Apartamente

Doi români și-au amenajat apartamentul din Bruxelles cu influențe japandi și mult alb

    Nume: Andreea Crăciun
    Oraș: Bruxelles, Belgia
    Tip de locuință: apartament cu două dormitoare
    Suprafață: 100 metri pătrați
    Stă aici: din octombrie 2020
    Împarte casa cu: Adi, soțul ei, și Sami, copilul lor

    Andreea Crăciun, cunoscută și pentru blogul său cu rețete culinare, locuiește împreună cu soțul ei, Adi, și băiețelul lor de patru ani, Sami, într-un apartament luminos și modern din Bruxelles, amenajat cu influențe japandi.

    Au plecat din România în 2017, după ce Andreea a primit o ofertă de muncă și a considerat că cel mai bine pentru familie este să plece cu toții. Ea este jurist și funcționar European, iar în timpul liber este blogger culinar, fotograf și un „organizator-amator” – deoarece se ocupă cu decluttering-ul în casele prietenelor ei. Adi, soțul ei, este antreprenor și arbitru de hochei în timpul liber.

    Înainte de a locui în apartamentul din prezent, ei au mai stat și într-o casă cu etaj și curte, în centrul orașului, însă nu a fost o experiență prea fericită. Atunci și-au dat seama că ei, ca familie, nu au nevoie de un spațiu mare, ci doar de unul bine optimizat. „Pentru mine a fost o experiență destul de traumatizantă pentru că, deși era foarte spațioasă, nu era suficient de confortabilă și nu era adaptată stilului nostru de viață. Casele belgiene sunt, în general, vechi și au mari probleme cu infiltrațiile”, povestește Andreea.

    În apropiere de fosta lor casă, se afla locul de construcție al blocului în care locuiesc acum. Într-o seară, cei doi au dat frâu ideii de a cumpăra un apartament nou în acea zonă, mai ales că le plăcea cartierul și își doreau să rămână acolo. Au căutat un „acasă” fără etaj, deoarece nu mai voiau să audă de scări, cu minim două dormitoare și o bucătărie tip open space, foarte spațioasă, deoarece Andreea gătește mult și îi place să interacționeze cu familia și prietenii atunci când vin în vizită.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Andie (@andie.ro_)

    Casa luminoasă și geamurile mari erau nelipsite de pe lista cu criterii bine definite, mai ales că în în Belgia lumina este bun prețios, spune Andreea. Pentru că își doreau să fie cât mai bine izolați, au căutat un apartament la etaj care să fie înconjurat de vecini pe toate părțile.

    Au cumpărat apartamentul în 2019 și s-au mutat în el în octombrie 2020. În timpul ăsta, și-au ales anumite finisaje și au comandat câteva dintre obiectele de mobilier. Chiar dacă au primit apartamentul la cheie, iar firma de mutări i-a ajutat cu toate lucrurile într-o singură zi, despachetatul, aranjatul și așteptatul comenzilor, a durat mai mult decât și-au fi putut imagina.

    Când s-au mutat împreună în București, au mobilat din prima integral apartamentul în care locuiau, ca să descopere pe parcurs ce îl locuiau că o bună parte dintre obiecte nu bifau nevoile lor, așa că nu au vrut să repete greșeala.

    „Trebuie să îi dai casei ocazia să îți vorbească”

    Pentru fiecare cameră au vrut să atingă un echilibru între frumusețe și funcționalitate, dar și să se adapteze la părțile care nu erau construite chiar cum și le-ar fi dorit ei. Pentru amenajarea spațiului au colaborat cu Avenue Design Studio din Olanda.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Andie (@andie.ro_)

    „Holly Marder nu numai că a transpus în realitate toate dorințele mele, dar mi-a și transformat total estetica și percepția asupra designului interior. Singurul regret este că nu am ascultat-o în totalitate și am deviat de la unele alegeri făcute de ea. Lecție învățată!”, spune Andreea.

    Mobilier deschis la culoare, design inedit și funcționalitate

    Au optat pentru o amenajare modernă, cu influențe japandi, și au ales ca materialele să fie unele cât mai naturale și mai apropiate de natură: lemn masiv, piatră, lână, in, alamă, hârtie, marmură, dar și să vopsească toată casa cu vopsea pe bază de apă.

    Zona de open space din bucătărie oferă o senzație de spațiu și ordine. Pentru a avea acest efect, cei doi au ales să ascundă diverse obiecte personale, precum și micile electrocasnice cât de mult au putut prin intermediul bibliotecii și a mudroom-ului. Faptul că mobilierul este deschis la culoare, în nuanțe de gri, alb și bej, ajută încăperea să fie extrem de luminoasă și nu foarte încărcată din punct de vedere vizual.

    Blatul din quartz alb, polizat, Carrara Misterio de la Unistone, dă tonul spațiului împreună cu scaunele thonet, care au fost alese pentru confort și durabilitate, dar și datorită elementelor din rattan care să amintească de stilul japandi. Vitrinele IKEA „moștenite” din fosta casă au fost îndulcite cu mânere din alamă cumpărate de pe Etsy, iar planul electric a fost îndelung studiat pentru că au iluminat cu suspensii deasupra insulei, sporturi pe culoare de lucru și leduri integrate deasupra blatului, toate luminiile fiind dimabile (reglabile ca intensitate).

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Andie (@andie.ro_)

    Dining-ul este dominat de o lustră din alamă, Gervasoni, bătută cu ciocanul, și cu forme rotunjite asortate cu cele ale mesei ovale. Au luat scaune vintage, realizate din lemn de teak, recondiționate, de la un meșter din Franța. Iar unul dintre obiectele dragi ale Andreei este platoul din centul mesei, tot vintage.

     

    „Pentru că apartamentul este nou, a fost foarte important să integrez multe asemenea elemente cu istorie, astfel încât să nu arate și să nu se simtă steril, ca un catalog de prezentare”, spune Andreea.

    În zona centrală din living a fost îmbinat utilul cu plăcutul, deoarece aveau nevoie de un spațiu pentru depozitare amplu, dar care să fie cât mai puțin vizibil. Așa că au instalat dulapuri albe de la IKEA – Pax – și mânere de alamă de pe Etsy, în care au depozitat haine, pantofi, cărți, medicamente și cam tot ce se regăsește într-o casă. De asemenea, în același loc au și un mic birou de la String Furniture și IKEA, care completează bine spațiul.

    Delimitarea între zone a fost făcută cu ajutorul unei canapele albe IKEA Sodrhamn, dar și a covorului din lână Munk Carpets. Unul dintre elementele preferate ale Andreei este scaunul vintage Grete Yalk, pe care l-a vânat mult timp prin magazinele de design second hand. Spațiul nu este în totalitate terminat, deoarece le lipsesc tablourile și o comodă media, iar peretele de deasupra actualei commode este lăsat gol intenționat deoarece acolo proiectează filme.

    Influențele japandi se regăsesc în toată casa

    Dormitorul matrimonial are un design simplist și este vopsit în nuanțe de alb murdar și gri închis cu subton de magenta (Elephant Breath de la Farrow and Ball), ce sunt scoase în evidență și de mobilierul alb lucios. Noptierele sunt vintage, recondiționate cu placaj de marmură, una dintre ele aparținând chiar străbunicii Andreei.

    Ceva nuanțe mai pastelate de verde și bleu se regăsesc în dormitorul băiețelului lor. Pereții au fost vopsiți în nuanța verde pal (Mizzle de la Farrow and Ball) sunt într-un contrast plăcut cu mobile alba și cu cea în tonuri de lemn. Pe lângă covorul din lână de la Benua, proprietarii au ales tot mobilierul de la IKEA deoarece nu au dorit să investească în piese ce se vor perima rapid. La fel ca biroul, patul este evolutiv, astfel încât să se adapteze cu ușurința pe vârsta copilului.

     

    În baie predomină constrastul alb – negru și floral – geometric, pe care l-au îndulcit prin mobilier din lemn: mobila lavoarului, coșurile de rufe și cuierul din plywood, realizat manual în Olanda, care oferă acele influențe japandi specifice stilului urmărit.

    Nu au vrut să aibă cadă și nici chiuvete separate, așa că au ales un duș Italian și un lavoar mare, cu bac unic și două baterii. Din cauza faptului că nu există ferestre, iar lumina este inexistentă, au ales ca nuanța predominantă să fie albul. Și pentru a crea senzația de spațiu mărit, au ales o oglindă mare, rotundă, de la HK Living.

    Pentru că dimensiunile nu îi ajutau să gândească o altfel de amenajare, în hol au pus o băncuță, un cuier și un pantofar, lucrurile uzuale dintr-un hol, și o oglindă mare de la Ferm Living. Pereții i-au vopsit într-un gri neutru (Strong White de la Farrow and Ball), astfel încât toate spațiile comune să fie unitare, iar gresia alb-negru, geometrică, să ofere un contrast mare și să aducă un feeling nostalgic newyorkez.

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Este un apartament modern și funcțional, cu multe influențe japandi.

    Inspirație: Social media a ajutat mult, în special Pinterest și Instagram, dar recunosc că mă inspiră foarte mult designerii de interior olandezi și casele de acolo.

    Colțul preferat: Când ai o casă pe care o iubești în totalitate atât de mult, este greu de ales. Corect este să spun că fiecare colț are momentul lui: fotoliul de lângă fereastră la răsărit, canapeaua la apus, bucătăria când ne întâlnim în familie sau cu prietenii, terasa când este soare sau fotoliul din camera copilului la povestea de seară.

    Elementul preferat: Este o întrebare dificilă pentru că am colecționat multe obiecte speciale. Însă, poate elementul cel mai admirat (este primul lucru pe care oamenii îl văd când intră în casă) și cel mai util, este blatul de bucătărie din quartz din care am realizat o insulă-cascadă.

    Cea mai mare provocare pe care ați întâmpinat-o până acum: Termenele de livrare. Aproape pentru fiecare obiect a trebuit să așteptăm cu lunile pentru că în Belgia nici măcar produsele standard aflate pe stoc nu pot fi livrate în intervale mai scurte. Treaba asta ne-a cam tocit nervii.

    Cel mai bun lucru iarna: Izolarea și lumina. Este o casă foarte bine izolată, care consumă puțină energie, iar ferestrele mari ne ajută să profităm la maxim de puțina lumină existent în zilele scurte de iarnă.

    Cel mai bun lucru vara: Terasa de 14 metri pătrați. Avem priveliște spre o grădină comunitară și o linie a orizontului deschisă, fără clădiri sau obstacole, cu o panoramă splendidă. Este minunat să stăm pe terasă, să mâncăm, să povestim în adiere de vânt și ciripit de păsărele.

    Cel mai mare răsfăț: Patul electric ZERO G cu saltele cu spumă de memorie. A fost o investiție substanțială, dar mă felicit zilnic că am facut-o: mi-a diminuat enorm durerile de spate, iar masajul cu vibrații este foarte relaxant. În plus, dacă sunt tensionată în telework, poziția Zero G mă ajută imediat să elimin tensiunile din zona coloanei.

    Proiectul DIY preferat: Cred că singurul proiect DIY a fost o încercare de-a mea de a picta niște tablouri abstracte. Mie mi-au placut, dar cu restul familiei nu au avut succes. Cred că ei nu înțeleg arta mea. Important este că unul din tablouri a ajuns în baie. Acum mă antrenez pentru center piece-ul din dormitor.

    Ce înseamnă acasă pentru tine: Locul în care mă relaxez, mă reîncarc, mă refugiez, în care creez și pe care îl impart cu oamenii pe care îi iubesc.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Andie (@andie.ro_)

    Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine:

    • Începe cu un decluttering major și scapă de obiectele inutile, nefolosite de ani de zile, stricate, de dubluri, de cadourile nedorite, de colecțiile care doar adună praf, de stocuri pe care le păstrezi „în caz că” etc. Păstrează doar lucrurile utile, funcționale și pe cele care îți aduc o bucurie reală. Vei crea astfel mai mult spațiu în casă și vei economisi din timpul pe care îl petreceai cu întreținerea acestor obiecte.
    • Organizează. O casă în care te simți bine este una în care fiecare obiect are locul lui, este ușor accesibil și îl poți găsi imediat.
    • Identifică obiectele pe care le iubești și pune-le la loc de cinste, astfel încât să le vezi și să le folosești în fiecare zi. Nu uita că mediul în care trăiești se reflect asupra stării tale fizice și psihice, așa că ai grija cu ce te înconjori.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Doi români și-au amenajat apartamentul din Bruxelles cu influențe japandi și...