Lifestyle

Ce presupune sustenabilitatea în designul de interior, cu Ciprian Sipoș

publicat pe 21 apr. 2023

    Cele mai multe proiecte de amenajare interioară semnate de designerul Ciprian Sipoș pornesc de la ideea de sustenabilitate. Este un concept pe care l-a aprofundat la facultate, în Barcelona și care îl ghidează nu doar în plan profesional, ci și în viața de zi cu zi. Se prezintă drept un Zero Waste Thinker și un Green Interior Designer, preocupat de tot ce ține de zona de reciclare creativă și consumul cât mai mic de resurse. Nu e de mirare, așadar, ca în proiectele lui să vezi reinterpretări inedite ale unor materiale considerate, de mulți, simple deșeuri.

    Ciprian Sipoș a lucrat, ani de zile, ca designer vestimentar, colaborând cu cele mai cunoscute reviste de fashion din România. Când a simțit că nu mai are ce să ofere din această postură, a schimbat domeniul, dar și-a păstrat principiile pe care și-a clădit cariera: dragostea pentru culori, folosirea materialelor naturale și păstrarea unui stil individual, indiferent de trenduri. Cinci ani a studiat în Barcelona lumea complexă a designului de interior. Aici a început să învețe ce înseamnă economie circulară, obiecte preloved sau folosirea deșeurilor pe post de materie primă. Ciprian Sipoș este în prezent unul dintre printre puținii designeri de la noi care își dezvoltă majoritatea proiectelor în jurul conceptului de sustenabilitate.

    „Îmi doresc să las o lume mai bună nepoților mei. Poate sună a clișeu, dar este o responsabilitate pe care mi-o asum.  Înainte de orice câștig material, vreau să fiu în pace cu mine, cu alegerile pe care le fac”, spune el. „Nu îmi propun să schimb lumea, ci doar să arăt că putem să trăim mai cu intenție și cu ceva mai mult respect pentru tot ce ne înconjoară”.

    A avut proiecte care au durat câțiva ani

    Ciprian crede că unul dintre marile neajunsuri în domeniul designului de interior este graba cu care se derulează totul. A încercat de fiecare dată să le explice clienților lui că e nevoie de timp ca lucrurile să se așeze, mai ales atunci când folosești materiale neconveționale. E de părere că spațiul trebuie să ajungă să îți vorbească și să-ți dezvăluie nevoile ca să poată fi valorificat la maximum. Are însă norocul să colaboreze cu oameni care îi înțeleg filozofia și care sunt dispuși să aștepte, câteodată și câțiva ani, până la finalizarea proiectelor.

    „Dacă stai să te gândești, noi petrecem cea mai mare parte a timpului în interior. Felul în care amenajăm spațiile în care locuim ne influențează, fără doar și poate, calitatea vieții. Lumina naturală, fluxurile create, culorile, toate aceste aspecte ne ajută să optimizăm relația pe care o avem cu spațiul în care trăim”, spune Ciprian. „Dacă într-o încăpere tot focusul este pe acest duo televizor – canapea, formăm, fără să ne dăm seama, un comportament programabil. Creierul alege tot timpul calea ușoară, așa că există riscul să intrăm pe pilot automat. Încerc, de fiecare dată, să pun accent pe experiențe în proiectele mele. E important să diversifici cât mai mult activitățile într-un spațiu și să adaptezi amenajarea în funcție de asta”, crede el.

    Colaborează cu organisme care îi împărtășesc valorile

    „Fericire la metru pătrat” este proiectul prin care designerul își propune să demonstreze că suprafața locuinței nu asigură, în mod obligatoriu, confortul suprem. Secretul constă în crearea de spații smart, în care să primeze interacțiunea socială și diversificarea funcțiilor. În numeroasele sale workshop-uri și prezentări, Ciprian Sipoș vorbește despre regândirea modului în care ne raportăm la casele noastre. Nu ține totul de organizarea la milimetru a spațiului în care trăim sau de utilizarea depozitărilor până la refuz. Mai importantă este setarea unor priorități care să contribuie vizibil la crearea unei stări de wellbeing. Designerul colaborează cu arhitecți, firme de construcții și dezvoltatori imobiliari cărora le explică importanța adaptării modului de a construi la aceste principii. Are colaborări și cu structuri educaționale, cum este cea cu grădinița Waldkinder din Sibiel.

    „Cei mici învață despre sustenabilitate, design și arhitectură prin joc. Avem multe ieșiri în aer liber și teme practice care îi ajută să înțeleagă ce presupune, concret, protejarea mediului înconjurător. Copiii vin cu un modem curat și sunt dornici să absoarbă informații noi. Trebuie lucrat însă și cu părinții, pentru că mindsetul lor se reflectă în comportamentul celor mici. E important să împărtășească valori comune”, spune el.

    Are o casă din cânepă lângă Sibiel, mobilată cu piese reciclate

    Încă de la începutul carierei sale ca designer de interior, Ciprian și-a propus să nu risipească nimic pe șantier. Este un Zero Waste Thinker care reușește de fiecare dată să valorifice materiale considerate, în mod normal, deșeuri. Așa a ajuns să construiască podele noi, folosind piatră recuperată din alte proiecte. Sau să tapițeze un fotoliu cu mostre de material, primite de la furnizorii cu care colaborează. Casa lui de la Sibiel este mobilată aproape integral cu piese preloved sau obiecte care au căpătat funcții diferite. Construcția în sine este una neobișnuită, fiind vorba de o locuință ecologică, din cânepă.

    Casa de vacanță din Sibiel, construită din beton de cânepă.

    „Betonul verde este, de fapt, un amestec din puzderie de cânepă cu un liant pe bază de var și apă”, explică designerul. „E un material foarte rezistent, cu proprietăți izolatoare excelente. Folosirea cânepii nu este ceva nemaivăzut, doar tehnica de construcție poate fi un element de noutate. Dacă ne referim strict la costuri, construcțiile verzi nu sunt neapărat mai ieftine decât cele convenționale. Sunt însă investiții care se reflectă în standardul de viață. Și sunt convins că aceste alegeri vor avea efect pe termen lung”.

    Iubește energia culorilor în proiectele de amenajare

    Folosirea culorilor este o altă amprentă personală a designerului Ciprian Sipoș. Nu crede în trenduri și evită să se identifice cu un stil de amenajare pentru că, spune el, fiecare proiect ar trebui să fie unic. Recunoaște că nu este un fan al minimalismului și al interioarelor monocromatice care domină feed-ul rețelelor de socializare pentru că simte acolo multă repetitivitate și lipsă de curaj. O casă ar trebui să îți dea senzația de spațiu locuit, nu să te facă să te simți ca într-un showroom de mobilă, e de părere el.

    „Ca să dai personalitate unui spațiu, nu trebuie să dispui, obligatoriu, de un buget colosal. Un truc ar fi să îmbraci pereții cu artă accesibilă. Poți să îți testezi tu creativitatea cu un desen abstract sau poți vorbi cu un student la Arte care să îți facă o lucrare personalizată. Și culorile sunt importante într-un proiect de amenajare pentru transmit energie locului”, spune designerul.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Ciprian Sipoș

    • Nu sufoca interiorul cu spații de depozitare și concentrează-ți atenția pe experiențe. Casa ar trebui să fie despre tine, nu despre zecile de bunuri acumulate pe care nici nu apuci să le folosești.
    • Creează zone de conversații, poziționând strategic mobilierul. Rolul designului este și acela de a modela comportamente.
    • Când faci declutter, vezi dacă există piese care pot fi salvate, căpătând o destinație nouă. Obiectele upcycled vor da interiorului tău o notă personală și te vor ajuta să reduci risipa.
    • Îmbracă pereții cu artă accesibilă. Lipsa esteticului mutilează spațiul!
    • Nu te sfii să folosești culori în amenajarea casei.

    Foto prin Ciprian Sipoș

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments