10 avantaje şi dezavantaje pentru pardoseala din răşină epoxidică, de la montaj până la întreținere
publicat pe 16 iun. 2020Pardoseala din răşină epoxidică obişnuia să fie un element regăsit doar în hale industriale, în medii sterile sau în spaţii comerciale. Astăzi, este o opţiune aleasă şi pentru acasă, datorită aspectului deosebit şi personalizării uşoare. Fie că vrei să ai un model lucios ca un patinoar sau cu sclipici ca o scenă disco, poţi obţine acest look rapid.
Dar ce trebuie să iei în calcul dacă această variantă de pardoseală te atrage? Ţi-am pregătit o listă cu zece argumente pro și contra, care să te ajute să iei decizia corectă.
Avatajele pardoseii din răşină epoxidică
Are o gamă diversificată de modele. Roxana Stoica, Director Comercial Nanochem, unul dintre producătorii autohtoni ai acestui produs, menţionează că răşina epoxidică îţi permite să implementezi aproape orice idee creativă legată de pardoseală. “Pardoselile din răşină epoxidică pot fi simple şi monocolore, dar pot avea şi un curcubeu de culori, fie alăturate, fie îmbinate creativ. Pot fi transparente cu adaosuri de glitere metalizate sau pigmenţi metalizaţi sau transparente cu autocolante cu diverse imagini”, explică ea.
Dacă vrei să ai marea şi plaja mereu sub picioare sau te bate gândul să creezi un model multicolor, cu acest produs poţi da frâu liber imaginaţiei. Roxana Mihăilă, Digital Marketing Consultant, a ales pardoseala din răşină epoxidică atunci când s-a mutat în apartamentul ei pentru că a atras-o ideea de a avea un finisaj mai puţin întâlnit: “Voiam ceva diferit şi shiny”, povesteşte ea.
Finisajul poate varia. Dacă ai ales modelul, e timpul să te gândeşti la finisaj. Cum vrei să arate suprafaţa pardoselii? Poţi alege între un aspect mat, unul lucios şi un look strălucitor, cu sclipici. Montajul este similar, aşa că poţi opta pentru finisaj în funcţie de designul şi materialul mobilei, dar şi raportat la stilul casei.
Preţul este similar celorlalte alternative de pardoseală. Roxana Mihăilă, care și-a montat răşină epoxidică în apartament, a luat decizia atunci când a analizat piaţa de finisaje şi şi-a dat seama că preţul pe metru pătrat este similar cu cel al parchetului. Spre exemplu, poţi găsi modele chiar şi la 30 lei/metrul pătrat.
Păstrează temperatura caldă chiar şi în timpul iernii. Un avantaj menţionat de specialista de la Nanochem şi confirmat de Roxana Mihăilă este faptul că acest tip de pardoseală păstrează căldura, inclusiv iarna. Indiferent de finisaj, poţi păşi în picioarele goale fără a simţi disconfortul creat de obicei de gresie.
Nu are rosturi. Datorită faptului că montajul se realizează cu bază lichidă, pardoseala epoxidică nu are rosturi şi nu pare fragmentată, menţionează Roxana Stoica. Acest lucru poate contribui major la aspectul camerei, mai ales atunci când cauţi un look minimalist sau vrei să afişezi o imagine supradimensionată.
Nu e nevoie de prag între camere. Lipsa elementelor de îmbinare se remarcă şi la trecerea între încăperi, completează Roxana Mihăilă. Ea povesteşte că şi-a delimitat baia de dormitor cu ajutorul culorilor care se îmbină perfect sub uşă, în linie dreaptă. De altfel, răşina epoxidică este un material foarte rezistent care poate fi aplicat cu succes şi în mediile umede.
E uşor de schimbat. “Dacă vrei să schimbi culoarea sau modelul, nu trebuie să le scoţi, ci doar le şlefuieşti. Apoi reaplici un strat de altă culoare şi pardoseala arată ca nouă”, explică directorul comercial. Acest lucru elimină şantierul pe care alte finisaje îl cer şi îţi dă o libertate mai mare.
Dezavantajele pardoseii din răşină epoxidică
Montarea poate fi anevoioasă. Chiar dacă aspectul minimalist îţi dă impresia că acest finisaj se aplică uşor, ca şi cum ai turna vopsea, montajul este ceva mai anevoios decât în cazul parchetului sau a gresiei. Pardoseala epoxidică are de obicei de la trei la cinci straturi de substanţe, în funcţie de modelul ales. “Primul strat este de amorsă epoxidică şi are rol de aderenţă. Următorul este un strat intermediar de egalizare şi sigilare, apoi urmează turnarea răşinei epoxidice, completată de un lac poliuretanic anti-zgâriere. Suporturile pe care se aplică sunt beton, şapă semiuscată, gresie, mozaic sau pardoseală epoxi mai veche”, explică directorul comercial.
Montarea durează între patru şi şapte zile, apoi mai aștepți 24 de ore înainte să pășești pe ea, dacă temperatura din încăpere e de 20 grade Celsius. Dacă temperatura în cameră este sub zece grade Celsius, timpul de întărire se dublează.
Roxana Mihăilă crede că alegerea echipei de montaj este crucială. În cazul ei, nivelarea şapei nu a fost realizată corespunzător, iar efectul este vizibil.
Se zgârie şi se pătează uşor. Principalul reproş pe care proprietara îl are este că materialul se zgârie şi se pătează foarte uşor. Au rămas semne de la mobilă şi chiar de la aspirator, iar atunci când se udă, pardoseala se pătează imediat, dacă nu ştergi pe loc, povesteşte ea.
Trebuie reşlefuită constant. Un alt lucru de luat în considerare este că suprafaţa pardoselii din răşină epoxidică trebuie reşlefuită constant pentru a-şi păstra aspectul, încheie Roxana Mihăilă, care descrie ca după câţiva ani de utilizare, podeaua ei arăta cu totul diferit.
Pardoseala din răşină epoxidică poate fi o idee grozavă, dar ia în calcul că trebuie îngrijită constant şi că poate necesita tratamente ulterioare.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Ce pericole pentru sănătate prezintă gândacii de canalizare și cum poți scăpa de ei
Curățenia temeinică e sfântă și la fel și sigilarea crăpăturilor și găurilor.
-
Grădină
Cele mai frumoase flori de toamnă pentru casa și grădina ta
Nimic nu se compară cu o grădină plină de flori în pesajul de toamnă.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi culorile potrivite pentru dormitor, în funcție de spațiul disponibil. Combinații ideale de nuanțe
Culorile potrivite influențează felul în care percepi camera.