Apartamente cu 2 camere

Before&after: un perete placat cu titanium a dat tonul amenajării unui apartament din Cotroceni

    Un apartament aflat într-o vilă din cartierul bucureștean Cotroceni a căpătat o nouă față, după mulți în care nu a fost locuit, grație unui proces amplu de amenajare în care Andra Raicu, de la The Interior Instinct, și-a pus amprenta. Totul a fost posibil grație materialelor naturale pe care le-a folosit.

    Andra, care a fondat studioul de arhitectură de interior The Interior Instinct în 2019, spune că proiectele de amenajare interioară care ajung la ea constituie „un proces bazat pe intuiție, din care rezultă un echilibru între două nevoi elementare: confort și liniște interioară”. Exact asta s-a întâmplat și cu apartamentul de 90 metri pătrați din Vila Elena.

    Procesul renovării a durat zece luni și spre norocul beneficiarului și al bugetului lui, punctează Andra, au găsit spațiul destul de bine întreținut, deși nu mai fusese locuit. Astfel că, de exemplu, dincolo de schimbările necesare din casă, Andra a putut păstra parchetul original și ușile locuinței, pe care le-a recondiționat, dar și pe alte elemente din casă, care necesitau doar o mai bună punere în valoare.

    A placat peretele din living cu piatră naturală

    „Scopul principal al proprietarului a fost să readucă locuința la viață și să o amenajeze conform nevoilor sale. Inițial era un spațiu neprimitor, însă cu foarte mult potențial și cu o poveste din vremurile de glorie a arhitecturii bucureștene, pe care mă bucur tare că am reușit să o păstrăm. Asta datorită și echipei de construcții extrem de implicată în proiect”, povestește Andra Raicu.

    Beneficiarul proiectului și-a dorit o placare cu piatră naturală pe peretele cu televizorul. „După lungi căutări, un titanium periat de la Algabeth ne-a cucerit instant, iar apoi toată amenajarea s-a legat armonios în jurul acestuia”, spune ea. Acesta a fost și motivul pentru care în paleta cromatică are accente de negru și griuri. Un alt motiv a fost și o altă dorință a beneficiarului de a avea în casă o atmosferă generală masculină.

    vila elena cotroceni amenajare andra raicu
    Placarea cu titanium periat din living a devenit punctul central al amenajării Foto: Radu Matei

    Astfel, în stilul contemporan-minimalist urmărit, accentul a căzut pe materialele naturale și pe mobilierul liniar. „Un rol important în amenajare au fost și elementele decorative, glasvandurile și vitraliul din hol pe care am ținut neapărat să le păstrez și să le îmbin cu stilul contemporan”, a continuat Andra.

    Livingul s-a dorit a fi oaza de relaxare a apartamentului. Pentru această cameră, a optat pentru o canapea din catifea neagră, „care este extrem de comodă și te invită la Netflix & chill”, făcută împreună cu Ovo Design. A optat pentru mobilier liniar și jos, specific stilului minimalist. În completarea căruia vine măsuța de cafea din stejar ars pe care a proiectat-o împreună cu Woovi Design.

    Before and after vila cotroceni proiect andra raicu
    Colțul de relaxare din casă, livingul cu o canapea din catifea neagră de la Ovo Design și o masă de stejar ars de la Woovi Design Poze after: Radu Matei

    Amenajare vilă Cotroceni: dormitorul, o extensie a livingului

    Dormitorul, în urma amenajării, a devenit o extensie a livingului, cele două încăperi fiind despărțite doar printr-un glasvand. Fiind, astfel, conceput în aceleași linii simple și tonuri cromatice. Așa se face că un tablou pe care beneficiarul îl avea deja și-a găsit compatibilitatea cu o comodă neagră de la Zago.

    Before and after vila cotroceni proiect andra raicu (4)
    Patul de la Mobila Edion se completează perfect în paleta cu accente de negru și griuri Poze before: Andra Raicu/ Poze after: Radu Matei

    În hol, vitraliul constituie una dintre atracțiile amenajării. De aceea, Andra a proiectat un dressing care să îi vină în completare. „Aici este un detaliu pentru care sunt profund recunoscătoare echipei de construcții și anume că a reușit să aducă o parte din scafă la față cu dressignul. Nu a fost o treabă ușoară, fiind nevoie practic de restaurarea acesteia, însă faptul că am reușit să ducem dressingul până în tavan și l-am putut închide cu scafa, a salvat estetic foarte mult”, explică ea.

    Baia a pus probleme în procesul de amenajare interioară

    Renovarea băii a adus cu sine câteva provocări, deoarece traseul instalațiilor sanitare nu a putut să fie schimbat. Așa că poziția inițială a obiectelor a trebuit respectată.

    „Din dorința de a reda funcționalitatea și a evita aglomerarea spațiului am mers pe varianta de duș tip walk-in, iar placarea și aici cu piatră naturală a peretelui din zona de duș oferă spațiului o atmosferă elegantă, ruptă parcă dintr-o oază de natură”, a mai zis Andra.

    Before and after vila cotroceni proiect andra raicu
    Piatra naturală predomină și în amenajarea din baie Poze before: Andra Raicu/ Poze after: Radu Matei

    Nucleul de socializare al casei s-a concentrat în jurul bucătăriei, pentru care a ales o insulă cu formă pătrată și de o singură nuanță deschisă, pentru a da senzația de spațiu luminos și încăpător. „Bucătăria nu se bucura de foarte multă lumină naturală, așa că am apelat la benzile LED și proiectoare pentru a lumina cât mai bine încăperea”, spune arhitecta.

    Before and after vila cotroceni proiect andra raicu
    Marmura din bucătărie a fost achiziționată de la Thedamar Poze before: Andra Raicu/ Poze after: Radu Matei

    Bugetul inițial al amenajării a fost de 30.000 euro, însă a fost depășit cu 10.000 euro. „Fiind un imobil vechi, pe parcursul renovărilor au apărut multe lucruri neprevăzute care au dus la depășirea bugetului”, spune Andra. În aceeași măsură, canapeaua și toată mobila făcută pe comandă au plusat la bugetul final.

    Dar efortul amenajării a meritat, din moment ce feedback-ul primit de Andra după finalizarea proiectului a fost: „Nu îmi vine să cred că este casa mea”.

    Before and after vila cotroceni proiect andra raicu
    Ovo Design s-a ocupat de realizarea unor mânere pe comandă pentru dressing Poze after: Radu Matei

    Andra Raicu a mai folosit corpuri de iluminat de la Ioooi, șinele și proiectoarele de la Maytoni, vopsea lavabilă de la Benjamin Moore, o parte din piesele de mobilier au fost luate de la The Home și bonami. Iar finisajele, obiectele sanitare, bateriile și chiuveta de bucătărie sunt de la Zoiss și Delta. Mai mult, marmura din bucătărie și baie a fost luată de la Thedamar.

    Provocări în timpul amenajării bucătăriei

    Niciun proiect de amenajare nu e lipsit de provocări. Iar acest proiect al Andrei nu face excepție. O provocare a fost transformarea demisolului într-un spațiu primitor. Andra a reușit acest lucru prin alegerea unei mochete care îmbracă scara și se continuă în restul demisolului. „Am mers pe o culoare caldă și neutră și am iluminat scara cu o bandă LED”, zice ea în acest caz.

    Before and after vila cotroceni proiect andra raicu
    O mochetă în culoare caldă a transformat demisolul într-un spațiu primitor Poze after: Radu Matei

    Apoi, bucătăria a fost o altă provocare, căci a trebuit regândit traseul sanitar și electric pentru a îndeplini nevoile beneficiarului. „Totodată din cauza înălțimii nu foarte generoase, am preferat să nu prevedem mobilier suspendat, așa că am fost nevoită să găsesc alte variante de depozitare care să fie la fel de ușor de accesat, dar care să aibă și un rol estetic”, a detaliat Andra. „Tot aici, o provocare a fost să aducem intacte plăcile de piatră naturală destul de generoase atât ca dimensiuni, cât și în greutate”, a mai zis tot ea.

    Tips&Tricks pentru amenajare de la Andra Raicu:

    1. Trasează un buget realist înainte să începi amenajarea;

    2. Gândește-te la nevoile și obiceiurile tale și amenajează locuința în jurul acestora. Un trick este să poziționezi în ordinea priorităților următorii factori: funcțional, estetic, nevoie personală;

    3. Fă un declutter serios înainte de mutare și păstrează acest obicei;

    5. Gândește pe termen lung și investește în finisaje care nu se deteriorează într-un timp destul de scurt.

    Foto before via Andra Raicu & foto after via Radu Matei

    Povestea acestei amenajări ne-a fost trimisă de Andra Raicu. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți vă răspunde cât de curând. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    TUR VIDEO Acest duplex este definiția frumuseții: minimalism, uși ascunse în...