Apartamente cu 2 camere

Un mic bar de cartier a devenit locuință cu două camere după o renovare de 20.000 euro

  Un vechi băruleț de cartier din Vișeu de Sus a devenit un apartament cu design atipic. Alexandra Feneșanu de la Designess (Cluj-Napoca) s-a ocupat de neobișnuita conversie și a primit mână liberă de la proprietari să își folosească toate resursele creative pentru a eficientiza cei 35 metri pătrați ai apartamentului. Partea complicată, însă, a fost să gândească un spațiu confortabil care să găzduiască simultan patru persoane.

  Una dintre ciudățeniile apartamentului este soba de teracotă, folosită ca sursă de căldură. Proprietarii au dorit să o păstreze și să o recondiționeze, așa că Alexandra a fost nevoită să găsească soluții pentru a o integra în amenajare. S-a dovedit a fi una dintre marile provocări ale proiectului pentru că a obligat-o să planifice recompartimentarea interiorului în jurul ei.

  „Și-au dorit ca spațiul să devină un apartament de închiriat în regim hotelier. Asta mi-a dat destul de multă libertate în alegerea direcției de design. Ce mi s-a părut dificil a fost să creionez un spațiu care să poată găzdui patru persoane, în același timp. Dar până la urmă nu a fost o problemă atât de mare. Cred că tocmai aceste situații te forțează să găsești soluții la care nu te-ai gândi în mod firesc și care duc la un rezultat final surprinzător”, spune Alexandra.

  Amenajarea din Vișeu de Sus a durat aproape un an

  Primul pas al proiectului a fost recompartimentarea totală a spațiului. În actuala configurație, interiorul este alcătuit dintr-un dormitor și un open space care cuprinde bucătărie și living. A fost nevoie de o echipă specializată care să evalueze structura blocului și care să facă recomandări în ceea ce privește modificarea instalațiilor.

  Pentru Alexandra a fost important să găsească soluții care să mențină spațiul aerisit și organizat, dar care să țină cont de intimitatea celor cazați aici. Amenajarea a durat aproape un an de la prima vizită pe șantier și până în toamna lui 2023, când au înregistrat proprietatea pe platforma Airbnb. Deplasările făcute de Alexandra între Cluj și Maramureș au prelungit puțin termenul de finalizare. La fel și dificultatea de a găsi o echipă locală care să implementeze proiectul și care să fie dispusă să acorde timp extra pentru detaliile migăloase.

  Apartamentul a fost amenajat cu 20.000 euro, incluzând aici tot, de la costul materialelor, până la manoperă, electrocasnice sau obiecte de decor.

  Nuanțe neutre, inspirate din peisajul de afară

  Deși vorbim de o locuință care se află într-un orășel din inima Maramureșului, amenajarea interiorului nu este una tradițională. Alexandra a reinterpretat elemente specifice zonei, dându-le un vibe modern. A păstrat cromatica neutră și a creat contraste prin texturi și imprimeuri îndrăznețe. Ca stil de amenajare, a mers către un mix de rustic și scandinav, cu mici elemente industriale pe care le-a integrat discret în decor. Culorile și finisajele funcționează aici ca un liant între spații.

  Un element care captează atenția în living este nișa în care sunt stivuite lemnele de foc și care face o trimitere subtilă către gospodăria autentică maramureșeană. Este o idee pe care o repetă și în bucătărie, în apropierea sobei.

  „Când amenajezi un apartament de închiriat e important să creezi o atmosferă de poveste, care să-l facă deosebit și atractiv. Un loc în care oaspeții se simt bine este un loc în care aceștia vor reveni”, spune Alexandra. „Pe de altă parte, trebuie privită și partea practică a lucrurilor. Trebuie să concepi un design funcțional și util, ușor de întreținut. Contează și să fie optimizat din punct de vedere al spațiilor de depozitare. E important ca interiorul să se păstreze cât mai aerisit”.

  Mobilierul este făcut pe comandă, pentru eficientizarea spațiului

  Pentru a fi sigură că reușește să scoată maximum din suprafața utilă a apartamentului, Alexandra a apelat la varianta mobilierului făcut pe comandă. A colaborat cu Pro Mob Furniture, firmă din Cluj care a acceptat să se deplaseze în Maramureș pentru implementarea proiectului. Liniile moderne ale mobilierului vin în contrast cu soba de teracotă și cu o parte din finisajele folosite în amenajare. Din punct de vedere al bugetului, piatra folosită în bucătărie și baie și glafurile din onix verde sunt lucruri care pot intra în categoria „răsfăț”.

  „Este un proiect tare drag mie. Îmi place că am avut libertatea să îl duc într-o zonă actuală, ca design. Zona de zi este gândită ca un fel de vatră a casei. Este un loc în care se spun povești și se împărtășesc bucurii”, povestește Alexandra. „Știu că în general oamenii se feresc să apeleze la un specialist în momentul în care plănuiesc un proiect de amenajare, gândindu-se că este un serviciu scump. Totuși, un designer poate să te ajute să minimalizezi pierderile. După caz, poate să obțină extra reduceri prin colaborări pe care le are cu furnizori și diverse ateliere și parteneri”.

  Foto: Alexandra Feneșanu

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Un mic bar de cartier a devenit locuință cu două camere după o renovare de 2...