Se dă cu amorsă peste lavabilă? Când și cum se aplică corect
publicat pe 22 aug. 2024Se dă sau nu cu amorsă peste lavabilă? Întrebarea are un răspuns clar, însă depinde și de situația suprafeței peste care se aplică. Iată de ce se dă cu amorsă peste lavabilă, cum și când se aplică și ce se întâmplă dacă nu integrezi acest element în procesul de pregătire a suprafețelor.
Dar, înainte de orice sfaturi, iată ce este amorsa, ce rol are și cu ce beneficii vine.
Ce este amorsa
Amorsa este un element esențial în procesul de pregătire a suprafețelor înainte de aplicarea unui strat de finisaj, cum ar fi vopseaua sau tencuiala.
Este un material pe bază de apă sau solvent care poate să fie aplicat direct pe zidărie, pe gips-carton, pe beton sau pe lemn. Practic, prin aplicarea amorsei, se pregătește stratul pentru vopsire sau pentru aplicarea altor materiale de finisaj.
Aplicare amorsei aduce cu sine mai multe beneficii pentru suprafață, cum ar fi:
Crește aderența: amorsa ajută la crearea unei suprafețe adecvate pe care vopseaua se poate prinde mai bine. Oferă o aderență mai bună între suprafață și vopsea, ceea ce reduce riscul formării de bule ori a decojirii vopselei;
Uniformizează absorbția: suprafețele brute, poroase sau neuniforme absorb vopseaua în mod diferit, ceea ce poate duce la pete sau zone inestetice. Amorsa uniformizează absorbția vopselei și asigură un finisaj uniform;
Sigilează suprafața: amorsa acționează ca un strat de protecție între suprafață și vopsea. Previne absorbția excesivă a vopselei și, în unele cazuri, împiedică migrarea petelor sau a altor impurități în stratul de finisaj;
Previne apariția petelor: amorsa poate bloca petele care ar putea apărea pe suprafața finisată. Este vorba despre urmele de umezeală sau petele de pe lemn.
Când și cum se aplică amorsa
De regulă, amorsa trebuie să fie aplicată înainte de începerea vopsirii oricărei suprafețe. O regulă a amenajărilor interioare arată că este indicat să se aplice amorsă mai ales atunci când se schimbă culoarea vopselei într-o nuanță mai deschisă. În felul acesta se evită ca vechea culoare să infiltreze noul strat de vopsea.
Iată ce pași trebuie să parcurgi dacă vrei să aplici amorsă:
- Pregătirea suprafeței: curăță bine suprafața, îndepărtează urmele de praf, grăsime sau mucegai și repară eventualele fisuri sau găuri;
- Alege amorsa potrivită: tipul de suprafață și finisajul dorit dictează amorsa care trebuie folosită. Pe piață există amorse speciale pentru beton, pentru gips-carton sau pentru lemn;
- Amestecă amorsa: înainte de aplicare, asigură-te că amorsa este bine amestecată. Dacă este necesar, amorsa trebuie diluată potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj;
- Aplică amorsa: folosește o rolă, un pulverizator sau chiar o pensulă specială pentru a aplica un strat uniform de amorsă. Suprafața trebuie acoperită în întregime;
- Uscare: lasă amorsa să se usuce complet înainte de a aplica lavabila. Timpul de uscare poate fi între 2 și 4 ore. Uscarea amorsei poate să fie influențată de condițiile de mediu.
Se dă cu amorsă peste lavabilă?
În general, dacă suprafața vopsită cu lavabilă este în stare bună, bine aderentă și uniformă, aplicarea unui nou strat de amorsă nu este necesară.
Cu toate acestea, aplicarea amorsei peste lavabilă este recomandată în anumite situații.
Schimbarea culorii
Dacă vrei să schimbi cu totul culoarea pereților, mai ales atunci când treci de la o nuanță închisă la una deschisă, atunci se impune aplicarea amorsei. Doar în acest fel asiguri o acoperire uniformă și eviți ca vechea culoare să se infiltreze în cea nouă.
Suprafața uzată
Dacă lavabila existentă este veche, uzată sau prezintă fisuri, aplicarea amorsei va ajuta la sigilarea suprafeței și la prevenirea unor probleme ulterioare.
Pregătire pentru alt tip de finisaj
Dacă planul tău presupune să aplici un alt tip de finisaj pentru lavabilă, cum ar fi tapet sau tencuială decorativă, atunci amorsa va asigura o aderență mai bună.
Ce se întâmplă dacă nu dai cu amorsă
Dacă nu dai cu amorsă peste lavabilă, atunci pot să apară o serie de probleme.
Una dintre cele mai comune probleme este aderența slabă a lavabilei pe suprafață. Fără amorsă, lavabila se va desprinde ușor, mai ales de pe suprafețele netede sau lucioase.
Apoi, finisajul va avea un aspect neuniform. În lipsa aplicării amorsei, mai ales pe suprafețele poroase, lavabila poate să fie absorbită în mod inegal.
Mai mult, dacă nu dai cu amorsă va trebuie să aplici constant mai multe straturi de lavabilă pentru a obține efectul de acoperire uniformă. În timp, lipsa amorsei se traduce prin costuri suplimentare și timp investit în finalizare amenajării.
În cele din urmă, dacă nu dai cu amorsă, imperfecțiunile se vor vedea pe suprafața pereților. Aspectul final al suprafeței va fi deteriorat.
-
hotnews
Chiuveta din inox pătată cu detartrant: cea mai eficientă și simplă soluție de curățare
Petele ies rapid cu această soluție.
-
UTILE
Ce se întâmplă dacă pui folie de aluminiu în cuptorul cu microunde? 5 materiale pe care trebuie să le eviți
Strici aparatul și alimentele, iar riscul de incendiu e mare.
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajare cu multe spații pentru depozitare și culori puternice pentru un apartament de 50 metri pătrați
Un spațiu aerisit, dar bogat în atmosferă.