De la specialiști

Pat tapițat versus pat de lemn: lista de avantaje și dezavantaje care te va ajuta să alegi

  Un material moale și luxuriant sau lemn natural vopsit în culoarea favorită? De pat vorbim aici. În caz că nu știi exact ce să alegi între un pat tapițat și unul din lemn, ne-am gândit să punem pe hârtie avantajele și dezavantajele fiecăruia. 

  Înainte să te pui pe căutat, să umbli prin site-urile tuturor magazinelor de mobilier, să te gândești și răzgândești de câteva ori în privința patului pe care îl alegi pentru dormitor, hai să trecem împreună printr-o listă de pro și contra pentru cele două mari opțiuni: pat tapițat versus pat de lemn. Am chemat arhitecți și designeri de interior în ajutor. 

  Avantajele unui pat de lemn

  casă Prahova
  Aspectul farmhouse creat de designerul de interior Diana Dragne are ca piesă centrală patul alb

  E versatil ca design. Poți transforma ușor un pat din lemn printr-o lenjerie nouă, prin accesorii noi, cum ar fi noptiera, sau cu vopsea. Îl poți vopsi rapid în orice culoare, te poți juca cu designul lui, explică arhitectul Laurenţiu Paicu.

  Se curăţă uşor. Dacă decizia depinde şi de uşurinţa curăţeniei, Diana Dragne nominalizează campionul: patul din lemn. Acesta se poate curăţa cu o lavetă, în cel mai scurt timp. Nu e nevoie decât să ştergi praful săptămânal, pentru că acesta atrage mult mai puţin decât patul tapiţat.

  Poate fi integrat într-o mobilă multifuncțională. Mobila multifuncţională poate fi răspunsul într-un dormitor de copil, iar patul de lemn se pretează mai bine în această schemă, crede arhitectul Raluca Pavel de la Four Design Studio. În funcţie de comandă, poţi personaliza sistemul astfel încât să includă un birou şi un pat supraetajat sau două paturi supraetajate pentru un dormitor dublu.

  E ușor de mutat dintr-o locuință în alta. Arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design te sfătuieşte să alegi un pat de lemn dacă stai în chirie, de exemplu, și va trebui să îl iei cu tine la un moment dat. “Patul din lemn poate să fie o piesă mai uşor de întreţinut în timp şi poate să creeze o flexibilitate mai mare în eventuala schimbare drastică a decoraţiunilor din cameră”, explică el.

  Îl accesorizezi ușor. Dacă nu vrei bătăi de cap în alegerea pieselor de mobilier din dormitor, poţi alege întreg setul complementar patului de lemn, realizat din acelaşi material. Adesea patul de lemn este inclus într-o colecţie ce cuprinde noptiere, comodă şi dressing, explică arhitectul Raluca Pavel.

  Dezavantajele unui pat de lemn

  Poate fi zgomotos. Designerul de interior Diana Dragne atrage atenţia că patul de lemn este adesea zgomotos, indiferent de somieră. Dacă nu suporţi scârţâitul lemnului, ar putea fi o problemă.

  Se poate deteriora uşor. Ai grijă la modul cum cureţi patul de lemn. Nu folosi soluţii şi materiale abrazive, altfel îl vei zgâria foarte uşor, avertizează Diana Dragne. Ea recomandă precauţie şi în privinţa umezelii. Patul de lemn se poate umfla într-un mediu umed.

  Avantajele unui pat tapiţat

  pat tapiţat four design
  Dormitorul creat de Four Design are ca piesă centrală un pat tapiţat ce schimbă total vibe-ul camerei

  E mai comod. Tăblia lui este mai comodă și mai bună pentru citit sau pentru vizionat filme, spune designerul de interior Paula Pârvulescu.

  Nu produce accidente. Arhitectul Maria Decu punctează că un pat tapiţat nu prezintă riscul unor accidente în colţurile ascuţite, lucru de luat în seamă în special dacă ai un copil care adoră să se joace în pat sau pe lângă el. 

  Izolează fonic. Arhitectul Raluca Pavel aduce aminte și că un pat tapiţat contribuie şi la izolarea fonică, mai ales atunci când are atașată o tăblie tapiţată de dimensiuni mari. 

  Nu are nevoie de accesorii complexe. „Patul tapiţat devine un element ce îmbrăcă amenajarea. Este mult mai prietenos vizual, iar materialul este piesa de rezistenţă, împreună cu o lenjerie simplă din materiale naturale”, crede arhitectul Sergiu Califar. Cu alte cuvinte, patul tapiţat este decoraţiunea supremă.

  Dezavantajele unui pat tapiţat 

  E greu de curățat. Praful, părul şi bacteriile se strâng mult mai uşor într-un pat tapiţat şi se elimină mult mai greu decât dintr-unul din lemn, avertizează arhitectul Raluca Pavel. Foloseşte un aspirator de mână şi verifică cu producătorul dacă există varianta unei huse detaşabile.

  Nu are un design versatil. Chiar dacă ai o gamă largă de materiale şi imprimeuri dintre care poţi alege, nu-i vei putea schimba apoi aspectul patului. Diana Dragne crede că imposibilitatea de a-l vopsi acasă sau de a-i elimina anumite elemente face ca patul tapiţat să nu fie tocmai alegerea potrivită pentru cei ce se plictisesc uşor de mobilă. 

  Sperăm că lista de avantaje şi dezavantaje să te ajute să iei cea mai bună decizie pentru dormitorul tău. Uneori, înainte ca tu să alegi patul, el te alege pe tine.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Pat tapițat versus pat de lemn: lista de avantaje și dezavantaje care te va aj...