DESIGN INTERIOR

Idei de amenajare în zona de dining: mobilier, culori și accesorii potrivite

publicat pe 24 mai 2024

    Amenajarea zonei de dining poate avea un efect spectaculos asupra locuinței pentru că devine spațiul central de socializare și nu numai. Contează cum faci amenajarea zonei de dining, în funcție de spațiul disponibil. Iată ce idei de amenajare în zona de dining poți integra, cum se face amenajarea spațiului și ce elemente trebuie să incluzi. Detalii în articol. 

    Amenajarea zonei de dining 

    Amenajarea zonei de dining din casă ține cont de nevoia de relaxare și de socializare. Spațiul poate să devină astfel funcțional și util, zona de interes a casei. Pe lângă rolul utilitar, această cameră poate schimba percepția asupra unei case grație elementelor de decor și nu numai pe care le poți integra. 

    Cum alegi masa și scaunele 

    amenajre zona dining in living masa scaune
    Masa și scaunele trebuie să continue firesc ideile de amenajare din living

    Pe lângă stabilirea efectivă a zonei de dining, alegerea mobilierul reprezintă un pas important în acest proces. În alegere, contează foarte mult stilul casei, spațiul disponibil sau confortul pe care aceste piese le poate oferi. 

    Masa de dining este elementul principal al amenajării. Poate să fie aleasă în funcție de forma și de dimensiunea camerei. De exemplu, mesele dreptunghiulare se potrivesc aceluiași tip de spațiu, în timp ce cele rotunde sau pătrate sunt potrivite unei amenajări într-un spațiu pătrat. Mai mult, mărimea mesei trebuie să fie proporțională cu mărimea spațiului disponibil. 

    Alegerea mesei de dining trebuie să fie în stilul amenajării încăperii. Pentru un aspect unitar și armonios, se merge pe ideea potrivit căreia stilul din living trebuie să se continue și în zona de dining. O masă din lemn se potrivește unei amenajări tradiționale, în timp ce o masă de sticlă poate să fie integrată stilului minimalist sau celui modern. 

    Scaunele au menirea de a completa masa și întreaga amenajare din zona de dining. Opțiunea unui set de masă cu scaune reprezintă o idee bună de integrat. Materialele din care este făcută masa trebuie să se regăsească în compoziția scaunelor, la fel și culoarea. 

    Scaunele pot să fie alese separat numai dacă amenajarea permite integrarea elementului de dinamism. 

    Piese de mobilier opționale 

    Bufetul este o piesă de mobilier opțională pentru amenajarea zonei de dining. Poate să fie folosit ca zonă de depozitare pentru veselă sau pentru tacâmuri. Sau poate să devină o piesă de decor în sine în acest tip de amenajare. Bufetul e necesar atunci când familia este una numeroasă, iar mesele sunt destul de regulate. 

    Vitrina dă un aer de rafinament și poate fi opțiune bună pentru un dining mic. Trebuie să aibă geam de sticlă transparentă, iar depozitarea veselei să fie la vedere pentru a fi percepută ca piesă de decor. 

    Dacă ai un spațiu mai mare, de tip open space, un bar poate fi un plus în amenajare. Poate să fie folosit ca element despărțitor între living și dining. Dar și ca element cu plus de valoare în amenajarea diningului. 

    Ce mai integrezi în amenajarea diningului

    amenajare zona dining covor
    Covorul sub masa de dining dă o senzație plăcută și completează ideea amenajării

    Zona de dining poate să fie delimitată prin accesorizarea cu covoare. Un covor mare, deasupra căreia să așezi masa și scaunele devine în sine o piesă de atracție în amenajare. Dă un feeling plăcut, primitor și diferențiază această parte a locuinței. 

    Covoarele din fire scurte și din materiale ușor de curățat sunt o alegere bună. Forma unui covor pentru zona de dining depinde de forma camerei. 

    Perdelele sau draperiile pot aduce un plus de valoare amenajării zonei de dining. Pot da un aer formal sau casual, în funcție de amenajarea generală, iar spațiul devine mai primitor. Ca zona să nu fie prea formală, decorațiunile sunt necesare. Tablourile, vazele cu flori și ramele foto dau personalitate acestui spațiu. 

    Iluminarea se poate face cu un element principal de iluminat pentru zona funcțională a mesei. În schimb, lumina ambientală poate să fie setată cu spoturi și aplice.  

    Ce culori se potrivesc în zona de dining 

    Culorile neutre reprezintă mereu o alegere potrivită pentru zona de dining. Amenajarea în aceste culori este aerisită și spațioasă, iar paleta cromatică este ușor de asortat. 

    Griul, bejul sau albul reprezintă culori potrivite pentru orice stil de amenajare. În cazul unui dining mic, culorile neutre dau impresia de spațiu suplimentar. 

    Culorile închise se potrivesc spațiilor mari pentru că transmit eleganță și rafinament. În schimb, prea multe culori închise în același spațiu restrâng vizual zona și o fac să fie percepută ca fiind mai mică. 

    Idei de design interior în zona de dining 

    Dacă spațiul disponibil este mic, trebuie să găsești balanța între zona destinată gătitului și cea pentru servit masa. Toate elementele integrate trebuie să meargă pe această idee. 

    De exemplu, alege scaune și masă pliabile sau piese de mobilier înalte și înguste. Mobilierul poate să aibă aspect lucios sau din sticlă pentru iluzia de spațiu. Nevoia de a ilumina corect spațiul este esențială, așa că o perdea transparentă poate fi o soluție excelentă. 

    O situație des întâlnită este cea a diningului gândit să fie parte din living. În acest caz, livingul devine o cameră multifuncțională, iar amenajarea trebuie să completeze cele două zone. Livingul și diningul pot fi delimitate în plan vizual cu un covor de dimensiuni mari. Sau cu ajutorul unei etajere traforate care să dea senzația de spațiu aerisit. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments