Apartamente cu 2 camere

Un apartament din Târgu Mureș cu personalitate industrial-chic

  În 2018, un cuplu din Târgu Mureș a cumpărat un apartament nou, cu două camere, de 60 metri pătrați, cu intenția de a-l  închiria. Liliana și George și-au dorit o amenajare care să anticipeze nevoile viitorilor chiriași și care să arate cât mai bine, fără să depășească 10.000 de euro. Cu ajutorul designerului Simona Ungurean au cheltuit doar 6.500 de euro.

  Apartamentul a fost cumpărat „la gri’’(semifinisat, cu termoizolație, hidroizolație, tencuială interioară, instalații sanitare și electrice realizate, dar fără întrerupătoare, prize sau corpuri de iluminat). 

  Simona a pornit amenajarea cu mai multe piese de mobilier din metal, care au dat tonul întregului spațiu. A ales metalul, împreună cu Liliana și George, datorită costului redus, iar apoi l-a integrat într-un stil modern, industrial, cu accente de culoare pe alocuri. 

  Cum „îmbraci” metalul ca să-ți fie cald

  Stilul de amenajare industrial folosește elemente brute: beton, metal, cărămidă, sticlă, ce imprimă o atmosferă rece, dură, spațiului. De aceea, atunci când este folosit într-o amenajare de locuință, trebuie „îndulcit” cu elemente mai cosy: materiale textile moi, decorațiuni prietenoase, lumină caldă sau plante verzi. 

  Ritmul șantierului a fost impus de constructorul blocului, iar proiectul de amenajare a durat un an. Pentru zona de living, Simona a mizat pe un fototapet de impact, marca Artgeist (un model deja existent, cumpărat cu 350 lei/ bucata de pe emag.ro) și a completat camera cu mobilier ieftin, dar de efect, de la IKEA

  În dormitor, a propus tot fototapet pentru acoperirea întregului perete care sprijină tăblia patului. Modelul ales imită un perete cu stucaturi clasice și aduce o notă de eleganță spațiului de dormit, în contrast cu alura brută a patului de fier. 

  În bucătărie au investit cel mai mult. Mobilierul din bucătărie a costat 5600 lei și a fost realizat pe comandă, de un producător local, Dali Levente. „Deși pentru restul corpurilor de mobilier am apelat la piese gata făcute (inclusiv dulapul de pe hol), pentru bucătărie am preferat un mobilier la comandă, pentru un efect maxim”, povestește designerul. Iar mozaicul de aici a fost cel mai costisitor, la 20 de lei bucata.

  În baie, designerul a ales o „faianță tip metro” (plăci care imită ceramica folosită la metroul newyorkez) – a găsit un model foarte ieftin, cu 50 lei/mp -, și l-a completat cu accesorii metalice și puțin mozaic. „Faianța Metro e un model de cursă lungă. Combinația de alb cu gri și mobilier metalic poate fi oricând împrospătată cu noi accesorii, pentru un look fresh”, explică Simona Ungurean. 

  Bugetul total a fost 6500 euro: mobilier, tapet, corpuri de iluminat, accesorii diverse, perdele și storuri.

  Tips&Tricks pentru amenajare de la Simona Ungurean:

  • Importanța simulărilor 3D

  Unul dintre neajunsurile proiectului a fost bugetul limitat, care a determinat alegerea obiectelor după preț mai degrabă decât după aspect. Acest lucru a creat „emoții” asupra rezultatului final, clienții nefiind siguri dacă elementele se vor îmbina armonios în decor. Pentru a verifica acest lucru, am realizat simulări 3D asupra spațiului.

  • Magia DIY (Do It Yourself)

  Atunci când bugetul este mic, obiectele confecționate manual sunt o idee binevenită. Am gândit de la început decorațiunile de perete din împletituri, ca elemente de accent. Mama Lilianei a realizat două astfel de ornamente (unul pentru living și unul pentru dormitor), plus omuleții din sfoară. Impactul asupra decorului este de mare efect, iar nota personală le sporește valoarea. 

  • Covorul încarcă vizual spațiul?

  În dormitor, aproape întreaga cameră a fost ocupată de mobilier, așa că nu a mai fost nevoie de un covor. Totuși, pentru confort vizual și tactil, poți adăuga două blănițe artificiale, de o parte și de alta a patului. 

  • Adaptează-te din mers

  Inițial, proiectul prevedea o cămară, dar am decis să renunț la ea și să proiectez în locul ei un dulap înalt, care să incorporeze centrala termică. Decizia a mărit spațiul de depozitare și aspectul s-a îmbunătățit semnificativ.

  Povestea și imaginile din acest apartament ne-au fost trimise de Simona Ungurean. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la [email protected] și spune povestea acelei case!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Un apartament din Târgu Mureș cu personalitate industrial-chic