Beneficiile Feng Shui în dormitor: ce principii trebuie să respecți pentru a avea un somn liniștit
publicat pe 28 mart. 2024Felul în care dormitorul arată sau în care este amenajat are un impact mai mare decât crezi asupra odihnei tale. Pentru a avea un echilibru armonios între relaxare și funcționalitate, principiile Feng Shui încep să fie în tendințe când vine vorba de organizarea dormitorului. Iată care sunt beneficiile Feng Shui în dormitor pentru un somn odihnitor și pentru o amenajare corectă.
Ce este Feng Shui
Conceptul chinezesc „Feng Shui”, în traducere „vânt – apă”, are la bază echilibrul dintre om și mediul care îl înconjoară. Principiul s-a extins și în zona de design interior, punându-se accent pe armonizarea elementelor dintr-o încăpere pentru bunăstarea locatarului.
Când vine vorba de dormitor, estetica și funcționalitatea camerei trebuie să dicteze ideea de relaxare și de odihnă, potrivit conceptului Feng Shui. Astfel, amenajarea camerei are ca scop armonizarea energiei și influențarea în mod pozitiv al fluxului energetic prin aceste elemente.
Care sunt beneficiile
În dormitor, principiile Feng Shui aplicate prin tipul amenajării, prin organizare și prin materialele folosite au ca scop îmbunătățirea sentimentului de relaxare. Aceleași principii pot ajuta ca somnul să fie unul mai odihnitor, iar sentimentele de securitate și de intimitate să fie unele și mai puternice.
Prin încorporarea acestor principii în amenajarea dormitorului, poți crea un spațiu care susține nevoile tale fizice, emoționale și spirituale.
Reguli și principii de bază de urmat
Există o serie de reguli și principii Feng Shui care pot să transforme cu totul energia și aspectul unui dormitor. Iată care sunt cele mai importante:
Poziționarea patului
Conform ideilor Feng Shui, patul este cea mai importantă piesă de mobilier din dormitor. Patul este considerat spațiul dedicat intimității, echilibrului energetic, odihnei și reîncarnării.
În timpul somnului, fiecare dintre noi devenim mult mai receptiv vibrațiilor energetice înconjurătoare. În cultura Feng Shui, aceasta este „starea de veche” care atrage energia înconjurătoare. Iar patul este un element care ajută la echilibrarea acestor energii.
Poziționarea patului trebuie să fie făcută formând o diagonală între ușă și peretele opus acesteia. Prin felul în care este situat, patul trebuie să îți permită să vezi intrarea în dormitor. Acest lucru va permite energiei chi să fie atrasă în timpul stării de veghe, iar vibrația să se echilibreze la interior.
Echilibrul și simetria
Aceste două elemente sunt esențiale pentru un mediu armonios. În dormitor, pentru a respecta principiile Feng Shui, poți să folosești perechi de noptiere, de lămpi sau de lucrări de artă pentru a realiza simetria vizuală a spațiului.
În aceeași măsură, e important să eviți dezordinea în dormitor și să ai mereu curățenie. Acest aspect sporește ideea armoniei din dormitor și oferă un sentiment de liniște, ordine și odihnă. Fă un declutter și găsește soluții de depozitare pentru obiectele pe care nu le mai folosești sau care aglomerează spațiul.
Culori și elemente
Când vine vorba de un somn odihnitor în dormitor, culorile relaxante sunt cele mai potrivite. Albastrul deschis, verdele și tonurile neutre se potrivesc conceptului Feng Shui.
De asemenea, poți include în amenajarea dormitorului elemente ale naturii precum plante, lemn sau apă pentru a sugera ideea de regenerare în spațiu.
Iluminat
Lumina este o componentă importantă pentru o odihnă corectă. În dormitor ai nevoie și de surse de lumină naturală, dar și de surse de lumină artificială. Scopul este de a realiza o atmosferă caldă care te invită la relaxare. Veiozele, lampadarele sau candelabrele trebuie să fie poziționate în pereche.
Idei moderne de dormitoare decorate Feng Shui
Acum că știi principiile de bază, în continuare îți prezentăm câteva idei moderne care să te ajute cum să decorezi dormitorul.
Optează pentru mobilier și decorațiuni realizate din materiale naturale precum lemn, bambus sau bumbac. Aceste materiale dau spațiului textură și au ca rol conectarea cu energia naturală a pământului.
Articolele pentru dormit, cum sunt husele de pat și lenjeriile, trebuie să fie din mătase, lână sau bumbac. Numai acestea pot să asigure corpului și minții un mediu optim pentru odihnă și o calitate superioară a relaxării.
E indicat ca tăblia patului să aibă formă pătrată, dreptunghiulară sau cu colțuri rotunjite. Numai aceste tipuri de tăblie pot permite fluxurilor de energie să pătrundă în dormitor. Pentru a evita blocajele în fluxul de energie, nu e recomandat să depozite obiecte sunt pat.
Greșeli de evitat în amenajarea dormitorului
- folosirea oglinzilor este permisă în amenajarea dormitorului potrivit ideilor Feng Shui. Însă este o greșeală dacă se folosesc prea multe oglinzi. Pentru că acestea pot aduna energia celor din cameră și o pot amplifica;
- practica Feng Shui nu încurajează plasarea corpurilor de iluminat deasupra patului;
- dacă există zone goale în dormitor, asigură-te că sunt bine iluminate;
- televizorul nu trebuie pus în dormitor. Nici biroul nu trebuie amplasat în această zonă de relaxare.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.