Camera copilului

Care sunt piesele esențiale din camera unui adolescent și de ce e important să le aleagă singur

publicat pe 16 iun. 2021

  Seria noastră de articole despre camera copilului a ajuns la etapa adolescenței, perioada de tranziție către maturitate în care spațiul personal devine extrem de important. Ți-am pregătit câteva informații de la un psiholog urmate de sfaturi de la designeri români, împreună cu exemple de amenajare cameră adolescent.

  „Adolescenții au atât nevoia să se exprime prin cameră, cât și nevoia de spațiu personal: după 12 ani, copilul așteaptă să îi bați la ușă înainte să intri, poate chiar să își pună încuietoare la ușă și asta e în regulă, au nevoie de intimitate. Camera trebuie să reflecte cine e el, nu cine e mama sau tata”, spune Daiana Benga, psiholog și fondator al Grădiniței Heidi din Brașov. Ca părinte, rolul tău ar trebui să fie mai degrabă unul de consilier, în nici un caz de principal decident.

  Camera de adolescenta cu fotoliu roz - arh. Irina Radu iDecorate foto Vlad Crețeanu (2)
  Amenajare cameră adolescent: dormitorul unei adolescente din București, cu biroul poziționat astfel încât lumina să cadă din stânga, amenajat de iDecorate. Foto: Vlad Crețeanu

   

  De ce piese de mobilier are nevoie

  În orice amenajare de interior, trebuie să primeze confortul și funcționalitatea. Arhitecta Irina Radu de la iDecorate remarcă faptul că, într-o cameră de adolescent, nevoile și piesele de mobilier se schimbă: patul trebuie să fie mai mare, pleacă de la 140-160 centimetri lățime, au nevoie de mai mult spațiu pentru haine, iar jucăriile nu mai au nevoie de atât de mult spațiu, fiindcă intervin gadgeturile, cărțile, poate zona media.

  Nu mai trebuie să păstrezi centrul camerei gol, ca într-o cameră de școlar, poți așeza mobilierul ca într-o cameră de adult. E bine să o gândești în perspectivă, în acord cu planurile de viitor, să o aibă până la o vârstă cât mai mare.

  Amenajare camera adolescenta Pure Mess Design
  Amenajarea unui dormitor de adolescentă de 14 ani cu perete în finisaj de cărămidă și pat roșu bordeaux, realizată de Pure Mess Design în acest apartament cu trei camere din București.

  Stabilește diferitele zone din cameră în funcție de activități: zonă de dormit, de lucru (birou sau fotoliu pentru citit cu zonă de bibliotecă), dressing. Poți insera lumini directe și indirecte, iar dacă va exista o zonă de citit, e indicat să pui o sursă specială de lumină acolo. Contează foarte mult funcționalitatea, nu doar designul, lucru valabil pentru orice amenajare, insistă Irina.

  Cum să faci învățatul îmbietor

  O parte semnificativă din timpul unui adolescent ar trebui să fie dedicată studiului, însă rețelele sociale și Netflixul se luptă și ele să le acapareze cât mai multe ore. Așa că un loc plăcut și tentant pentru învățat este esențial în orice cameră de adolescent. Poate fi vorba de un birou cu o formă atipică, un scaun ergonomic, lumină dedicată, poate un fotoliu sau colț de citit la fereastră, totul personalizat în acord cu gusturile sale.

  Camera adolescent cu colt la fereastra si pereti albastri - Craftr (1)
  Camera unui adolescent cu colț de citit la fereastră și pereți albaștri, într-un apartament din București renovat de arhitecții de la CRAFTR. Foto: Mihai Theodor Sava

  O cameră care să le exprime personalitatea

  În ceea ce privește tema de amenajare pentru un dormitor de adolescent, ea devine deja mai serioasă, fără prințese sau desene animate, culorile sunt mai sobre sau neutre. Ca să restrângeți opțiunile și ideile cu siguranță numeroase, e bine să porniți de la hobby-urile, preferințele și preocupările adolescentului.

  „Încep să fie preocupați tot mai mult de aspectul exterior, așa că ar fi bine să aibă o oglindă în cameră (dacă e fată chiar și o măsuță de toaletă). Își vor dori intimitate, așa că dacă au împărțit camera cu cineva, acum sigur își vor dori o cameră separată. Dacă nu ai posibilitatea să le oferi o cameră separată, ar fi minunat să le poți oferi o posibilitate de separare, de exemplu cu perdea sau panouri”, explică designerul de interior Simona Ungurean.

  camera adolescenti Kiwi Studio.
  Dormitorul unui adolescent din București, pus în valoare prin sursele de lumină. O amenajare Kiwi Studio.

  Când amenajează pentru adolescenți, Cosmina Aloman, designer de interior la Kiwi Studio, merge mai degrabă pe scenografie: „Folosim culori mai tari decât în cazul camerelor pentru copii; contraste puternice, efecte luminoase și jocuri de volume. În general, adolescenții știu foarte bine cum trebuie să arate camera lor, ne oferă indicații precise și numeroase surse de inspirație, așa că treaba noastră înseamnă să le compilăm preferințele în așa fel încât să le reprezinte personalitatea. Adăugăm și ceva extra, bineînțeles, ceva ce poate lor le-a scăpat, sau la care nu s-au gândit, dar asta e deja parte din secretul meseriei!”

  Arhitecta Sorana Leru de la MiSo Architects ne reamintește că, la această vârstă, cel mai mult contează prietenii și interacțiunea cu ei, deci este indicat ca spațiul să cuprindă zone unde să îi poată primi și impresiona. Sorana Leru te sfătuiește să ții cont și că gusturile încă nu sunt formate complet și este foarte probabil să se mai schimbe pe parcurs.

  Sperăm că seria de articole despre amenajarea camerei copilului să inspire cât mai multe camere frumoase, funcționale, în care să se dezvolte copii fericiți. Încheiem cu un gând de la arhitecta Sorana Leru: „Oare cum vor fi copiii din ziua de astăzi maturi, având așa spații minunate? Sper să îi contureze frumos și să îi ajute în dezvoltare! Noi nu am avut nici camere personale, nici vorbă să aibă o temă sau ceva decor special.”

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Care sunt piesele esențiale din camera unui adolescent și de ce e important s�...