Grădină

Tipuri de tuia: specii, varietăți și sfaturi de îngrijire

publicat pe 16 feb. 2024

    O amenajare specială în grădină trebuie să includă și un arbore de tuia. Există varietăți diverse, fiecare putând să fie integrată pentru un efect de verde permanent. Iată câte tipuri de tuia există, ce particularități au acești arbori și ce sfaturi poți aplica pentru creșterea și întreținerea lor. 

    Arbuștii sau arborii de tuia pot să fie un decor excelent pentru grădina ta. Datorită nuanței de verde permanent, tuia este o alegere populară în ceea ce privește proiectele de amenajare. Mai ales că arborii pot să crească în grupuri sau solitari. 

    Genul „Thuja”, cunoscut popular drept tuia, face parte din familia Cupressaceae. Are în componență mai multe specii de arbori și arbuști, specii native din America de Nord și din Asia de Est. 

    Tipuri de tuia: Tuia obișnuită

    tipuri de tuia shutterstock

    Tuia obișnuită (Thuja occidentalis) este un arbore popular și des întâlnit în amenajările de grădină. Poate crește până la 15 metri înălțime, are o coroană alungită fie ovală și sub formă de piramidă, ramurile sunt scurte, iar frunzele au aspect solzos. Pe partea superioară, frunzele au o nuanță de verde intens, iar pe partea inferioară nuanța este de verde deschis. 

    Acest arbore are mai multe varietăți, între care Fastigiata, Smaralg, Rheingold, Warreana lutea sau Brabant. Acestea au talie mari. Alte varietăți au talie mică și aspect rotund, cum ar fi Globosa, Danica, Golden Globe, Little Champion. 

    Tipuri de tuia: Tuia arborele vieții 

    tipuri de tuia shutterstock

    Tuia arborele vieții (Thuja orientalis) are o dimensiune ceva mai mică. Poate ajunge la maxim 10 metri înălțime, coroana este compactă, ramurile sunt ascendente, cu deschidere de la bază. 

    Varietățile acestui tip de tuia sunt: Pyramidalis aurea, Aurea, Juniperoides, Aurea nana. 

    Dintre acestea, Pyramidalis aurea sau Tuia piramidală aurie poate să fie găsită destul de des în grădini și în amenajări. Arborele are o creștere lentă, o lungime între doi și patru meri și lățime de maxim 1,5 metri. 

    Frunzele au culoarea verde deschis, sunt dispuse în straturi verticale, iar la maturitate se fac aurii și chiar roșii pe timp de iarnă. Acest tip de tuia rezistă foarte bine la temperaturi scăzute de până la minus 27 de grade Celsius. 

    Tipuri de tuia: Tuia gigantică

    tipuri de tuia shutterstock

    Tuia gigantică (Thuja plicata) este un conifer decorativ de grădină. Are o coroană densă, sub formă de piramidă, se poate planta solitar sau în combinație cu alte plante decorative. Creșterea este una lentă, iar atunci când temperatura exterioară scade sub 5 grade Celsius coroana capătă o nuanță de galben strălucitor. 

    Odată înrădăcinat în sol, acest tip de tuia nu are nevoie de multă îngrijire. Fiind rezistent și la factori poluanți, este o alegere bună și pentru plantarea în zonele urbane. De asemenea, poate fi plantat pentru a realiza garduri vii sau pentru sădirea pe alei. 

    Tipuri de tuia: sfaturi de îngrijire

    În general, tipurile de tuia sunt rezistente la factorii de mediu și la boli sau dăunători. Există însă și alți factori care afectează arborii sau îi fac să se dezvolte corect. 

    Unele tipuri de tuia prezintă rădăcini superficiale și vizibile. De aceea, au nevoie de o cantitate mare de apă ca să nu fie afectate, mai ales pe timpul perioadei de secetă. Dacă nu primesc suficientă apă, arborii de tuia se usucă de la exterior spre interior și din partea superioară spre bază. 

    Pe de altă parte, o cantitate prea mare de apă duce la putrezirea rădăcinilor. Pentru a evita o astfel de problemă, solul trebuie să fie drenat și poți folosi și un surplus de turbă. 

    Atenție la urina animalelor de companie. Urina are un grad mare de aciditate care poate produce arsuri oricărui tip de tuia. 

    Plantarea necorespunzătoare, solul nepotrivit, umiditatea excesivă, variațiile de temperatură și folosirea incorectă a îngrășămintelor pot cauza boli arborilor de tuia. 

    Tipuri de tuia: ce mai poți face

    • plantează arbuștii în perioada potrivită: adică primăvara sau toamna, într-un loc însorit sau semiumbrit cu sol fertil; 
    • toaletează copacii: arborii își formează singuri coroana, însă tunderea ramurilor poate împrospăta frunzișul și poate da o formă mai bună; 
    • o parte dintre tipurile de tuia se pot planta și în ghivece; pot fi mai ușor de mutat și de făcut aranjamente. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments