DESIGN INTERIOR

Shop the look: 6 idei de interior rustic și recomandări pentru piesele de mobilier

publicat pe 26 iun. 2020

    Vechiul a devenit nou, așa că venim cu inspirație pentru un interior rustic. Am căutat unele dintre cele mai faine amenajări tradiționale și piesele cu care le poți recrea și ți le prezentăm în speranța că te vor ajuta.

    Vei face o economie serioasă dacă mai păstrezi acele covoare, carpete, ștergare și fețe de masă de la bunici, unele țesute tradițional, la război, din lână, cânepă sau alte fibre naturale. Îți spun asta după ce am bătut tot online-ul în căutare de ornamente vechi românești și am găsit o ofertă foarte slabă, chiar și în magazinele de artizanat. Sigur, în era produselor de masă, obiecte ca acestea, handmade și din pânzeturi și alte materiale durabile, au devenit rarități și le poți cumpăra mai degrabă de pe site-urile din afară, la prețuri destul de piperate.

    Noi am combinat aceste piese prețioase cu unele cu aer vintage, dar la limita cu modernul, iar decorul rezultat te duce cu gândul la vacanțele de vară la bunici.

    Un dormitor ca un goblen cusut

    1

    Pernele și, în special covorul, sunt vedetele acestei idei de amenajare, așa că investește într-unele de calitate, eventual țesute și brodate manual, pe care le poți cumpăra de pe site-uri cu produse de artizanat. Modelul tip goblen al covorului este superb și se potrivește unui decor văratic.

    Menține celelalte elemente într-o notă neutră de alb, dar alege o cuvertură care se pretează stilului rustic, din bumbac sau in, cu o broderie tradițională subtilă.

    Când folclorul întâlnește modernismul

    3

    Această idee de amenajare a dormitorului poate fi foarte potrivită pentru o eventuală cameră de oaspeți. Rudele și prietenii tăi s-ar simți răsfățați în acest decor eclectic, dar foarte fresh, care îmbină elemente cu aer rustic, dar oarecum adaptate locuințelor moderne.

    Acea comodă cu sertare, pictată manual, este piesa dominantă, care dă tonul și care promite să nu se demodeze niciodată. Pernele decorative pot schimba cu totul tonul amenajării dacă sunt autentic românești, țesuțe la război, cu broderie în motive tradiționale.

    Odaia de la țară

    4

    Nu se poate să nu ai nostalgii cu casa bunicilor atunci când admiri această amenajare. Poți recrea conceptul foarte ușor doar cu obiecte tradiționale recondiționate, pe care fie le găsești în familie, fie le poți cumpăra din târguri de antichități. Cine n-are o carpetă din aceasta din ițe și o cuvertură colorată, model rustic românesc?

    Un ornament precum o mașină de cusut decorativă, ca cea folosită de bunica, va face ca totul să pară desprins din timpurile lui Moromete. Poți adapta imaginea de pe Pinterest, înlocuind perdeaua albă tipică cu o draperie scurtă din bumbac, cu volănașe, model provensal.

    Colțul ei, ca o ladă de zestre 

    2

    Rustic nu înseamnă doar românesc, deși toate aceste elemente care țin de decorul etnic internațional au ceva în comun: broderii colorate, tapițerii cu motive tradiționale, preșuri cu ciucuri și obiecte de mobilier masiv. Dressingul trebuie să te poarte în trecut, așa că acesta trebuie să arate ca o piesă de mobilier veche. Noi îți propunem unul din lemn masiv de pin, cu încuietori tip zăvor și aer rustic.

    Amestecul de decorațiuni neaoșe cu cele vechi orientale, combinate cu piese de mobilier cu parfum provensal sunt la limita dintre încărcat și boem feminin, dacă știi ce să alegi. Te ajutăm și noi!

    O lume rustică într-o cameră de zi

    5

    Obiectele boho și piesele de mobilier din împletituri de lemn ușor pot fi împrietenite foarte ușor cu elemente create de artiștii artizani de la noi. În locul unor preșuri sau scaune tapisate originare din Mexic sau Egipt, poți cumpăra ornamente autentice de la noi, la fel de impresionante și viu colorate.

    Banca tradițională cu tapiserie lucrată manual și model maramureșean, pe care o propunem în locul celei din imagine, este o piesă care dă un plus de valoare oricărei locuințe. Prețul ridicat este pe măsura muncii și a talentului celor care încă mai știu să creeze în stil autentic.

    Loc de luat masa, ca la bunici

    6

    Pentru a face ca totul să pară de acolo, ai nevoie de o față de masă de pe timpuri, țesută la război, din fire de cânepă și cu broderie colorată. Odată ce ai rezolvat acest amănunt, poți să consideri că te-ai întors în timp și că iei masa exact cum o făceau bunicii și străbunicii. Masa trebuie să fie și ea din lemn masiv și dur, la fel și scaunele tapisate, din acelea grele care făceau un zgomot infernal de fiecare dată când un mesean se ridica sau așeza.

    De ceva glastre cu mâner și alte decorațiuni rustice, de la bunica, te descurci și tu, să așezi pe masă. Sfatul nostru este să le păstrezi, și nu doar din motive financiare, cu gândul la valoarea lor, peste ani. Că au 50, 100 sau chiar 200 de ani, aceste ornamente vechi românești sunt o părticică din trecut, peste care chiar nu poți pune un preț.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    FRUNZĂ
    FRUNZĂ
    4 years ago

    Shop the look??
    Chiar asa?
    Cu atat mai mare e nedumerirea mea cu cat este vb.de lucruri rustice,etnice dar NU angli-saxone!
    Altfel,aratati niste interioare splendide,de bun gust.
    Pacat de vocabular!
    A-M FRUNZĂ