
Cum a strâns un cuplu jumătate din suma cu care a renovat casa și cum a trecut peste provocările din timpul șantierului
Renovarea unei case interbelice nu e tocmai cea mai ușoară operațiune. Miruna și Gabriel au simțit pe propria piele provocările unui astfel de proces, de la strângerea unei părți din suma necesară renovării casei, până la problemele pe care l-au întâmpinat pe șantier, dar și în viața personală. Aceasta este povestea lor, cu sfaturi, provocări și decizii de luat în cuplu.
Miruna și Gabriel au pornit procesul de renovare a casei lor interbelice din Cotroceni în timpul pandemiei de COVID-19. Însă, ideea renovării casei a pornit cu mult înainte. Cu decizii legate de economii, de procesul de lucru sau de modul în care pot lua un credit.
Cuplul a început să pună bani deoparte pentru renovarea casei încă din anul 2015, cu eforturi colosale pentru a strânge cât mai mulți. „Suma economisită a fost jumătate din cât ne-a costat renovarea casei. Cealaltă jumătate am avut-o cash”, spun ei. Iar suma finală investită în amenajarea casei a fost de 43.000 de euro.
Gabriel povestește că pentru a aduna banii necesari renovării casei a economisit în jur de 60-70% din veniturile lui lunare, în timp ce Miruna a economisit în jur de 30%. Totodată, cei doi au avut susținere din partea mamei Mirunei. Aceștia au reușit să salveze în jur de 5.000 de euro pentru că mama Mirunei i-a primit la ea și nu au fost nevoiți să stea în chirie.
Metoda lui Gabriel e una care impune o oarecare rigoare și a venit dintr-o încercare de a nu trece prin ce au trecut părinții lui. Care, fără un plan și fără economii, doar prin „încropeală”, au un continuu șantier la casă de mai bine de 40 ani.
„Sunt un tip care economisește foarte mult. Pe cât de important e cât câștigi, pe atât de important e și cât cheltui. Eu economisesc între 60 și 70% din veniturile mele lunare. Asta pentru că m-am obișnuit așa. Nu am mai mult de două costume, mai mult de două perechi de pantofi, mai mult de patru-cinci cămăși. Tot ce utilizez e până la final”, explică el felul în care a reușit să economisească.
De ce un proiect de renovare și amenajare poate să coste cu 50% mai mult decât credeai
Pe lângă economii au apelat și la un credit. „Am semnat contractul cu firma de construcții, pe o sumă, în octombrie 2020. Știam deja bugetul înainte să mergem la bancă pentru credit. Nu știam ce o să strângem, dar am făcut foarte bine să nu mai amânăm decizia de a economisi. Ne-am dat seama că dacă economisim mai mult, efortul pe un eventual credit va fi mai mic”, explică ei.
Au făcut plățile în avans, pentru a avea materialele pe șantier, și au început munca la casă cu opt oameni. Însă pe parcurs, din cauza problemelor și lipsei de transparență a muncitorilor, au terminat proiectul cu un singur om. Problemele care s-au ivit pe parcurs i-au făcut să înțeleagă mai bine cum să-și gestioneze finanțele.
„Sugestia noastră este să ai minim 60-70% din bani cash în momentul în care te apuci de proiect. Pentru că proiectul la care lucrezi se va duce cu cel puțin 50-60% mai mult. Depinde de amploarea lucrărilor și de tipul proiectului. Cu cât rămâi la proiectul inițial, cu atât ai mai puține probleme pe parcurs. Cu cât schimbi mai mult, cu atât problemele sunt mai mari”, explică cei doi.
Probleme în cuplu, probleme pe șantier: cum au fost rezolvate
Problemele la proiectul de renovare al casei au început să apară spre finalul lui 2020. Atât pe șantier, cât și în deciziile de cuplu vizavi de proiect. Echipa care lucra la casă nu a fost suficient de transparentă cu Miruna și cu Gabriel. Li s-a promis un deadline, însă s-au lovit de vorbe goale. „Era decembrie, noi ne pregăteam să ne mutăm, dar echipa avea casa la gri. Și nu ne spuneau că mai durează câteva luni. Lipsa de transparență ne-a deranjat”, spune Gabriel.
Tot el a vrut să renunțe la colaborarea cu echipa, însă imput-ul Mirunei a salvat situația. „Nu era totul terminat, dar nici nu era la gri. Am realizat că a pierde echipa și a căuta alta în mijlocul lucrărilor ar fi un infern. Eu mediam și relația lui cu echipa și relația mea cu el. Îi ziceam să vină cu alte oferte de firme. Dar și-a dat seama că poate să facă asta când are o alternativă. Cu hibele de rigoare, totuși, a fost o echipă care și-a petrecut cu noi doi ani de zile. Iar la final am fost mulțumiți de tot ce au făcut. E bine să vezi tabloul per ansamblu”, spune ea.
Un sfat util atunci când îți renovezi casa: „Când ai un spațiu de debarasat, nu îl face singur”
Aici au intervenit și problemele de cuplu. Care au fost depășite de cei doi atunci când au discutat cu o minte limpede și au ajuns pe același palier cu deciziile. Gabriel și-a dorit ca proiectul de amenajare să includă materiale de calitate. De la tâmplăria de lemn, la parchetul de lemn, la finisaje sau partea de ancadramente. Nivelul pe care îl cerea nu era unul tocmai realist, motiv pentru care Miruna iarăși a intervenit și a mediat eventualele probleme.
„Dacă ești obsedat de perfecționism, care e o problemă a ta, și vrei să îți reglezi niște probleme personale folosind casa drept suport, trebuie de la un punct încolo să te raportezi la realitate. Trăim într-o piață a construcțiilor cu foarte multe probleme. Dacă dai de oameni cu bunăvoință, dar care mai și greșesc, trebuie să găsești formule de a nu fi absurd și de a nu cere perfecțiunea. La noi asta a venit și ca o lipsă de experiență. Noi ne-am ținut de niște lucruri, dar a fost și un exces”, povestește Miruna.
Un alt moment tensionat de cuplu a avut loc după ce Miruna și Gabriel au trecut prin COVID, în faza de mutat a lucrurilor. De aici au învățat o nouă lecție. „Când ai un spațiu de debarasat, nu îl face singur. Mai cheamă niște prieteni, niște ajutoare. Doar noi doi ne-am ocupat de toată povestea asta și devenise copleșitor. Devenise prea mult. Ai și job, poate vii după o perioadă de probleme de sănătate. La nivel mental nu mai ești lucid. A fost și dorința noastră de control. Și ne-am epuizat”, explică Gabriel.
„Dacă vrei să te pensionezi mai devreme, prin investiții, trebuie să economisești minim 50%”, e sfatul final al lui Gabriel când vine vorba de economii dedicate unui proiect de amenajare. Construcția unei case pune un cuplu la grea încercare indiferent de situație. Important este să fii organizat cu economiile, cu finanțele și cu deciziile care vin pe parcurs.
-
Case
Cum arată o casă eficientă energetic în care natura pare că invadează interiorul
-
Case
Cum arată o casă din Mogoșoaia amenajată cu 32.000 euro, luminoasă și cu atmosferă scandinavă
-
Case
Piese de mobilier premium și un dormitor matrimonial ca o cameră de hotel de 5 stele, într-o casă din Mogoșoaia
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Quiet quitting acasă: de ce uneori este ok să lași pe mâine ce poți face azi
Chiar nu e un capăt de țară dacă locuința ta nu e mereu lună. Sunt zile și zile.
-
Balcon
Mi-a luat o zi să îmi transform balconul închis în spațiu de lucru, cu cheltuială minimă
Și m-a costat 1200 lei.
-
LIFE
Ce se mai întâmplă prin oraș: 5 evenimente la care să mergi în weekend în București
Unul dintre ele sigur te va scoate din casă.