Cum amenajezi o locuință zen, în care să uiți de anxietatea sau stresul de peste zi
publicat pe 20 iul. 2021După aproape doi ani de pandemie, anxietatea a devenit și mai răspândită decât înainte. Iar pentru că mediul înconjurător ne influențează semnificativ stările și emoțiile, dacă te numeri printre cei care suferă de anxietate, ai nevoie de un ambient cât mai liniștitor. Și îți poți amenaja o locuință în care să te detașezi și relaxezi complet.
Am vorbit cu arhitecți din România pentru a afla ce elemente te pot ajuta să creezi un decor calmant, dar și care sunt principiile de la care să pornești când te apuci să amenajezi un interior care să îți aducă o stare de liniște și confort mental.
Armonia
Pare destul de firesc faptul că un interior calmant trebuie să emane armonie. Dar hai să vedem cum o poți obține. În primul rând, trebuie să ai în vedere echilibrul spațiului: pornește de la proporția încăperii și alege o formulă de amenajare care să scoată ce e mai bun din spațiul respectiv, atât în ceea ce privește modul de dispunere a obiectelor, proporțiile dintre ele, cât și felul în care se combină cromatic.
„Dincolo de toate acele așa da, așa nu, asta ai voie, asta n-ai voie, camera trebuie să arate ca un tot unitar, ca și cum nu ai mai avea ce să pui sau ce să scoți de-acolo, și nu ca o îngrămădeală de obiecte, care mai de care mai țipătoare”, precizează Cosmina Aloman, designer de interior la Kiwi Studio.
Pentru arhitecții de la CRAFTR, armonia dintre materiale, texturi și culori este caracteristica principală a unui spațiu interior plăcut și relaxant din punct de vedere vizual și tactil. „Materialele folosite ar trebui să fie unitare, iar amenajarea să aibă o direcție clară și omogenă. Ideal, materialele folosite vor fi cât mai naturale”, sunt de părere arhitecții Cătălin Sandu și Andrei Butușină.
Ordinea
Dacă ai obținut armonia, atunci vrei cu siguranță să o și păstrezi: menține ordinea și nu aglomera interiorul cu prea multe materiale sau stiluri. Creează spații dedicate pentru depozitarea tuturor obiectelor și lasă la vedere, într-un mod ordonat, doar obiectele de decor și cărțile.
Arhitecta Irina Radu de la iDecorate te sfătuiește să nu aglomerezi vizual spațiul cu prea mult mobilier sau cu mobilier foarte masiv, cu nuanțe sau printuri puternice: „În primul rând, ar trebui să creezi un interior aerisit, în care toate elementele converg spre aceeași stare de bine. Cu cât păstrăm o amenajare mai aerisită, cu atât aspectul general va fi unul mai relaxat.”
Arhitectele de la Ioka Design completează: „Mediul în care trăim zi de zi, atât acasă cât și la birou, ne influențează starea de wellbeing mai mult decât ne putem da seama. Un interior aerisit, un interior în culori liniștite (nude-uri, pasteluri), scăldat în lumină naturală, este un interior atemporal care din punctul nostru de vedere, contribuie la starea noastră de bine.”
Lumina
Din păcate, nu conștientizăm încă efectele profunde pe care lumina le are asupra stării noastre de spirit. Dar e suficient să ne amintim că în zilele cu soare ne simțim mai energici și mai optimiști pentru a fi de acord că lumina joacă un rol esențial în crearea unui interior care să reducă din starea de anxietate.
O cameră prost luminată obosește, fie că e vorba de prea multă ori de prea puțină lumină. Ideal, ar trebui să ne bucurăm de lumină naturală pe parcursul zilei, iar seara să ne odihnim la lumina de atmosferă, să alegem lămpile discrete în locul becurilor puternice și lumina caldă în locul celei reci, consideră Cosmina Aloman.
„Iluminatul natural pe timpul zilei este esențial. Indiferent de orice alte calități ale unui spațiu interior, considerăm că prezența sau lipsa luminii naturale ne pot afecta considerabil starea interioară. Iar seara, posibilitatea de a controla iluminatul artificial în funcție de activități, preferințe, stare, este o altă caracteristică foarte importantă a unui interior confortabil”, completează arhitectul Cătălin Sandu.
Ca să poți schimba atmosfera în funcție de mood, Patricia Opincariu de la PIBO îți recomandă luminile reglabile sau sistemele de iluminat pe șină, care îți permit să le modifici intensitatea și poziția. Ca elemente de design, Patricia ar alege oricând traforul, un bun exemplu de raport lumină/umbră care creează o atmosferă aparte, și storurile romane care filtrează delicat lumina naturală.
„Less is more”
Dictonul „mai puțin înseamnă mai mult” este de ajutor dacă vrei să amenajezi un interior liniștit și liniștitor. „O abordare minimalistă e preferabilă uneia maximaliste, atunci când e vorba să creăm zone de liniște și calm. Cred că excesul de zel poate fi la fel de dăunător ca lipsa totală a lui. Mă refer la toate acele obiecte menite, chipurile, să aducă relaxarea, dar care, folosite în exces, ajung să sufoce spațiul: lumânări, oglinzi, clopoței, mobilă vintage, perne, ciucurași și tot felul de briz-brizuri care nu produc liniștirea simțurilor, ci supra-solicitarea lor”, menționează Cosmina Aloman.
Așa că, dacă vrei să ai o casă zen, evită obiectele decorative inutile, care se vor umple de praf și vor bloca energia. De cele mai multe ori, arată bine doar în poze 😊
Bucurie pentru simțuri
Desigur, „less is more” nu înseamnă că trebuie să elimini neapărat 100% decorațiunile și obiectele care te bucură. Puține persoane s-ar simți confortabil într-un interior profund minimalist, fără nici un obiect decorativ la vedere. Patricia Opincariu crede că wellbeing-ul e o stare de spirit care trebuie să descrie ceea ce îți place, sau, cum zice Marie Kondo „What sparks Joy” (ce îți aduce bucurie).
„Obiectele care te încântă sunt de multe ori legate de o experiență sau o amintire. Dacă ai un loc de relaxare, ne imaginăm un fotoliu pe un covor pufos cu o lampă cu picior, lumină blândă, și o măsuță mică special pentru o carte și o cană de cafea cu design, ai locul tău fericit acolo.
Wellbeing-ul se referă în general la cum folosești spațiul, așa că mi se pare că cei care știu să își trăiască viața elegant, frumos, aceia au parte și de ochi pentru obiecte de mobilier sau decor de design care îi bucură pentru că, pe lângă obiectul frumos, în sine, au vrut să fie al lor pentru că apreciază arta.”
Elementele custom
Și arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design pornește de la elementele personalizate: „Ce cred că trebuie evitat, atunci când urmărești, ca specialist, această stare, este să uiți de prezența omului atunci când conturezi spațiul. Astfel, în spațiile rezidențiale aducem cât mai multe elemente personalizate, ținând cont de preferințe, stil, dorințe, care să fie reprezentative pentru fiecare beneficiar. În spațiile publice, cred că ajută să creezi câte un mic loc pentru fiecare: un spațiu în spațiu, unde să se poată simți poate intim, dar poate și sociabil, în funcție de alegerea sa de poziționare în relație cu centrul de interes.”
Natura în interior
Este un fapt dovedit că natura are un efect liniștitor asupra minții noastre, de aceea, atunci când căutăm un interior zen, e indicat să alegi elemente cât mai naturale. Arhitecta Irina Radu mizează pe materiale ca lemnul, rattanul, bambusul sau accente din aceste materiale folosite pentru covoare, corpuri de iluminat, mic mobilier. Plantele naturale joacă și ele un rol important.
Paleta cromatică inspirată de natură e binevenită: „Preferăm nuanțele naturale de lemn, pământiu, griuri și alburi sau pasteluri. Evităm culorile tari și contrastele puternice, care solicită simțurile și obosesc”, enumeră Cosmina Aloman.
Liniștea și aerul curat
Relaxarea implică și lipsa zgomotelor deranjante, iar dacă locuiești la bloc sau pe un bulevard agitat, nu e așa ușor să o obții. Dacă vrei să izolezi fonic pereții sau tavanul, poți citi mai multe în acest articol.
Importantă e și calitatea aerului: arhitecta de interior Ștefania Bobaru de la VIM Studio amintește aici de sistemele de ventilație cu recuperare de căldură, care asigură un flux continuu de aer proaspăt în încăpere, și purificatoarele de aer.
Băile tip SPA
Conceptul de SPA e sinonim cu relaxarea, și poți să te inspiri din el și la tine acasă. Poți integra o cadă freestanding, un duș walk-in, eventual cu cromoterapie și jeturi tip ploaie, un sistem de sonorizare, iar dacă spațiul îți permite, poți integra chiar o saună.
-
De la specialiști
Greșeli de evitat atunci când îți decorezi casa
-
Plante
7 plante care atrag dragoste, satisfacție și bucurie în casă
Îți vor însenina și spațiul și sufletul.
-
UTILE
Cum se realizează succesiunea după decesul unui părinte. Ce spune legea despre moștenitori
Îți spunem ce să faci, pas cu pas.
-
Grădină
5 idei ingenioase pentru a folosi bicarbonatul de sodiu în grădină
Un ingredient bun la toate, chiar și în grădină.