De la specialiști

Cum să faci o cameră să pară mai înaltă: 9 trucuri de la specialiști

publicat pe 22 sept. 2020

    Cine nu visează la o casă înaltă, cu ferestre mari și luminoasă la orice oră din zi? Însă majoritatea blocurilor – în special cele vechi – au tavane scunde, care contribuie uneori la o senzație de înghesuială. Dar doi specialiști, un designer de interior și un arhitect, te învață cum să faci o cameră să pară mai înaltă.

    Ține cont de cele nouă trucuri de mai jos, și poți crea impresia că orice spațiu mic este de fapt mai mare.

    1. Lasă tavanul alb

    Tavanul alb este obligatoriu atunci când pereţii sunt scunzi

    Probabil cea mai simplă şi mai la îndemână soluţie pentru a da impresia unei camere mai înalte este să vopseşti tavanul alb, indiferent dacă pereţii au sau nu aceasta (non-) culoare. Designerul de interior Mădălina Plugaru chiar recomandă să realizezi un joc de culori subtil intre tavan şi pereţi, astfel încât albul tavanului să fie şi mai remarcabil.

    Nu te arunca totuşi la contraste puternice, mai ales dacă ai o cameră mică şi slab luminată. ”Orientează-te spre nuanţe de gri sau bej dacă vrei să vopseşti toţi pereţii, sau spre un pastel dacă vrei să ai un perete de accent”, te sfătuiește Mădălina.

    2. Foloseşte o vopsea netexturată pe tavan

    Cu cât tavanul este mai simplu, cu atât va părea mai înalt. Asta se aplică nu doar în cazul culorii, dar şi în cazul finisajului. Pentru că tavanul să nu pară încărcat, alege o vopsea mată albă sau chiar şi o vopsea lucioasă albă, care să reflecte lumina.

    Nu căuta să creezi imprimeuri, texturi sau modele pe tavan. Va părea mai apropiat de pardoseală. Simplitatea este cheia, crede designerul de interior.

    3. Poziţionează culorile închise în partea inferioară a camerei

    Nu apropia obiectele colorate închis de tavan

    Dacă îți plac culorile închise, încearcă să le aplici mai aproape de pardoseală. Nu opta pentru un dulap de tip soldat negru sau bleumarin. ”Alege albe piesele cu o înălţime considerabilă, în timp ce lenjeria de pat sau covorul pot prelua nuanţa pe care ţi-o doreşti”, spune Mădălina.

    4. Vopseşte dungi verticale pe un perete

    Dacă elementele uni ţi se par plictisitoare, Mădălina îți dă o soluţie jucăuşă de a face tavanul să pară mai înalt: să aplici dungi verticale pe un perete de accent. Dar nu exagera. Alege un perete mai îngust, pe care să nu fie foarte multe piese de mobilier sau accesorii, şi nu te opta nuanţe tari sau dungi foarte late. Păstrează subtilitatea chiar şi pentru această soluţie nu tocmai minimalistă.

    5. Rezumă-te la corpuri de iluminat subtile

    Renunţă la corpurile masive şi orientează-te spre unele mici şi subtile

    Ca să nu atragi atenţia asupra tavanului, renunţă la ideea de candelabru sau de set de corpuri suspendate. Caută mai degrabă un abajur transparent din sticlă sau o aplice care să nu ocupe mult în înălţime. Lucrurile pot sta un pic diferit în dormitor, spune Mădălina: ”Dacă vrei să încalci această regulă, o poţi face în spaţiul dormitorului, unde să poziţionezi două lămpi suspendate deasupra noptierelor”.

    6. Descoperă soluţiile de tip “barissol”

    Arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess propune soluţiile de tip “Barissol”, cu aplicaţii pe tavan. Ţi se pare că încalcă toate regulile enumerate mai sus? Da, dacă inserţia este încărcată. Dar propunerea lui se referă în special la aplicaţii luminoase, care dau impresia unui tavan mai înalt. Indiferent de lăţimea, forma sau poziţia acestor elemente pe tavan, lumina lor va ajuta încăperea să îşi schimbe optic proporţiile.

    7. Elimină mulurile masive

    Dacă tavanul este scund, Sergiu îți recomandă să elimini mulurile laterale, dacă există. Aceste muluri ”apar în special în construcţiile vechi, în stil clasic şi pot da o ambianță artistică, pentru că sunt elemente de ornamentație arhitecturală în relief, cu profil pronunțat”. Dar într- o casă sau un apartament cu pereţi scunzi, accentuează ”senzaţia copleşitoare”.

    8. Luminează-l cu ajutorul scafelor laterale

    Luminează lateralul tavanului cu ajutorul benzilor LED, integrate în scafe subţiri

    Tot arhitectul de la Pure-Mess propune ca în locul mulurilor, să pui scafe subţiri şi luminoase, care să dea senzaţia că tavanul pluteşte. ”Ambientul creat şi jocul de lumini va distrage atenţia rapid de la inalţimea reală a pereţilor. Această soluţie se pretează mai ales în spaţiile contemporane”, completează Sergiu Califar.

    9. Alege mobilă scundă

    Un truc folosit în sistemul Montessori, dar care poate fi aplicat şi în afara camerei copilului. Reglează proporţiile dintre pereţi şi piesele de mobilier, astfel încât acestea să nu mai sublinieze înălţimea mică a zidurilor. Chiar dacă spaţiul de depozitare are de suferit, estetica va fi îmbunătăţită.

    Oricât de utile ar fi toate recomandările date de arhitectul Sergiu Califar și designerul de interiori Mădălina Plugaru, nu aplica toate aceste soluţii împreună. Vei aglomera inutil, iar ele se vor îmbina inestetic. Analizează incaparerea şi gândeşte-te care e cea mai bună rezolvare pentru amenajarea ta. Succes!

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments