declanșat corect, volumul de lapte creștea constant, însă bebelușul nostru nu a fost fan alăptat la sân. Asta poate să fie destul de dureros pentru mamă, căci copilul se chinuie să tragă lapte și nu reușește, dar și destul de stresant și presant la nivel psihic. 

  Motiv pentru care, partenera mea a ales o variantă mai comodă atât pentru ea, cât și pentru bebeluș. Aceea de a se mulge și de a-l hrăni pe cel mic cu biberonul. Exact așa se numește. Mama se mulge, nu există un alt termen care poate să descrie corect acțiunea, oricât de amuzant sună. 

  Pompă de sân electrică: cât de mult ajută la alăptare

  pompa san philips avent
  O pompă de sân bună, dar care te condiționează să stai pe loc

  După un research făcut sub presiunea timpului și a senzației de foame constante a bebelușului, partenera mea s-a decis să apeleze la o pompă de sân electrică. A ales o variantă din gama Philips Avent, una de buget. O variantă calitate-preț corectă, la fel ca în cazul camerei Tapo pe care o folosim pentru a monitoriza bebelușul. 

  „Am ales pompa de sân de la Philips pentru că îmi place gama lor Avent. Și era și un produs nou lansat. Încape în geanta de voiaj a lui bebe și chiar în borseta mea într-un caz extrem. Mi s-a părut ușor de folosit, iar una dintre prietenele mele, care e mamă înaintea mea cu câțiva ani, mi-a recomandat Avent din start, orice model ar fi”, spune Sandra despre alegerea ei. 

  Pompa de sân electrică și-a făcut treaba de minune încă de la prima utilizare. Intuitiv de folosit, pompa de sân de la Philips are mai multe funcții utile, printre care și cea de masaj de stimulare a lactației. De altfel, Sandra spune că este un device ideal pentru o mamă ocupată sau care nu poate să alăpteze. 

  Pompa de sân e formată din partea cu motoraș, care face efectul de vid și trage laptele din sân, și dintr-o pâlnie cu capăt de silicon prin care laptele se scurge într-un recipient. Materiale sunt de bună calitate, sunt ușor de spălat și destul de rezistente la temperaturi mici sau mari. 

  Pro tip: spălatul pompei de sân poate să devină o corvoadă după fiecare sesiune de muls. Sandra a descoperit că dacă lași pompa la frigider între sesiunile de muls poate fi mai benefic decât să o tot spele. Dacă stă într-un mediu rece, indiferent dacă mai are urme de lapte pe ea sau nu, nu există riscul dezvoltării de bacterii. 

  Există totuși un inconvenient când vine vorba de pompa de sân electrică. Acela al timpului. Căci o sesiune de muls, pentru rezultate bune, ar trebui să dureze minim 30 de minute. Timp în care mama trebuie să stea pe loc. Partenera mea a reușit să-și facă un program prin care reușea să pompeze constant la două-trei ore. În așa fel încât să aibă mereu rezerve sau stoc de lapte. 

  De ce o pompă de sân hands free te poate ajuta mai mult

  pompa san hands free
  Această pompă hands free no name a fost un real ajutor

  Cu această idee în minte, Sandra a trecut la o nouă rundă de research. Și a descoperit că există și o pompă de sân hands free, tot electrică, dar care o poate lăsa să facă diverse activități în timp ce se mulge. 

  A mers și de data asta pe o variantă de buget, cu rezultate la fel de bune. Practic, o variantă compactă a pompei de sân Philips. Pompa se așază pe sân, se pornește programul dorit, iar când recipientul este aproape plin se oprește. A început cu o singură astfel de pompă de sân hands free, iar în prezent și-a mai luat una ca să poată să pompeze de două ori mai repede. 

  „Da, mi s-a părut mult mai comod să folosesc o pompă de sân hands free. Dacă bebe se trezește îl pot hrăni în timp ce mă mulg. Ceea ce e super convenabil pentru mine. Iar dacă el doarme am și eu timp pentru orice altceva îmi propun. Investiția chiar a meritat. Deși e un brand no name, pompa electrică hands free chiar și-a făcut treaba. Uneori chiar mai bine decât cea de la Philips”, mi-a povestit chiar ea. 

  Sandra ține să menționeze că orice variantă de pompă de sân alegi, ar fi fi bine să îți iei și un sutien special pentru alăptat, compatibil cu orice pompă de alăptare. 

  Pompa de sân manuală, o variantă de rezervă

  haakaa pompa de san manuala
  Pompă de sân manuală, folosită doar la nevoie

  Acum că a găsit cea mai eficientă metodă de a se mulge cu o pompă de sân, partenera mea caută și variante de rezervă. Una dintre aceste variante, descoperite tot din research și cu ajutorul experiențelor altor mamei, este pompa de sân manuală Haakaa

  Practic, Haakaa e o pompă de sân care stimulează producerea de lapte prin crearea unui vid între sân și spațiul interior al dispozitivului. Un fel de ventuză care aplică presiune și scoate laptele la suprafață. 

  „N-aș recomanda o pompă manuală de sân. E foarte chinuitor să tot stai și să pompezi manual. Te dor și mâna și sânii după o sesiune de-asta de pompat. Nu e pentru mine. Dar ideea pompei de sân Haakaa e mai Ok în cazul în care obosesc sau vreau să vină laptele mai ușor. O mai folosesc pentru a colecta laptele când mă mulg la un singur sân”, încheie ea. 

  Iată experiența partenerei mele cu diferite modele de pompă de sân. Fiecare mamă e un caz particular când vine vorba de alăptare, însă o pompă de sân, electrică sau manuală, poate să fie de ajutor în cazul în care copilul nu se hrănește corect sau suficient. Totul depinde de buget și preferințe, la fel ca în cazul oricărui alt aspect legat de creșterea unui copil. 

  Nota redacției: produsele au fost selectate și testate independent de redacția Lovedeco. Acest articol nu reprezintă un advertorial

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Din experiența unei proaspete mămici: cum alegi o pompă de sân și cât de u...