DESIGN INTERIOR

Camera școlarului: cum îți implici copilul în amenajarea ei și care sunt piesele esențiale

publicat pe 17 mai 2021

  Să amenajezi o cameră pentru copii nu e așa simplu pe cât pare: vrei să îmbini partea jucăușă cu cea educativă, pentru că procesul de asimilare e unul constant. Am început o serie de articole despre camera copilului și ți-am pregătit sfaturi practice de la designeri din România, cu idei de camere amenajate de ei, plus informații de la un psiholog. Acum vorbim despre camera școlarului.

  În această etapă, poți deja să amenajezi camera școlarului împreună cu el, după cum explică Daiana Benga, psiholog și fondator al Grădiniței Heidi din Brașov. Sfatul ei este să nu îl lași să aleagă dintr-o paletă nelimitată, ci să restrângi variantele și să îi dai două opțiuni la ceea ce ți se pare fezabil. În felul acesta îl implici și simte că e alegerea lui, dar tu te asiguri că e o variantă confortabilă și potrivită nevoilor sale. Un scaun inspirat de Minecraft, de exemplu, s-ar putea să nu fie comod, pe primul loc trebuie să fie confortul, apoi designul.

  Biroul în lumină naturală și mijlocul gol pentru joacă

  „Este esențial să ținem cont de ce nevoi are copilul acum: un pat mai mare, preferabil de o persoană, 90-100 de centimetri lățime, o măsuță de activități sau birou, o zonă de jucării mai mare, o zonă de dulap. Ar trebui să gândim camera din punctul de vedere al funcționalității, fără să uităm că orice copil are nevoie de spațiu. Este foarte bine să lăsăm centrul camerei cât mai gol, pentru ca cel mic să aibă loc de joacă”, te sfătuiește arhitecta Irina Radu de la iDecorate.

  Cosmina Aloman, designer de interior la Kiwi Studio și mama a două fetițe (de șase ani jumătate și doi ani și jumătate), are o listă cu câteva reguli de care să ții cont: camera să fie luminată natural cea mai mare parte din zi; să existe un spațiu de joacă sigur, în care copilul să se poată desfășura în voie, fără să se lovească de mobilă și fără să dărâme diverse obiecte; să nu existe elemente care l-ar putea răni, cabluri la vedere, colțuri, muchii ascuțite.

  Cameră tematică vs. amenajare simplă și versatilă

  În această etapă, copiii dezvoltă preferințe pentru anumite culori sau încep să aibă diverse pasiuni, așa că e vârsta camerelor tematice.

  „O temă îți simplifică alegerea decorului pentru că îți indică gama cromatică, tapetul de efectul pentru unul dintre pereți sau stickere decorative, picturi murale create de un artist”, precizează Irina Radu.

  Camera baieti tema marina albastru alb KiwiStudio
  Cameră de băiat cu tematică marină, amenajată de Kiwi Studio.

  Cosmina Aloman cere mereu părerea celor mici atunci când amenajează camere de copii: „Ce culori le plac, ce personaje din desene sau din filme admiră, cum își petrec timpul liber, în sfârșit, îi descoasem ca să aflăm cât mai multe despre ei. Apoi încercăm să le amenajăm spații care să le placă în primul rând lor, și abia apoi părinților lor.

  Designerul de interior Simona Ungurean e de părere că ideal ar fi să amenajezi camera ținând cont de pasiunile lui, dar într-un mod subtil: e mai ușor să schimbi o zugrăveală roz decât un mobilier roz, astfel încât să îți fie ușor să o poți transforma într-o cameră de adolescent, când brusc, preferințele de culoare, prietenii și pasiunile se schimbă drastic de cele mai multe ori.

  Și arhitecta Sorana Leru de la Miso Architects e de acord că amenajarea nu trebuie să fie extrem de specifică, ci ajustabilă: un tapet cu Batman s-ar putea să nu-i mai placă în doi ani. Mergi pe culori și finisaje neutre, fără culori țipătoare sau personaje Disney pictate: ele pot fi redate în tablouri, de exemplu, pentru a fi schimbate oricând ulterior, fără deranj.

  Dacă cel mic își dorește neapărat un element anume, asigură-te că restul decorului e foarte simplu. Iar în ceea ce privește cromatica, alege culori pastelate, deschise, plăcute. Dacă alegi culori închise, camera trebuie să beneficieze de multă lumină pentru a nu da impresia de cameră mai mică și întunecată.

  Ce piese de mobilier sunt necesare în camera școlarului

  În această etapă, nevoile se schimbă în ceea ce privește mobilierul: are nevoie de birou și de un scaun ergonomic. La capitolul decorațiuni, își poate deja alege el, dar ai grijă să nu fie prea încărcat, prea mulți stimuli vizuali (forme, culori, personaje) obosesc.

  Nu uita de nevoia pentru depozitare: în această perioadă, jucăriile sunt tot mai multe, iar cei mici au nevoie și de spațiu pentru cărți, pentru că încep școala. Încearcă să le plasezi cât mai la îndemâna lor, ca totul să fie confortabil. Include suficiente rafturi, sertare, cutii, coșuri: în felul acesta îl ajuți să păstreze ordinea și să se concentreze mai bine în cameră – dezordinea e obositoare pentru oricine, iar cei mici au deja mulți stimuli vizuali de la telefoane și gadgeturi. O idee simpatică e să folosește etichete (pot fi scrise chiar de copil) pentru rafturi/cutii/sertare.

  Camera școlarului trebuie să fie un spațiu în care elementele care distrag atenția să fie reduse la minim. Un coș de gunoi amplasat în cameră îl poate ajuta să păstreze mai ușor curățenia.

  „Nu ar fi rău să aibă un pat dublu sau un pat ce se poate extinde pentru musafiri. În general, la această vârstă, e primul lucru pe care îl cer copiii: un pat mare ca să poată primi prieteni. Dar poate au un frate, caz în care vor împărți un pat mai mare sau unul extensibil”, atrage atenția Simona Ungurean.

  Își personalizează camera cu mâinile lui

  Copilul a crescut și vrea să își personalizeze spațiul: poți să îi dai un perete, pe care să și-l amenajeze el cu ce vrea. Un perete vopsit cu finisaj de tablă de scris poate fi locul în care exersează tabla înmulțirii sau talentul la desen. Cei mici sunt extrem de spontani și creativi, și trebuie încurajați să se exprime: poate o etajeră pe care să își expună ultimele creații de la școală, rame de tablou în care să își schimbe periodic lucrările, sau o simplă sfoară pe care să îi prinzi cu cleștișori colorați desenele.

  Orice inserție originală, care să îi reprezinte, va spori sentimentul că spațiul este al lor și îi va face să își amintească de cameră peste ani și ani.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Camera școlarului: cum îți implici copilul în amenajarea ei și care sunt pi...