DESIGN INTERIOR

Uși de interior: cum le alegi în funcție de amenajare, material și tipul de deschidere

  Când îți amenajezi sau renovezi locuința, nu uita să pui pe lista de cumpărături un lucru important: uși de interior. Cum le alegi în funcție de amenajare, de material sau de tipul de deschidere, ne spun arhitecții de interior.

  „Alegerea ușilor de interior se face în funcție de viitoarea amenajare, într-un proiect de design toate componentele sunt legate între ele de conceptul și stilul ales”, spune Raluca Sînziana Căținaș, arhitectă de interior la Vivico. Iar criteriul estetic nu este singurul care contează atunci când alegi uși de interior pentru casa ta. Ți-am făcut un mic ghid care te va ajuta să descoperi ce model se potrivește cel mai bine amenajării și nevoilor tale.

  Uși de interior: ce alegi în funcție de amenajare

  Arhitecta Sorana Leru de la Miso Architects punctează că stilul amenajării poate dicta tipul de ușă pe care să-l alegi. Iar din punct de vedere al aspectului, sunt trei criterii care fac diferența, spune arhitecta: culoarea, finisajul și designul”.

  De exemplu, „ușa simplă netedă se pretează mai ales pentru amenajările moderne”, spune Sorana. Pentru o amenajare mai elegantă, alege o ușă clasică, cu profile de lemn, iar pentru spațiile moderne sau pentru birouri, poți alege uși de sticlă, sfătuiește arhitecta.

  uas de interior toc ascuns
  Ușă de interior cu toc ascuns într-un apartament din Cluj-Napoca. Foto: Simion Sebastian

  „Există și varianta în care îți dorești ca ușile să se piardă vizual și să se confunde cu finisajul pereților, atunci folosești uși cu toc ascuns”, explică arhitecta Raluca Căținaș. Ușile Filomuro sunt special create pentru a fi ascunse, adaugă arhitecta Sorana Leru.

  Hol cu parchet stratificat (2)
  Ușă batantă din lemn natur, asortată cu parchetul. Foto: Crina Gîlcă

  Cât despre culoare, Raluca subliniază că ușile se asortează, în general, cu parchetul. „Se aleg albe sau o culoare neutră, ori se pun în valoare de o culoare puternică, dacă designerul de interior consideră că este cazul”, explică arhitecta.

  Cum alegi ușile în funcție de material și compoziție

  Când cumperi uși de interior pentru casa ta, și materialul contează foarte mult. El determină rezistența lor în timp, însă și prețul, deci vrei să te orientezi și în funcție de bugetul tău disponibil.

  Cele mai scumpe dar și cele mai calitative și rezistente sunt ușile din lemn masiv. Însă au un preț mai ridicat, așa că nu sunt tocmai accesibile.

  La buget mai mic se încadrează ușile din PAL/MDF/HDF. „Au un design variat, sunt uși ușoare, accesibile. La rândul lor, pot fi laminate, vopsite sau furniruite”, explică Sorana.

  Cât despre compoziție, „este o caracteristică care indică calitatea ușii”, spune arhitecta. Poate fi din:

  • miez special tip fagure – sunt foarte ușoare;
  • miez din pal perforat – izolează bine și sunt stabile;
  • miez din panou plin – în general pentru ușile de la intrare.
  amenajare dormitor in nuante deschise
  Ușă de termopan între dormitor și balcon. Foto: Sabin Prodan

  Alte opțiuni mai sunt ușile din termopan, care de obicei se folosesc pentru a face trecerea dintr-o cameră în balcon, sau ușile de sticlă clară, mătuită, printată sau cu design personalizat.

  În funcție de tipul de deschidere

  Și tipul de deschidere contează atunci când alegi uși de interior, pentru că determină nivelul de izolare fonică și, în anumite cazuri, te poate ajuta să economisești spațiu.

  Ușile standard se numesc uși batante, iar avantajul lor este că izolează fonic.

  bucatarie scandinava
  Ușă de bucătărie glisantă în stil Rustic Barn. Foto: Gavia Concept

  Ușa glisantă are avantajul că economisește spațiul, dar nu izolează la fel de bine, atenționează arhitecta Sorana Leru. Ușa glisantă în perete necesită construirea unui buzunar în perete, „dar este o soluție mult mai estetică”, spune arhitecta.

  Ușa armonică, cea care se pliază în două, „este o soluție elegantă, care economisește și spațiul, izolează similar cu cea batantă, dar este mai scumpă”, explică Sorana.

  usi interior usa franceza
  Ușă franceză acasă la Anca Dumitrescu

  O altă soluție elegantă este ușa franceză sau ușa dublă.

  Atenție la dimensiuni

  Ușile vin pe mărimi standard sau customizate la comandă pe orice dimensiune, spune arhitecta. „În cazul celor standard, golurile de ușp variază între 70-80-90 centimetri lățime x 205 centimetri înălțime, iar un indicator important care afectează destul de mult prețul este grosimea peretelui, care dacă depășește 15 centimetri iese din standard”, explică Sorana Leru. Așa că dacă măsurătorile tale nu corespund cu mărimile disponibile pe piață, va trebui să îți faci uși de interior pe comandă pentru locuința ta.

  Foto principală: Simona Ungurean

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Uși de interior: cum le alegi în funcție de amenajare, material și tipul de ...