Totul despre varza decorativă, de la cum se plantează corect până la îngrijire
publicat pe 18 mart. 2024Varza decorativă poate fi planta ornamentală ideală de pus în orice grădină. Lumina soarelui și temperatura sunt două elemente care transformă cu totul dezvoltarea și nuanțele specifice plantei. În continuare, iată tot ce trebuie să știi despre varza decorativă. De la ce tip de sol preferă, la modul de udare și cum se face îngrijirea în funcție de temperatură.
Varza decorativă (Brassica oleracea) este, așa cum îi sugerează și numele, un tip de plantă ornamentală. Deși provine din aceeași familie cu varza comestibilă, acest tip de varză nu se consumă. Planta este una anuală, este ușor de întreținut, poate fi plantată direct în sol sau în ghivece. Varza decorativă se pretează perfect pentru grădini, parcuri sau jardiniere.
Varza decorativă are o durată de viață de aproximativ patru luni, an de an. Există o mulțime de hibrizi și de varietăți de varză ornamentală. Pentru colorit, varza ornamentală din soiuri japoneze impresionează cel mai mult. Este vorba de „Osaka Red”, „Osaka Pink” sau „Osaka White”. Pe măsură ce vremea devine mai rece, coloritul acestora devine și mai intens, de la roz la magenta sau roșu închis.
Totul despre varza decorativă: îngrijire și caracteristici
Varza decorativă poate să ajungă la 30 – 40 centimetri înălțime și o întindere de 40 – 45 centimetri. Tulpina este scurtă și groasă, frunzele cresc sub formă de rozetă. Acestea au o nuanță de violet la exterior și verde spre centru. Culorile devin mai intense odată cu apariția înghețului.
Are nevoie de pământ fertil, adică bogat în materie organică, bine drenat, reavăn, afânat și cu pH neutru. De asemenea, lumina soarelui e foarte importantă pentru dezvoltarea plantei. Uneori preferă și locurile semiumbrite.
La fel de importantă este și temperatura. Varza decorativă își dezvoltă frunzele cu colorit specific grație temperaturilor de toamnă și poate rezista afară și până la minus 5 grade Celsius. În timpul sezonului rece, e nevoie s-o muți într-un spațiu închis și ferit de temperaturile prea scăzute.
Varza decorativă: udare, fertilizare și înmulțire
Pentru ca rădăcinile să nu i se usuce, varza decorativă are nevoie ca solul să fie mereu umed pentru ca rădăcinile să nu se usuce. Atenție însă la nivelul de calcar din apă pentru că poate afecta planta. Pentru a decalcifia apa, la o găleată de apă folosită pentru udare adaugă câteva picături de oțet sau de zeamă de lămâie.
Fertilizarea plantei se face de două ori pe lună, în perioadele de creștere. Pentru aceasta, ai nevoie de îngrășăminte specifice plantelor decorative cu frunze.
În ceea ce privește înmulțirea, operațiunea se face prin semințe, la sfârșitul verii. Odată ce au fost semănate, semințele nu se acoperă. Pentru germinare, semințele de varză decorativă au nevoie de lumina soarelui și de o temperatură constantă între 18 și 20 de grade Celsius. Planta ajunge la maturitate în 120 zile și nu are nevoie de supraveghere sau de îngrijire. Practic, înmulțirea este asemănătoare ca în cazul verzei comune.
Pentru a obține aspectul de covor colorat în grădină în perioada de înflorire, plantele de varză decorativă trebuie plantate cât mai aproape una de alta.
Varza decorativă: dăunători și soiuri
Principalii dăunători ai verzei decorative sunt viermii și omizile. Aceștia pot să fie combătuți cu insecticide specifice dăunătorilor plantelor decorative.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.