Plante

Când se udă Crăciunița. Sfaturi ca să reziste cât mai mult timp

publicat pe 20 dec. 2024

    Crăciunița se oferă în dar de sărbători, însă nu mereu planta rezistă până după Crăciun. Udarea Craciuniței este un punct pe lista de îngrijire care o menține vie și sănătoasă. Îți spunem când și cum se udă Crăciunița și la ce sfaturi de îngrijire să ții cont dacă vrei să reziste cât mai mult timp. Află mai multe, în articol. 

    Crăciunița (Euphorbia pulcherrima) este una dintre plantele asociate cu perioada de sărbători, fiind oferită frecvent ca dar de Crăciun. 

    Tradiția oferirii Crăciuniței a devenit populară datorită culorii sale intense de roșu, care simbolizează spiritul festiv al iernii. Cu frunzele sale viu colorate, denumite bractee, care adesea sunt confundate cu florile, Crăciunița este o alegere perfectă pentru a aduce bucurie și un strop de culoare în orice casă de sărbători.

    Când și cum se udă Crăciunița 

    craciunita planta udare cu stropitoare
    Crăciunița se udă moderat și uniform, cu apă la temperatura camerei

    Felul în care uzi Crăciunița determină cât de mult timp își va păstra frumusețea și culoarea specifică. Temperatura sau tipei apei, precum și intervalul de udare a Crăciuniței chiar contează. 

    Frecvența udării: Crăciunița trebuie udată moderat, excesul de apă fiind de evitat. De regulă, udarea se face o dată pe săptămână în timpul iernii. Totuși, este important să verifici solul: dacă stratul superior este uscat la atingere, atunci este necesar să o uzi.

    Metoda corectă: udă Crăciunița uniform, până când apa începe să se scurgă prin orificiile de drenaj ale ghiveciului. Elimină excesul de apă din farfurie pentru a preveni putrezirea rădăcinilor.

    Apă potrivită: Folosește apă normală la temperatura camerei sau, dacă este posibil, apă dedurizată sau de ploaie. Udarea cu apă rece produce un șoc plantei, în timp ce udarea cu apă de la robinet îi aduce un aport nedorit de clor. 

    Semne ale udării incorecte: Frunzele care cad sau se îngălbenesc pot indica fie o udare excesivă, fie o udare insuficientă. De aceea, este important să păstrezi un echilibru.

    Cum se îngrijește Crăciunița 

    craciunita in ghiveci langa fereastra
    Poți să ții Crăciunița în ghiveci, lângă o fereastră

    Pe lângă udare, Crăciunița are nevoie și de alte condiții optime pentru a-și păstra frumusețea, printre care: 

    Lumina: Crăciunița preferă locurile bine luminate, dar ferite de razele directe ale soarelui, care pot păta sau arde frunzele. Un loc ideal este aproape de o fereastră orientată spre est sau vest.

    Temperatura: Această plantă este sensibilă la temperaturile extreme. Se simte cel mai bine la temperaturi cuprinse între 15 și 22 de grade Celsius. Nu pune Crăciunița lângă surse de căldură, cum ar fi caloriferele, sau în locuri expuse curenților de aer rece. 

    Sol: Un amestec de turbă, nisip și pământ de flori este ideal pentru Crăciuniță. Asta pentru că planta preferă un sol bine drenat, ușor acid. 

    Ghiveciul: Ține Crăciunița într-un ghiveci cu orificii de drenaj pentru a evita acumularea apei. Este recomandat să transplantezi planta o dată la 1 – 2 ani, folosind mereu un ghiveci cu o dimensiune puțin mai mare.

    Fertilizarea: Oferă Crăciuniței un fertilizator lichid pentru plante decorative o dată la două săptămâni, în perioada de creștere activă – primăvara și vara. În timpul iernii, fertilizarea nu este necesară.

    Curățarea: Înlătură frunzele sau bracteele uscate pentru a stimula creșterea sănătoasă și pentru a menține aspectul estetic al plantei. 

    Alte flori potrivite pentru a fi oferite de Crăciun

    orhidee in ghiveci la pervaz langa geam
    Orhideea aduce mereu o notă de prospețime și culoare

    Iată, la final câteva recomandări de alte flori pe care le poți face cadou de Crăciun, unele dintre ele fiind asemănătoare cu Crăciunița. 

    Amarilis: Cu florile sale spectaculoase, este o alegere elegantă pentru Crăciun. 

    Ilic: Simbol al sărbătorilor de iarnă, ilicul este adesea folosit în aranjamente festive. 

    Cyclamen: O plantă de iarnă cu flori delicate, disponibilă în culori variate. 

    Zambila de Crăciun: Un simbol al purității și al reînnoirii. 

    Orhideele: Plante cu aer rafinat, orhideele reprezintă un cadou deosebit pentru oricine. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments