Plante

Cum îngrijești Cyclamen, planta care renaște în fiecare toamnă

  Cyclamen (Cyclamen persicum) este o plantă cu flori mici, cu miros dulce, dispuse pe tulpinile lungi care se întind deasupra frunzișului. Este o plantă perenă tuberoasă, ceea ce înseamnă că moare în timpul perioadei de repaus de vară și crește rapid în fiecare toamnă. Are flori în nuanțe de roz, violet, roșu și alb, iar frunzele sale în formă de inimă sunt verzi, adesea cu nuanțe argintii.

  Planta Cyclamen este cultivată în mod obișnuit ca plantă de apartament și este deosebit de populară în perioada sărbătorilor de iarnă, fiind prezentă inclusiv în pe rafturile din supermarketuri. Se poate înmulți prin semințe, însă acestea trebuie plantate la sfârșitul verii pentru a înflori în iarna anului următor (aproximativ 18 luni mai târziu). 

  Nume comunVioleta persană, Ciuboțica cucului
  Nume botanicCyclamen persicum
  FamiliePrimulaceae
  Tip plantăPerenă
  Dimensiune la maturitate15-20 centimetri înălțime
  LuminăLumină parțială
  Tip solArgilos, dar bine drenat
  pH solAcid
  Anotimp înflorireDiferă de la o specie la alta
  Culori floriRoz, alb, roșu, violet
  ProveniențăZona mediteraneană
  ToxicitateCyclamen este o plantă toxică pentru animale și oameni.

  Îngrijirea plantei Cyclamen

  Cyclamen, în special soiurile care se găsesc în comerț, este o plantă cultivată de obicei în interior. Vară devine inactivă, dar cu îngrijirea adecvată aceasta reînflorește odată cu venirea toamnei. Momentul în care Cyclamen intră în stare de repaus depinde de condițiile sale de creștere. Temperaturile calde îl bagă în starea de repaus, dar dacă păstrezi temperatura din încăperea în care se află mai scăzută este posibil ca planta ta să nu devină complet latentă, ci să piardă doar câteva frunze. Aspectul ei va fi, așadar, afectat și probabil nu va înflori timp de câteva luni. Cultivarea plantei Cyclamen din semințe este dificilă, iar înmulțirea prin împărțirea tuberculilor mult prea sensibili poate face plantele să putrezească. Cel mai bine este să cumperi o plantă nouă și să urmărești cum se dezvoltă.

  cyclamen supermarket
  Cyclamen se găsește inclusiv pe rafturile din supermarketuri.

  Lumină

  Cyclamen are nevoie de lumină strălucitoare indirectă în timpul iernii, când planta crește activ. Vara, când planta este latentă, recomandat este să o păstrezi într-un loc răcoros, întunecat, cu o bună circulație a aerului.

  Sol

  Această plantă preferă să crească într-un sol organic bogat în nutrienți, cu un drenaj bun și un pH al solului ușor acid. Poți să folosești un substrat mixt și să adaugi turbă de sphagnum în sol pentru a crește aciditatea.

  Apă

  Atunci când are frunze, planta crește activ. În această perioadă trebuie udată ori de câte ori solul se simte uscat la suprafață la o adâncime de aproximativ un centimetru. Evită să pui apă peste frunzele sau coroana plantei (partea în care tulpina se întâlnește cu rădăcinile) pentru a evita riscul putrezirii. În timp ce planta este latentă (și pierde majoritatea sau toate frunzele), ud-o rar pentru a preveni uscarea completă a solului.

  O modalitate obișnuită de a uda ciclamenul este să pui ghiveciul într-un recipient cu apă curată și, timp de 15 minute, să lași rădăcinile să absoarbă câtă apă au nevoie. 

  Temperatură și umiditate

  Plantelor Cyclamen nu le plac căldura extremă, curenții de aer sau aerul uscat. Preferă un mediu care imită mediul lor nativ, la temperaturi cuprinse între 15-20 grade Celsius în timpul zilei și 5-10 grade pe timpul nopții. Umiditatea ridicată, în special în timpul iernii, este crucială. Pentru a crește umiditatea, ține ghiveciul plantei pe o tavă plină cu apă și pietricele, asigurându-te că ghiveciul nu atinge apa (acest lucru poate provoca putrezirea rădăcinilor).

  Dacă ai mutat planta în aer liber pe timpul verii adu-o în interior înainte ca temperaturile să scadă sub limita pe care aceasta o suportă. O regulă de bază este să o aduci înăuntru cât timp temperatura este încă confortabilă pentru tine și poți ține ferestrele deschise fără să îți fie frig.

  Îngrăşământ

  Fertilizează planta Cyclamen cu un îngrășământ lichid diluat, cu conținut scăzut de azot, la fiecare două săptămâni, în timp ce frunzișul este bine dezvoltat. Nu trebuie să fertilizezi planta în perioada latentă.

  Tipuri de Cyclamen

  Există multe tipuri de Cyclamen disponibile. Unele soiuri populare includ:

  • Cyclamen persicum Sierra: aceste plante au flori mari în tonuri de alb, roz, somon, stacojiu, liliac și violet și înfloresc iarna
  • Cyclamen persicum grandiflorum Scentsation: florile acestui soi au un parfum puternic, iar planta înflorește iarna cu flori roz și roșii.
  • Cyclamen Victoria: această varietate are flori albe cu accente roșii.

  Replantarea plantei Cyclamen

  La replantare, alege un ghiveci care să lase aproximativ un centimetru de spațiu în jurul tuberculului. Pune tuberculul în sol, astfel încât să iasă ușor la suprafață.

  Planta Cyclamen ar trebui să fie replantată la fiecare doi ani. Indicat este să o replantezi vara, în timp ce planta este latentă, într-un amestec proaspăt pentru ghiveci și într-un ghiveci mai mare. Urmează acești pași:

  1. Umple parțial noul ghiveci cu pământ special.
  2. Scoate tuberculul din ghiveciul original și îndepărtează pământul vechi, dar nu îl îndepărta de pe bulb și rădăcini.
  3. Pune tuberculul în noul ghiveci, astfel încât vârful său să fie la aproximativ cinci centimetri de margine. Acoperă-l cu pământ de ghiveci.
  4. Așează vasul într-un loc umbros și uscat pentru restul verii.
  5. Începe să îl uzi în septembrie, iar apoi sunt șanse mari să observi o nouă creștere.

  Boli și dăunători

  Plantele de apartament Cyclamen sunt predispuse la infestări cu acarieni între tulpini și frunze, ceea ce poate provoca ondularea frunzelor. De asemenea, verifică dacă planta este infestată de afide pe tulpini.

  O altă problemă poate fi ciuperca botrytis, cauzată de solul prea umed, care îngălbenește frunzele și duce la apariția unor pete maro. Taie frunzele afectate pentru a îmbunătăți circulația aerului, dar aruncă planta dacă toate frunzele se deteriorează.

  Cum să faci plantele Cyclamen să înflorească

  Deși deseori planta este tratată ca o plantă anuală și aruncată după ce perioada de înflorire se termină, plantele Cyclamen pot reînflori an de an dacă primesc puțină atenție. Pentru a încuraja reînflorirea în timpul perioadei de creștere taie tulpinile de flori moarte de la bază, precum și frunzele îngălbenite. Apoi, pe măsură ce înflorirea încetinește, lasă planta să se usuce treptat timp de două până la trei luni. Acesta intră în stadiul de repaus, iar prea multă apă poate provoca putrezirea tuberculului. Este recomandat să o uzi rar și puțin. 

  Planta Cyclamen este ușor de îngrijit?

  Da, o plantă de apartament din genul Cyclamen este ușor de îngrijit atâta timp cât nu este udată în exces.

  Cât timp poate trăi planta Cyclamen?

  Cyclamen este o plantă perenă, care poate trăi, în condițiile potrivite, chiar și zeci de ani. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum îngrijești Cyclamen, planta care renaște în fiecare toamnă