Toate piesele de mobilier și accesoriile pe care le-am cumpărat înainte să nasc, dar de care nu am avut nevoie
publicat pe 07 iul. 2021Dacă ești mama, sunt convinsă ca te vei regăsi măcar într-una din situațiile expuse și dezbătute în acest articol: piese de mobilă pentru copii și accesorii pe care le cumperi înainte să naști pentru prima dată, dar pe care ajungi să le folosești prea puțin ori deloc. Ca să nu îți încarci spațiul inutil, iată cum au decurs lucrurile pentru mine și alte patru mame.
Nu știu voi cum sunteți, dar eu la primul copil mai aveam puțin si cumpăram magazinul întreg. Pătuț, cărucior, masă de înfășat, cădiță, termometre de tot felul, scutece, șervețele, dulăpior cu sertare, dulăpior cu umerașe și multe altele. Pe unele le-am uitat prin casă, iar pe altele le-am folosit extrem de puțin. Știți și voi cum e vorba aceea că „socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Căci odată ajuns acasă, năzdrăvanul meu parcă intenționat n-a vrut sa doarmă în pătuț, urla din toți plămânii când îl puneam în balansoar, iar multele jucării nu-i spuneau nimic. Și uite așa, am ajuns destul de repede la concluzia ca la al doilea, mi-aș reconsidera lista de cumpărături. Iar din discuțiile cu prietenele mele, mi-am dat seama că, de fapt, nu doar eu am ajuns la concluzia aceasta, ci și majoritatea dintre ele.
Ca să-ți fie un pic mai clar cum decurg lucrurile după ce naști, față de tot ce citești pe internet, am alcătuit o listă cu piesele de mobilă pentru copii pe care eu și patru dintre prietenele mele nu le-am folosit deloc sau prea puțin. Bineînțeles, obiectele diferă, așa cum e normal, în funcție de copil.
Pătuțul
Pentru mine, pătuțul a fost mai degrabă spațiu de depozitare. Cel puțin până copilul a mai crescut. Cum îl adormeam și voiam să-l punem în pătuț, cum începea scandalul. Așa ca, treptat, în locul copilului, au stat hainele și scutecele de bumbac. La fel s-a întâmplat și în cazul Ancăi, mamă a două fetițe de zece, respectiv cinci ani.
„Am avut un pătuț la ambele fețe, însă au dormit lângă mine, așa ca a fost mai degrabă o piesă de mobilier accesoriu”, spune Anca. Dinainte de nașterea primei fetite si-au făcut liste cu cele necesare, inspirându-se de pe internet. A mai cerut și sfaturi de la cei apropiați care aveau deja copii, însă, în mare parte și-a luat informațiile de pe diverse site-uri de parenting și forumuri.
Masa de înfășat
Cu masa de înfășat lucrurile stau aproape la fel ca și cu pătuțul. În cazul meu, am optat pentru o saltea de înfășat care s-a putut atașa deasupra patutului. Asta pentru că la momentul respectiv nu aveam spațiu de o masă de înfășat. Am folosit-o maxim trei luni, după care am renunțat la ea. Și prietenele mele au avut câte o masă de înfășat, dar, la fel, au folosit-o doar câteva luni.
Dacă spațiul îți permite, investește mai degrabă într-o comodă ce are și saltea de înfășat. Pe aceea o vei putea folosi pentru a depozita haine, scutece sau alte lucruri.
Cada cu accesorii sau forme ergonomice
În primă fază, ești tentată să investești în tot felul de cădițe de baie care promit marea cu sarea. Adevărul e că, mai ales în primele trei luni, nu prea te încumeți să lași bebelușul să plutească prin cădiță.
„Noi, spre exemplu, avem o saltea buretată care are un sistem de prindere pe cadă, dar care nu mi se pare deloc utilă”, susține Ioana, mamă a doi copii de trei ani, respectiv trei luni. Alege mai degrabă fie o cadă simplă, fie așteaptă până treci de primele două luni și vezi ce ți se potrivește mai bine.
Aici intră și Tummy Tub. E o cădiță special creată pentru nou-născuți (o poți folosi până la vârsta de șase luni) cu o formă asemănătoare pântecelui mamei. Specialiștii spun că îi asigură bebelușului o poziție care îl calmează, mai ales dacă are colici.
Raluca, mama unei fetite de șapte ani, a cumpărat un astfel de obiect când fetița era bebeluș după ce a citit pe internet multe lucruri benefice și avantaje. Dar lucrurile nu au mers ca în articolele de pe net. „Fiind și la primul copil, și stresata să-i susțin cum trebuie capul, n-am avut nicio șansă să-i fac băiță în ea”, își aduce aminte ea.
Perna antireflux
Lorena, proaspătă mămică a unei fetițe de un an și două luni, a cumpărat un astfel de accesoriu ca să descopere că cea mică preferă să stea pe brațele și pieptul ei, fără să accepte perna.
„Am cumpărat o pernă antireflux și una cu forma capului, însă nu le-am folosit deloc. Cât era bebeluș, stătea aproape non-stop în brațele noastre, iar la somn, a preferat să doarmă pe pieptul meu”, povestește Lorena, care a născut în pandemie și a făcut cumpărăturile online, inspirându-se de pe internet în alcătuirea listei cu cele necesare. Așa că dacă te gândești să iei un astfel de accesoriu înainte de a naște, mai amână puțin. S-ar putea sa nu ai nevoie deloc de ea.
Lampa de veghe
Când mi-am făcut lista cu obiecte necesare pentru bebe, lampa de veghe era prezentă pe toate site-urile. Așa că am cumpărat și eu una. Și am renunțat la ea după primele doua nopți în care am pus-o în funcțiune, iar copilul n-a dormit deloc. Majoritatea pediatrilor susțin că bebelușul trebuie obișnuit fără lumină noaptea, pentru a putea face mai târziu diferența dintre zi și noapte.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.