DESIGN INTERIOR

Decorațiuni rustice interioare pentru casa ta: principii și idei de aplicat

publicat pe 16 apr. 2024

    Stilul rustic la interior sau la exterior vine cu acel element de apropiere de natură și cu un sentiment de familiaritate și confort. Decorațiunile rustice sunt doar o parte a stilului, fiind detaliile care dau nuanța. Iată ce modele de decorațiuni rustice pentru interior poți să integrezi în amenajarea ta și ce principii să respecți dacă vrei să abordezi stilul rustic. 

    Stilul rustic atrage privirile prin simplitate, funcționalitate și aducere aminte a unei perioade mai boeme. În amenajarea interioară în stil rustic contează decorațiunile, culorile și sentimentele evocate de această abordare. 

    Principiile stilului rustic în amenajarea interioară 

    masa din lemn masiv pe post de decor rustic la interior cu o creanga inflorita
    Masa de lemn masiv, un obiect de decor rustic la interior necesar

    Amenajarea interioară în stil rustic are la bază o serie de principii clare: simplitate, armonie cu natura și atmosferă primitoare. Toate aceste idei se scot la suprafață cu ajutorul aranjamentelor, prin tipul de mobilier folosit, prin culori și texturi. 

    Astfel, aranjamentele și decorațiunile folosite trebuie să fie handmade. În același timp, decorațiunile trebuie să aducă aminte de natură. Poți folosi în amenajarea interioară rustică tablouri cu istorie și istoric, farfurii sau boluri tradiționale ori ceasuri vechi de perete sau sfeșnice pe post de suport de lumânări. 

    Totodată, textilele, țesăturile, piatra sau metalul sunt materiale care se pot încadra cu ușurință într-o astfel de amenajare. 

    Piesele de mobilier pot să fie făcute la comandă. Însă cele trecute din generație în generație au o valoare emoțională mai mare. Important este ca mobila să fie realizată din lemn sau piatră, de exemplu. Elementul natural e necesar și la nivel de mobilier. 

    Culorile folosite în amenajarea în stil rustic au, de asemenea, o valoare importantă. Ele trebuie să fie reprezentative pentru comuniunea stilului cu natura. În general, cele mai folosite sunt maro, verde, albastru, galben, bej sau alb. În acest tip de amenajare, culorile puternice sunt de evitat. 

    Ca avantaj, în amenajarea de tip stil rustic poți combina și elemente care aparțin altor stiluri, însă nu în proporții mari. 

    Toate aceste elemente și principii sunt vizibile în amenajările din casele vechi sau în cabane și, mai nou, în locuințele de tip A frame

    Decorațiuni rustice interioare pentru locuința ta

    bucatarie rustica de lemn
    Lemnul este elementul care aduce cel mai bine aminte de amenajarea rustică la interior

    Decorațiunile rustice au început să fie tot mai prezente în amenajările dedicate. Ori integrate în amenajările deja existente pentru a sublinia apropierea de natură și confortul casei. Iată ce elemente rustice poți integra dacă stai la apartament sau la casă. 

    Obiecte pentru apartament 

    Apartamentul fiind un spațiu mai limitat ca dimensiuni și mai modern prin construcție, trebuie adaptat stilului rustic prin elemente de bază. 

    Un mobilier din lemn masiv poate fi alegere potrivită dacă vrei să aduci cât mai mult din stilul rustic în apartamentul tău. Un set de masă cu scaune din lemn masiv sau o bibliotecă din lemn pot aduce un aer autentic spațiului. 

    Covoarele țesute manual reprezintă un element simplu și de efect care poate fi adăugat amenajării tale. Un covor țesut manual cu modele tradiționale completează designul rustic al livingului sau al dormitorului, de exemplu. 

    La fel, pernele cu modele tradiționale sunt obiecte de decor perfecte stilului rustic. Acestea pot să fie puse fie în camera de zi, fie în dormitor. 

    Luminile ambientale pot da măsura amenajării stilului rustic într-un apartament. Lumânările sau lămpile cu abajururi din materiale naturale adaugă un plus de căldură și intimitate spațiului. 

    Obiecte pentru casa la curte 

    În cazul unei case la curte, stilul rustic poate să fie evidențiat prin obiecte și decoruri mai mari și mai masive. 

    Ce poate să fie mai autentic stilului rustic decât o sobă sau un șemineu. Acestea pot să fie făcute din cărămidă sau din piatră. Pe lângă rolul funcțional, o sobă dă un aer tradițional casei. 

    Fierul forjat poate să fie o alegere bună pentru elemente cum ar fi candelabre sau lampadare. Acestea aduc farmecul rustic unei case. 

    Draperiile și perdelele din bumbac sau învelișurile de canapele din piele naturală completează amenajarea în stil rustic. Plus că dau acel feeling autentic al amenajării. 

    Elementele din lemn, cum ar fi plăcile, rafturile sau ramele de tablouri sunt unele dintre cele mai des întâlnite decorațiuni. Pot fi folosite și integrate ușor în amenajare și oferă senzația de apropiere de natură la interior sau exterior. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments