DESIGN INTERIOR

Idei de amenajare a unui living cu masă: trucuri pentru spațiile mai înghesuite

publicat pe 10 mai 2024

    Amenajarea unui living cu masă înseamnă delimitarea a două zone distincte, fiecare cu un rol util distinct, dar și cu propria identitate. Ți-am pregătit o serie de idei și trucuri pentru amenajarea unui living cu masă. Aplică-le și proiectul va deveni unul coerent și modern. 

    Inițial, o astfel de amenajare era specifică spațiilor mari, cum sunt cele disponibile într-o casă. Însă, amenajarea unui living cu bucătărie se pretează acum și spațiilor mai mici. Pentru că reușește să îmbine ideal și util ceea ce își propune: fiecare spațiu să fie distinct, dar să se completeze în amenajare. 

    Ce înseamnă amenajarea unui living cu masă

    Ideea de bază pentru amenajarea unui living cu masă de dining este realizarea a două zone diferite în același spațiu, fiecare cu propriul rol funcțional și cu propria identitate. Pentru un living de dimensiuni mai mici, un astfel de proiect poate să fie o provocare, însă nu o sarcină imposibil de realizat. 

    Livingul trebuie să își păstreze rolul practic, de odihnă și relaxare, de petrecut timp de calitate. Iar spațiul de dining să devină locul de întrunire la cină cu toți membri familiei, de exemplu. Pentru ca rolurile spațiilor să fie distincte, dar să se și completeze, amenajarea trebuie să fie echilibrată din punct de vedere vizual. Iar trecerea dintr-o parte în alta să fie elementul de atracție și liantul dintre cele două. 

    Pentru ca amenajarea unui living cu masă să iasă așa cum îți dorești, iată la ce trucuri trebuie să apelezi. 

    Trucuri pentru amenajarea unui living cu masă

    Zona de living este separata de cea de dining de un covor
    Covorul face separarea în spațiu pentru zona de living față de cea de dining

    Amenajarea unui living cu masă trebuie să țină cont de definirea corectă a celor două spații în aceeași cameră.  

    Separă camera cu covoare și canapea

    Un truc care te poate ajuta în acest sens este dat de folosirea covoarelor. Acestea trebuie să aibă modele și culori diferite, dar să se completeze între ele. Astfel, o să ai nevoie de un covor reprezentativ pentru living și un altul pentru zona de dining. Covoarele dau culoare și textură spațiilor, le delimitează și fac separarea în cameră. 

    Pe aceeași idee de delimitare a spațiului, canapeaua poate să fie folosită pentru a separa zona de living de cea de dining. Dacă spațiul îți permite, pune canapeaua strategic la limita dintre zone. Foarte important este ca spatele canapelei să fie orientat către spațiul cu masă. După ce așezi canapeaua vei avea o viziune mai bună în spațiu vizavi de amplasarea celorlalte piese de mobilier. 

    Atenție: nu face separarea între zone cu un televizor de mic dimensiuni. În felul acesta elimini din amenajare ideea de open space. 

    Accesorii și nuanțe

    Asigură fiecărei zone o identitate proprie. Acest truc se realizează, de regulă, prin accesorii și nuanțe. Alege accesorii cât mai simple pentru senzația de eleganță și rafinament. Accesoriile neinspirate, care nu se potrivesc în amenajare, dau senzația de aglomerare și de chici. 

    Mai mult, fiecare spațiu poate avea o nuanță diferită.  De exemplu, un perete din living poate avea o culoare diferită, în timp ce un perete din spațiul cu masă poate avea un perete cu tapet, cu elemente apropiate ca nuanță cu cel deja colorat. 

    Cum amenajezi un living mic cu masă

    living amenajat cu masuta de cafea
    Măsuța trebuie să fie cam la aceeași întălține cu restul pieselor de mobilier

    O astfel de amenajare este posibilă, în ciuda dimensiunilor mai mici ale livingului. Un lucru important de care trebuie să ții cont este înălțimea pieselor de mobilier. Pentru a realiza o legătură între cele două spații, trebuie să ai piese de mobilier de aceeași înălțime. 

    De altfel, într-o astfel de amenajare, se pune accent pe canapeaua din living și pe masa din spațiul de dining. Cele două piese de mobilier trebuie să aibă înălțimi asemănătoare, dar nu neapărat identice. Este de preferat ca diferența de înălțime să nu fie foarte vizibilă. 

    În cazul în care spațiul total disponibil este prea mic, pune un covor doar sub masa de dining. Covorul va deveni astfel principalul element care dă identitate spațiului. 

    Adaugă în amenajarea unui living mic o masă de tip bistro. Dimensiunile acestei mese sunt reduse, nu ocupă mult spațiu și se integrează perfect în amenajare. Masa poate să fie pusă mai aproape de fereastră pentru a putea fi folosită cu rol practic indiferent de momentul zilei. 

    Dacă spațiul nu îți permite integrarea unei canapele mari, atunci alege un model mai mic. De asemenea, în locul fotoliilor mari poți pune scaune de tip balansoare sau taburete. 

    Idei de design pentru o sufragerie cu masă de dining 

    La final, ți-am pregătit câteva idei practice de design pe care le poți integra în amenajarea unui living cu masă. Iată ce poți face: 

    • alege elemente de design, cum ar fi un coș, perne de canapea sau taburete, care să fie în nuanța livingului și care să întregească amenajarea. Estetica vizuală va fi astfel coerentă; 
    • pe același principiu, potrivește țesătura feței de masă de pe masa de dining cu canapeaua sau cu pernele de decor; 
    • pune un lampadar lângă masa de dining și veioze mici pe care să le pui în zona de living. Aceste opțiuni merg foarte bine cu lumina caldă
    • pentru ideea de echilibru între spații, poți să pui două canapele față în față cu o masă de mici dimensiuni între ele. Zona de dining va beneficia de ideea de spațiu deschis și va exista mai mult loc pentru oaspeți. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments