LIFE

Cum recunoști de ce usucă tuia și cum s-o îngrijești ca să previi asta, fie că e în grădină sau în apartament

publicat pe 25 iul. 2023

  Nu știi de ce se usucă tuia? Fie pentru că stă în soare direct, mai ales în perioadele de vară cu 40 grade Celsius, fie pentru că nu primește corect apă sau nu îi e bun solul. Îți povestim în detaliu cum găsești cauza și ce soluții de îngrijire ai la îndemână.

  Ce este tuia: un conifer din familia Cupressaceae, denumit științific Juniperus. Plantă cunoscută pentru frunzele asemănătoare unor scărițe dispuse în straturi, care formează un aspect caracteristic de evantai.

  De ce se usucă tuia și cum poți să previi asta

  de ce usucă tuia
  Cum arată tuia uscată.

  Există mai multe specii de tuia, dintre care unele sunt mai potrivite pentru diferite condiții climatice și de sol. De asemenea, există și specii mai mici care pot fi cultivate în ghivece pentru decorarea interioară.

  Deshidratarea: cum hidratezi corect tuia

  Una dintre principalele cauze ale uscării sale este, evident, deshidratarea. Dacă observi că frunzele încep să se usuce, e posibil să aibă nevoie de mai multă apă. Verific-o și ud-o regulat, cât solul să fie permanent umed.

  Verifică adâncimea solului pentru a te asigura că este necesară udarea. Menține-l umed, dar nu sălciu.

  Mulcire sol: aplicarea unui strat de mulci în jurul bazinului tuiei ajută la menținerea umidității și la protejarea rădăcinilor de temperaturile extreme.

  Sol inadecvat: ce sol e potrivit pentru tuia

  Un sol inadecvat poate duce la dificultăți în absorbția nutrienților și oxigenului de către rădăcini.

  Sol bine drenat: tuia preferă solurile bine drenate, astfel încât apa să nu stagneze în jurul rădăcinilor.

  pH-ul sol: se dezvoltă cel mai bine într-un sol ușor acid spre neutru. Testează pH-ul solului și, dacă este necesar, intervi cu îngrășăminte speciale pentru plante conifere.

  Loc: unde se plantează tuia? Într-un loc cu expunere la soare parțială sau la umbră parțială. Nu o planta în zone extrem de însorite sau umbroase.

  Suprairigare: cum să eviți excesul de apă care poate duce la uscare

  Când solul este excesiv de ud, rădăcinile nu pot obține oxigenul necesar, ceea ce poate afecta sănătatea generală a plantei.

  Program de udare: în general, tuia necesită udări regulate în primul an de la plantare și apoi în perioadele de secetă. Important e ca solul să se usuce ușor între sesiunile de udare.

  Verificare umiditate sol: înainte de a uda, verifică cu degetul sau cu un hidrometru nivelul de umiditate din sol.

  Boli tuia: cum identifici ce o afectează și soluții

  Tuia poate fi predispusă la diverse boli, iar identificarea lor într-un stadiu incipient este esențială pentru a preveni deteriorarea ulterioară a plantei.

  Coryneum blight (Seiridium canker): provoacă necroză și uscarea frunzelor, crengilor și ramurilor tuiei. Pentru a ține sub control infecția, înlătură și distruge ramurile afectate și aplică fungicide specifice.

  Phomopsis blight: cauzează uscarea și brunificarea vârfurilor ramurilor tuiei. Tunde zonele afectate și distruge resturile vegetale pentru a evita răspândirea bolii.

  Rugina tuiei (Juniper rust): se manifestă prin excrescențe portocalii pe partea inferioară a frunzelor. Înlătură frunzele afectate și utilizează fungicide.

  Rădăcini putrezite (Root rot): e rezultatul infecției rădăcinilor cu diferite ciuperci. Evită suprairigarea și asigură un drenaj bun al solului pentru a preveni această boală.

  Pentru a menține tuia sănătoasă, efectuează inspecții regulate pentru a identifica simptomele timpurii ale bolilor sau altor probleme.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum recunoști de ce usucă tuia și cum s-o îngrijești ca să previi asta, fi...