Before&After

Before&After: minunata poveste a unei case de la 1928 din Cotroceni, care a fost reinventată în plină pandemie

    Această casă din Cotroceni are o poveste cu totul aparte. Datează din 1928 și duce cu ea amintirile mai multor generații. Miruna și Gabriel au avut o misiune grea, dar au reușit să o renoveze și să o aducă atât de firesc în prezent, dar și să continue povestea familiei.

    Acum au acel acasă pe care și-l imaginau, plin de culoare, senzorial, în care miroase a bine și a frumos, unde obiectele vechi și cu însemnătate și-au găsit locul foarte natural în acest spațiu reinventat. Și în care Miruna a găsit în sfârșit loc pentru sutele de cărți în biblioteca la care visa.

    Casa din cărămidă, aflată la hochparter (n.r. – parter înalt), are 61 metri pătrați utili, trei camere și este o moștenire de familie. A fost construită de străbunicul Mirunei, de meserie instalator și veteran din Primul Război Mondial.

    renovare casa veche hol
    Holul casei înainte și după renovare

    Miruna și Gabriel sunt îndrăgostiți de cartierul Cotroceni, dar și de istoria casei lor. Acesta a fost laitmotivul care i-a împins să ducă povestea familiei mai departe prin această casă; și i-a ajutat să treacă peste toate momentele provocatoare care au venit la pachet cu renovarea.

    „Ne-am dorit confort, culoare și mai ales am vrut o casă care să reprezinte un acasă pentru amândoi. Și unde personalitățile amândurora să fie reflectate”, spun cei doi.

    Miruna este scriitoare și cercetătoare, iar Gabriel lucrează în calitate de coordonator național în vânzări în domeniul pharma.

    Așa arată acum casa veche din 1928, după ce Miruna și Gabriel au recondiționat-o și reamenajat-o Foto: Cristina Lazăr

    Așa că, după șapte ani în care au locuit aici, cei doi au decis să îi facă reparații capitale și să pornească șantierul, chiar în plină pandemie de COVID-19. Mai ales că asupra imobilului nu se intervenise în mod semnificativ de la momentul construcției. Cu o casă veche, problemele sunt multiple, aveau să descopere Miruna și Gabriel pe parcurs.

    Amenajare casă Cotroceni: casă veche, probleme multe

    Instalațiile erau cele vechi, podeaua de dușumea de lemn era foarte deteriorată, iar compartimentările erau din zidărie cu tencuiala inițială, cu var și humă pe pereți. În plus, geamurile erau nefuncționale și pierdeau căldură, prizele nu funcționau și, spun proprietarii, casa nu îi reprezenta deloc ca stil.

    „Am vrut să adaptăm casa stilului nostru de viață, să fie prietenoasă, vie, confortabilă, modernă, dar să îi păstrăm o parte din eleganță și din patina timpului. Ne-a interesat să îmbinăm cerințele estetice moderne cu eleganța și povestea unei case cu istorie și personalitate, păstrând latura funcțională și practică mai ales pentru că am avut multe constrângeri de spațiu”, povestesc Miruna și Gabriel.

    renovare casa bucatarie
    Bucătăria înainte și după renovare

    Planurile de reamenajare au fost puse pe hârtie cu doi ani înainte de începerea efectivă a șantierului. Ca mai apoi toată lucrarea să dureze 16 luni, din ianuarie 2021 până în iunie 2022. Iar suma investită doar în amenajarea interioară să ajungă la 43.000 euro.

    Miruna și Gabriel au avut o serie de probleme neprevăzute în relația cu firma de construcții, motiv pentru care șantierul a durat mai mult. Termenele de livrare nu au fost respectate, echipa inițială de muncitori s-a micșorat, iar asta a dus la întârzierea lucrărilor. Însă au avut pe toată durata procesului  sprijinul dirigintelui de șantier, care a arătat flexibilitate și înțelegere față de provocările de pe parcurs, iar cu mici excepții calitatea execuției în final nu a avut de suferit.

    Totodată, au apărut probleme și cu furnizorii  de materiale din cauza întârzierilor pe lanțul de aprovizionare din cauza pandemiei (criza lemnului, scumpirea bruscă a anumitor materiale de producție etc). Toate provocările au fost însă depașite prin comunicare și prezența lor și a arhitectului pe șantier.

    „Dragostea e o formă de reciclare”

    renovare casa veche baie
    Baia înainte și după renovare

    În spatele proiectului de casă din Cotroceni a stat Vlad Popa, arhitect principal și designer de interior. Vlad a înțeles capriciile și deciziile – uneori regândite – ale proprietarilor, mai ales că, inițial, amenajarea a fost gândită doar de Miruna și Gabriel.

    Cei doi au vrut două direcții principale în amenajare. În primul rând, „camerele să fie legate de câteva elemente comune care să dea coerență întregii case, dar și ca fiecare cameră să aibă câte un accent propriu”, spune Miruna. În al doilea rând, „să reciclăm și să punem în valoare obiecte vechi care să ne amintească de povestea casei”, adaugă ea. Însă a contat și inspirația venită de pe Pinterest și de pe Lovedeco.

    „Astfel, am vrut să rămânem fideli motto-ului ales de noi și la nuntă: «Dragostea e o formă de reciclare»”, povestesc cei doi.

    Miruna și Gabriel au recuperat și au reciclat în amenajare mai multe obiecte cu istoric și valoare sentimentală. Este vorba despre cufărul de zestre al bunicii – transformat în masa de cafea din living; ușa triptic din living care a fost recondiționată în forma inițială; mașina de scris Olivetti la care tatăl Mirunei, care este istoric, și-a scris în tinerețe teza de doctorat; rama veche revopsită și transformată în tablou viu în baie; scaunul-scoică de metal recondiționat în living și o veche oglindă transformată în oglinda dulapului din hol.

    Verdele-turcoaz, culoarea care a dat tonul amenajării casei din Cotroceni

    Firul de legătură al amenajării casei din Cotroceni a fost verdele-turcoaz, culoarea preferată a cuplului – care s-a regăsit mult și în tematica nunții lor.

    „Ni se pare o culoare de forță, vitalitate, eleganță, vibrație, proaspătă, îmbinată cu puțină nostalgie, optimism și cu o doză de romantism vegetal. Ea se regăsește aproape în orice colț din casă ca un accent sau ca un reminder: pe tavanul de la holul de intrare și al holulului dintre camere, pe o parte din mobila de bucătărie, pe un perete din sufragerie și birou. În alte nuanțe pe tapetul de la dormitor și în culoarea patului matrimonial și a canapelei de catifea. În obiecte de decor sau în culoarea marmurei de la chiuveta de baie”, explică cei doi.

    before after miruna vlada cotroceni foto cristina lazar
    Verde-turcoaz, culoarea preferată a cuplului, se regăsește în aproape orice detaliu și în orice piesă de mobilier din casă Foto: Cristina Lazăr

    Totodată, tablouri ale unor pictori ai familiei, amatori talentați, au fost puse pe pereții casei. Lucrările au fost realizate de străbunicul din partea bunicii Mirunei – Constantin Stoicescu, de Cristina Popescu, o rudă prin alianță, de profesoara de desen din școala generala a Mirunei, Florentina Drăghicescu, și de prietenă de suflet a Mirunei, ilustratoarea Andreea Molocea. Artiști mai cunoscuți, cum ar fi Florentina Voichi, Mircea Roman (sculptură) sau Mosek (spraypaint and marker on KomaTex) au, de asemenea, opere expuse în casa din Cotroceni.

    Amenajare casă Cotroceni: detalii din fiecare cameră

    Bucătăria s-a vrut a fi un spațiu vesel, de luat masa și de stat la povești. Din cauza spațiului restrâns, proprietarii s-au folosit în amenajare de înălțimea casei și și-au instalat dulapuri până în tavan la care ajung doar cu o scară. Mobila a fost făcută la comandă, fiind realizată din MDF vopsit.

    Și aici predomină verdele-turcoaz și nuanța alb-gri a pereților. „În restul mobilei la comandă am folosit MDF înfoliat în nuanțe de alb gri și stejar, care este culoarea parchetului”, spune Gabriel.

    În baie, cada originală a casei a fost înlocuită cu un duș mai practic și mai încăpător. Dar și cu alte piese de mobilier și obiecte utile. „Și aici am apelat la dulapuri până în tavan – unde să putem ascunde mașina de spălat și uscătorul, dar și cosmeticele, coșul de rufe sau seturile de prosoape. Spațiile de depozitare câștigate ne sunt tare utile și le folosim la milimetru. Tabloul viu am vrut să ne dea prospețime și relaxare, baia fiind locul unde ne încărcăm bateriile”, menționează cei doi.

    Și la baie, dar și la bucătărie, cuplul a optat pentru baterii de culoare neagră și calorifer port-prosop negru în tandem cu toaleta sau suportul de hârtie igienică. „Tot pe ideea de continuitate am dorit să mergem și în alegerea gresiei și faianței de tip terazzo, care să lege holul de intrare, baia și bucătăria. Am dorit, de asemenea, să armonizăm trecerea dintre gresie și parchet alegând o culoare a stejarului miere, culoare care se regăsește și în petele din terazzo”, detaliază ei.

    before after miruna vlada cotroceni foto cristina lazar
    Și la baie, dar și la bucătărie, cuplul a optat pentru baterii de culoare neagră Foto: Cristina Lazăr

    Dormitorul casei din Cotroceni e dominat de un tapet cu imaginea unei păduri în ceață, care-l face pe Gabriel să-și aducă aminte de locul în care s-a născut și a copilărit, de casa alor săi.

    „Nu doar că ne-am îndrăgostit la prima vedere de un astfel de dormitor văzut pe Pinterest. Dar l-am și reprodus în cele mai mici detalii, inclusiv dimensiunea plintei a fost preluată întocmai. Am ales tapetul și pentru că Gabriel este originar din Bușteni și am vrut să aducem în dormitorul nostru ceva din liniștea și aerul proaspăt al unei păduri de conifere”, povestește Miruna.

    Ușa în format triptic din living, mărturie a istoriei complicate a casei

    Livingul este, de fapt, o cameră dublă, delimitată de o ușă în format triptic, restaurată și revopsită. Această ușă dă un aer foarte elegant și de epocă întregii case, fiind o piesă de rezistență și o adevărată comoară.

    Miruna spune că ușa în format triptic este o mărturie a generațiilor care i-au trecut pragul și a istoriilor complicate prin care a trecut casa:

    „De la cuib al familiei extinse care împărțea același acoperiș, la izgonirea proprietarilor și aducerea unor chiriași în timpul comunismului, până la recuperarea sa de către familie și coabitarea între bunici, copii și nepoți în diferite formule. Ușa a rămas martora tăcută a tuturor acestor transformări și e într-un fel un axis mundi al casei și al lumii noastre”.

    Celălalt punct de atracție al livingului este șemineul de colț pe care proprietarii l-au construit în locul vechii sobe a casei. „Aceasta este zona de relaxare a casei, unde ne odihnim pe canapea, cu lumina difuză a lampadarelor. Sau iarna, la lumina focului de lemne, la un serial sau o poveste cu prietenii”, spun Miruna și Gabriel.

    Cea de-a doua parte a livingului este o cameră multifuncțională. Unde există birou de lucru, dressing, loc de probat ținute, biblioteca, loc de citit, spațiu de odihnă pentru musafiri. Aici, biblioteca are un design unic, adaptat de Vlad Popa și realizat de cei de la SARMOB Piatra Neamț special pe dimensiunile atipice ale peretului și este locul de suflet al Mirunei. Tot cei de la SARMOB au realizat și restul mobilierului la comandă.

    Holul casei din Cotroceni continuă atmosfera primitoare a livingului

    Holul dintre camere găzduiește un dulap generos, devenit un înlocuitor de debara. Aici cei doi și-au depozitat obiecte de decor, cărți, colecțiile de scoici ale Mirunei, dar și bijuterii, medicamente sau geci mai voluminoase.

    „Am dorit să integrăm holul în atmosfera primitoare a livingului pentru că are numeroase elemente de continuitate. Oglinda de la ușile din mijloc de pe hol dă spațiu, în ea reflectându-se sufrageria și integrând-o spațiului. Dar are și rolul practic de a te aranja în ea când ești pe cale să ieși din casă”, explică Miruna.

    before after miruna vlada cotroceni foto cristina lazar
    Holul dintre camere găzduiește un dulap generos, devenit un înlocuitor de debara Foto: Cristina Lazăr

    De unde au luat proprietarii mobila și celelalte obiecte din amenajare

    Astfel, stilul casei s-a transformat cu totul și a devenit unul minimalist, modern, chic. În ceea ce privește resursele, obiectele de decor și de iluminat au fost achiziționate de la The Home și Luminam.ro. Canapeaua și patul sunt de la Rovere, fotoliul și otomanul de pe Mobexpert, scaunul de birou de la Hansen, iar noptierele și masa de bucătărie au fost găsite la Jysk. Miruna a cumpărat șemineul de pe site-ul pefoc.ro, iar draperiile le-a luat de la SOPHIA home decoration.

    Tâmplăria din lemn a fost realizată de Dan Prod, plintele și cornișele au fost găsite pe Oracdecor, chiuveta din marmură și granitul pentru ferestre au fost cumpărate de la piatraonline.ro, blatul de granit din bucătărie de pe artgranit.ro, iar bateriile din baie și bucătărie de pe style-home.ro.

    Benjamin Moore a fost alegerea pentru vopseaua lavabilă, tapetul din dormitor a fost găsit pe Vladila.ro, iar gresia terrazzo pe livart.ro. Ușa de duș a fost luată de la Romstal, în timp ce parchetul a venit de la Class parchet.

    Ana scrie frumos a realizat decorațiunea cu caligrafie din bucătărie, iar florile suculente în tablou au provenit de la Vivaflor.

    Miruna și Gabriel au dat tot ce aveau ei mai bun în renovarea casei din Cotroceni și spun că este proiectul vieții lor – de care sunt cei mai mândri. Au investit mult timp, energie, nervi, ore de terapie de cuplu și bani. Au reușit să ducă la bun sfârșit proiectul și să se bucure azi de casa la care visau pentru că au calculat totul până la cele mai mici detalii – Gabriel fiind un foarte bun organizator.

    Cuplul a început să pună bani deoparte pentru renovarea casei încă din anul 2015, cu mari eforturi pentru a strânge cât mai mult.

    renovare casa veche dormitor
    Dormitorul înainte și după renovare

    Gabriel povestește că pentru a aduna banii necesari renovării casei a economisit în jur de 60-70% din veniturile lui lunare, în timp ce Miruna a economisit în jur de 30%. Totodată, cei doi au avut susținere din partea mamei Mirunei, care i-a găzduit în timpul șantierului, salvând astfel banii pe care i-ar fi dat pe chirie. Pe lângă economii, au apelat și la un credit, astfel că odată început șantierul nu și-au făcut griji din cauza banilor.

    Metoda lui Gabriel e una care impune o oarecare rigoare și a venit dintr-o încercare de a nu trece prin ce au trecut părinții lui. Care, fără un plan și fără economii, doar prin „încropeală”, au un continuu șantier la casă de mai bine de 40 de ani. Am scris despre pașii economici parcurși de Miruna și Gabriel într-un alt articol pe Lovedeco.

    Iar rezultatul proiectului și povestea acestei case ne inspiră să aspirăm și noi la casa visurilor noastre.

    Fotografii before: Miruna și Gabriel
    Fotografii after: Cristina Lazăr

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Before&After: minunata poveste a unei case de la 1928 din Cotroceni, care a...