Lemnul încălzește vizual apartamentul plin de accente albastre al unui avocat din Craiova
publicat pe 24 oct. 2023În apartamentul de două camere a unui avocat, arhitectul Alexandru Țîrcă de la Intento Studio a reușit să creeze o atmosferă serenă prin alegerea unor culori care merg foarte bine împreună și o combinație aerisită de stiluri.
Bărbatul a cumpărat apartamentul de 61 metri pătrați cu două camere gata finisat, direct de la dezvoltatorul unui complex rezidențial de pe Calea București din Craiova. Așa că a venit ca o pânză goală pentru arhitect, gata de modelat conform gusturilor, nevoilor și preferințelor proprietarului.
„Și-a dorit un spațiu aerisit cu o atmosferă calmă, dar și optimizarea tuturor spațiilor secundare pentru a crea spații de depozitare eficiente”, povestește Alexandru. Proprietarul i-a mai cerut să includă accente de albastru în amenajare și să integreze un birou de lucru în living. Spațiile erau finisate în tonuri neutre, ceea ce a permis mai multă flexibilitate echipei Intento Studio în creionarea unui concept.
Pentru optimizarea spațiilor de depozitare, cel mai mult au investit în realizarea mobilierului pe comandă, care a costat aproximativ 10.000 euro din cei 18.000 cheltuiți în total. „Instalația electrică era deja realizată, iar unele poziții/soluții tehnice propuse de dezvoltator au impus o oarecare rigiditate în mobilarea spațiilor”, explică arhitectul. Tocmai de aceea a fost nevoie să vină cu soluții tehnice creative, iar cea mai mare provocare a fost să găsească un colaborator local de mobilier custom care să le poată pune în aplicare.
Livingul înțesat cu accente neoclasice și bucătărie albastră
„Conceptul a pornit de la ideea creării unei atmosfere aerisite și elegante, prin îmbinarea elementelor contemporane cu mici accente de inspirație clasică”, spune Alexandru. Deși mobilierul păstrează liniile drepte, „curate” specifice stilurilor moderne, și integrează chiar și elemente în stil industrial, arhitectul a introdus o atmosferă clasică în spațiu prin ancadramentele amplasate în spatele zonei de televizor.
Livingul a devenit încăperea-nucleu a întregii locuințe, fiindcă este preferata proprietarului, dar și fiindcă îndeplinește un dublu-rol: este și birou, și spațiu de relaxare. Aici, detaliile de lemn încălzesc nuanța rece de albastru a peretelui de accent, la care mai adaugă viață accesoriile cu texturi confortabile și plantele de apartament.
Canapeaua de la Feydom a fost una dintre cele mai costisitoare piese din amenajare și a costat 8000 lei. Este modulară, ceea ce înseamnă că se poate transforma în pat la nevoie.
În continuarea livingului se află și o zonă de dining, iar cele două sunt despărțite vizual prin nuanțele de vopsea de la nivelul pereților. Masa și scaunele tapițate au fost cumpărate de la Mobexpert, iar cele metalice sunt de la The Home.
Principalele elemente de design din living, cum ar fi nuanța de albastru, sunt prezente și în bucătărie. Mobilierul albastru e la comandă, din MDF frezat, cu ramă și mânere aurii. Blatul din lemn are continuitate cu masa de mic dejun de pe peretele opus, decorat cu ancadramente. Iar scaunele de bar metalice sunt cumpărate de la The Home.
Infuzii de albastru și în dormitor, pentru serenitate
Echipa a continuat tematica amenajării și în dormitor, pe care l-au decorat într-o manieră cât mai aerisită, luminoasă, relaxantă. Albastrul se regăsește aici pe peretele opus patului, unde se află și o comodă de depozitare și un televizor.
Ancadramentele aduc și aici o notă neoclasică și încadrează zona media. Covoarele, noptierele și lampadarul sunt cumpărate toate de la IKEA, iar patul este de la The Home.
Mobilierul de serie a costat aproximativ 5000 euro dintr-un total de18.000 euro investiți în întreaga amenajare. Bugetul pentru accesorii și decor a fost de 1000 euro, iar cel pentru finisaje speciale și manoperă a fost de 2000 euro.
Proiectul a început în martie 2022 și a fost gata până în luna septembrie.
Tips&tricks pentru amenajare de la Alexandru Țîrcă
În cazul apartamentelor și locuințelor noi, în care finisajele sunt oferite de dezvoltator, e bine să contractezi serviciile unui arhitect înainte să alegi finisajele, astfel încât acestea să fie în concordanță cu stilul pe care ți-l dorești.
Dacă nu îți este clar care este stilul cu care rezonezi, dă cât mai multe detalii arhitectului despre culorile și materialele preferate și treci cu acesta printr-o fază preliminară de identificare a stilului.
Optimizează cât mai bine spațiul cu mobilier custom, eficientizează spațiile de depozitare din hol/încăperile secundare pentru a nu aglomera zonele de zi cu dulapuri mari.
Dacă ai un buget limitat, lucrează împreună cu arhitectul la optimizarea soluțiilor tehnice propuse (materiale și culori mobilier, evitarea frezărilor/ profilaturilor speciale).
Foto via Intento Studio
-
Apartamente cu 2 camere
Mobilier pe comandă pentru amenajarea unui apartament de 60 metri pătrați, axată pe spații de depozitare ascunse
-
Apartamente cu 2 camere
Dining în balcon și spații de depozitare pe comandă, într-un apartament de doar 40,5 metri pătrați
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajarea aerisită a unui apartament de două camere din București a durat doar două luni
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.
-
UTILE
Aplicare vopsea lavabilă peste cea veche: cum trebuie să procedezi
Nu omite aplicarea amorsei!
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
Un mic colț de Rai.