VIDEO Cum să faci Sangria: o rețetă de cocktail super fresh perfectă pentru o seară romantică
Februarie este luna lui Valentine’s Day și a Dragobetelor, o lună în care celebrăm iubirea în toate formele și sensurile ei. Și fiindcă se spune că latinii iubesc cel mai cu foc, ideea de întâlnire romantică ne-a dus cu gândul la Sangria, o rețetă spaniolă fructată, super fresh, pe bază de vin roșu sec cu ușoare nuanțe astringente și o dulceață subtilă, dar pregnantă – cam la fel ca dragostea.
Am pus la baza ei vinul Cabernet Sauvignon de Domeniile Sâmburești, un vin sec și aromat cu tonuri de cireșe negre și iz de zmeură, care s-a potrivit perfect cu mixul de citrice. I-am dat puțină vigoare cu o măsură de brandy și ceva mai multă dulceață prin câteva lingurițe de sirop de arțar, echilibrată prin gustul acru al mărului, portocalei, grepfrutului și sucului de lime.
De ce ai nevoie pentru Sangria, o rețetă de cocktail spaniolă
Indiferent dacă ai mai făcut cocktailuri până acum sau nu, Sangria are o rețetă foarte simplă la care nu ai cum să dai greș.
Ingrediente:
o jumătate de măr;
o jumătate de portocală;
o jumătate de grepfrut;
extra: 250 grame căpșuni (sau orice alte fructe preferi);
20 mililitri sirop de arțar (poți folosi zahăr brun);
200 mililitri suc natural de portocale;
40 mililitri brandy;
750 mililitri vin roșu sec;
gheață
mentă proaspătă pentru garnisire.
Primul pas este să ai toate ingredientele pregătite dinainte. În primul rând, asigură-te că portocalele, grepfrutul și lime-ul cumpărate au coajă comestibilă. Apoi, le speli, le înjumătățești, le cureți de semințe și le tai în felii mici, triunghiulare. Procedează la fel și cu mărul, care trebuie curățat și de miez. Noi am adăugat și căpșuni rețetei originale, căci ele îi vor da băuturii nota romantică.
Adaugă fructele în carafă și toarnă peste ele sucul de portocale natural, o măsură de brandy (poți folosi și rom), una de sirop de arțar – poți adapta cantitatea după gust – și, cel mai important, vinul roșu. La final, storci o jumătate de lime, răstorni peste toate câteva cuburi de gheață și amesteci totul preț de câteva secunde, pentru ca aromele să se întrepătrundă.
După ce torni băutura în pahare, o poți garnisi cu mentă proaspătă și decora cu o felie de portocală. Pentru a-i elibera aroma fără să o zdrobești complet, bate frunza de mentă între palme înainte să o așezi peste cocktail.
Sangria este o rețetă super versatilă – nici măcar spaniolii nu sunt atât de tradiționaliști în ceea ce o privește, căci adesea îi fac mici ajustări în funcție de ingredientele pe care le au la dispoziție. Ceea ce poți face și tu acasă. Poți folosi și vin alb, pentru o versiune mai ușoară de vară, pe care o poți face un pic mai interesantă cu un suc acidulat ori apă minerală. Iar iarna îi poți adăuga tot felul de condimente care să-i dea căldura specifică unui vin fiert. De exemplu, poți să adaugi fără nicio reținere câteva bețișoare de scorțișoară, steluțe de anason, nucșoară ori chiar ghimbir.
Ce poți servi pe lângă Sangria
Fiind o rețetă spaniolă, cele mai potrivite opțiuni pentru servire sunt gustările de tip tapas – mici aperitive reci sau calde. De exemplu, noi am combinat Sangria cu un platou cu un mix de nuci, migdale și alune, grisine, măsline și o brânză cu mucegai – tapas reci. Variante de tapas calde sunt bruschetele cu fel de fel de topping-uri. Se mai alătură bine și cu humus servit cu pâine crocantă. Mai poți pune pe platou și ciuperci umplute cu brânză și bacon.
Poți alege să faci rețeta cu un vin alb, precum Sauvignon Blanc de Domeniile Sâmburești, cu parfum de livadă înflorită, gust de cireșe albe, gutui coapte și citrice mediteraneene, ori cu vinul Chardonnay de Domeniile Sâmburești, memorabil datorită aromei discrete a vaniliei, a miresmei florilor de pomi fructiferi și notelor de migdale. Caz în care poți alătura cu brânză brie ori chiar cu preparate mai complexe, precum paste pregătite cu un sos cremos de brânză, friptură din carne roșie sau homar.