Grădină

Când se plantează roșiile în grădină. Ghid și sfaturi utile de urmat

publicat pe 18 feb. 2025

    Roșiile de grădină se plantează numai în anumite perioade, procesul fiind dependent de condițiile climatice locale. Este important să respecți perioadele de plantare pentru ca roșiile să dea în rod. Îți arătăm când se plantează roșiile în grădină și ce sfaturi de îngrijire să aplici în timpul plantării și după. Află tot ce trebuie să știi, din articol. 

    Roșiile (Solanum lycopersicum) sunt printre cele mai populare legume cultivate în grădină. Au un gust inconfundabil, o savoare deosebită în funcție de soi, conțin vitaminele A și C, potasiu și antioxidanți. Consumul roșiile aduce astfel beneficii pentru o dietă echilibrată. 

    Cultivarea propriilor roșii nu doar că asigură accesul la legume proaspete și gustoase, dar oferă și satisfacția îngrijirii unei plante de la sămânță până la recoltă. 

    Ce sunt roșiile – legume sau fructe?

    Din punct de vedere botanic, roșiile sunt fructe. Conform definiției botanice, un fruct se dezvoltă din ovarul unei flori fecundate și conține semințele plantei. Roșiile îndeplinesc aceste criterii, formându-se din pistilul florii și având semințe în interior.

    Astfel, din această perspectivă, roșiile sunt considerate fructe. 

    Totuși, din punct de vedere culinar, roșiile sunt adesea tratate ca legume. Acest lucru se datorează profilului lor de gust și modului în care sunt utilizate în bucătărie.

    Roșiile au un gust mai puțin dulce comparativ cu alte fructe și sunt folosite predominant în preparate sărate, precum salate, supe și sosuri. Această utilizare culinară le-a clasificat, în mod tradițional, ca legume. 

    În 2001, Uniunea Europeană a declarat oficial roșia ca fiind un fruct.

    Cum și când se plantează roșiile în grădină

    rosii coapte si verzi tinute de mana unui barbat
    Roșiile se plantează numai în anumite perioade, ținându-se cont de condițiile de vreme

    Perioada ideală pentru plantare răsadurilor de roșii în grădină depinde de condițiile climatice locale. În general, este esențial ca riscul de îngheț să fi trecut, iar temperaturile să fie suficient de ridicate pentru a susține dezvoltarea plantelor.

    În acest sens, recomandările generale arată că plantarea roșiilor în grădină se face astfel: 

    • Regiunile sudice și vestice: între 1 și 10 mai;
    • Regiunile nordice și estice: între 10 și 20 mai;
    • Zonele montane: după 20 mai.

    Aceste perioade sunt orientative și pot varia în funcție de condițiile meteorologice specifice fiecărui an.

    Este important ca, timp de câteva zile consecutive, temperaturile minime să depășească 10 grade Celsius, iar temperatura solului, măsurată la o adâncime de 15 centimetri, să fie în jur de 12 grade Celsius. 

    Pregătirea și plantarea răsadurilor

    plantare rasaduri rosii de catre barbat cu mainile
    Înainte de plantare, răsadurile trebuie lăsate să se aclimatizeze

    Înainte de plantare, răsadurile trebuie aclimatizate treptat la condițiile exterioare printr-un proces numit „călire”. Cu aproximativ 10 zile înainte de plantare, expune răsadurile zilnic la aer, începând cu câteva ore în locuri umbrite și crescând treptat durata și expunerea la soare. 

    Pentru plantare, alege un loc însorit, care primește cel puțin 6 – 8 ore de lumină directă pe zi. Solul trebuie să fie bine drenat și bogat în materie organică. Pune compost sau gunoi de grajd bine descompus pentru a îmbunătăți fertilitatea solului.

    Sapă gropi suficient de adânci pentru a îngropa răsadurile până la primele frunze adevărate, ceea ce va încuraja dezvoltarea unui sistem radicular robust. 

    Distanța recomandată între răsaduri este de 50 – 70 cm și 30 – 40 cm între plante pe rând pentru a se asigura astfel o circulație adecvată a aerului și spațiu pentru dezvoltare. 

    Sfaturi pentru plantarea corectă a roșiilor în grădină

    Alegerea soiului potrivit: selectează soiuri adaptate condițiilor climatice locale și rezistente la bolile comune ale plantei; 

    Fertilizarea solului: înainte de plantare, adaugă îngrășăminte organice pentru a asigura un aport optim de nutrienți; 

    Suport pentru plante: instalează araci sau spaliere imediat după plantare pentru a susține plantele pe măsură ce cresc și pentru a preveni contactul roșiilor cu solul; 

    Mulcirea: aplică un strat de mulci în jurul plantelor pentru a menține umiditatea solului, pentru a controla apariția buruienilor și pentru a stabiliza temperatura solului.

    Udarea corectă: udă plantele la baza tulpinii pentru a evita umezirea frunzelor, ceea ce poate preveni apariția bolilor fungice. 

    Idei pentru îngrijirea roșiilor din grădină după plantare

    rosii in ciorchine
    După plantare și creștere, udă roșiile de dimineață pentru a stimula producția

    După plantare, roșiile necesită o îngrijire atentă pentru a asigura o recoltă bogată și sănătoasă.

    Astfel, solul trebuie menținut umed, în mod uniform, udarea dimineața fiind ideală pentru a permite frunzelor să se usuce pe parcursul zilei. Va fi necesar să aplici periodic îngrășăminte echilibrate pentru a stimula creșterea și pentru a se ajunge la rod. 

    Pentru ca planta să-și trimită resursele către apariția roșiilor, este important să îndepărtezi lăstarii care apar între tulpina principală și frunzele laterale.

    Nu în ultimul rând, inspectează plantele de roșii pentru a sesiza semne ale apariției de boli sau de dăunători și intervino cu tratamente adecvate și adaptate. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments