LIFE

13 lucruri pe care nu ar trebui să le faci atunci când ești musafir

  Ai fost vreodată gazdă unor musafiri nepoliticoși? Sau ai fost tu musafirul de care fug rudele și prietenii când vrei să le faci o vizită?

  Când ești musafir, există anumite limite pe care ar trebui pe cât posibil să le respecți. Din cauza manierelor nepotrivite este posibil să nu mai primești invitație data viitoare sau să provoci un stres inutil gazdelor.

  The Spruce are o rubrică dedicată bunelor maniere, din care îți prezentăm astăzi 13 lucruri pe care nu ar trebui să le faci atunci când ești musafir pentru câteva zile. Acest mic ghid de bunăstare atunci când îți vizitezi prietenii sau rudele ar trebui respectat la fiecare vizită, nu doar în perioada sărbătorilor, când oricare dintre noi poate să calce strâmb fără intenții rele.

  1. Nu uita să întrebi despre regulile casei

  Toată lumea are anumite reguli, așa că întreabă gazda care sunt acestea când ajungi, sau și mai bine, înainte să pleci de acasă. Împărtășește-le apoi cu restul rudelor sau cu prietenii care te însoțesc. Unele reguli s-ar putea să n-aibă sens pentru tine, dar pentru gazdă ele există dintr-un motiv întemeiat. Și nu le pune la îndoială sau încerca să schimbi părerea gazdei.

  2. Nu lăsa multă dezordine în urma ta

  Majoritatea gazdelor se așteaptă la puțină dezordine când au musafiri preț de câteva zile, dar nu fi acea persoană care-și lasă șosetele și lenjeria murdare aruncate prin baie sau prin casă. Dacă din greșeală îți cade pastă de dinți pe chiuvetă sau pe mobila din baie, curăță tu, nu așteapta ca gazda să facă asta. Dacă vrei să facă altcineva curat după tine, alege o cameră de hotel.

  3. Nu copleși locuința gazdei

  Când stai în vizită la cineva nu-ți aduce geamantane întregi pline cu lucruri personale. Ia-ți doar ce ai nevoie pe perioada șederii. De asemenea, evită să te comporți ca și cum ar fi casa ta, deși toți prietenii îți vor spune că „mi casa, su casa”.

  4. Nu ascultă muzică tare toată noaptea

  Nu provoca gazdei insomnii fiindcă s-ar putea să ai apoi de-a face cu o persoană obosită și furioasă care va aștepta cu nerăbdare să pleci. Când gazda dă stingerea, chiar dacă nu poți sau nu vrei să dormi, încearcă să nu faci gălăgie. Ascultă muzică sau uită-te la un film cu căștile pe urechi sau dă televizorul cât mai încet.

  5. Nu fuma într-o casă de nefumători

  Nu este ok să fumezi într-o casă de nefumători, nici măcar în camera ta. E nepoliticos. Dacă nu poți rezista tentației de a fuma, întreabă dacă poți să faci asta pe balcon cu geamul deschis sau du-te afară. Dacă poți face asta pe balcon, nu lăsa mucurile de țigară acolo.

  6. Nu fi pretențioasă

  Când stai în vizită la cineva, fii cât mai amabilă cu putință în timpul tuturor planurilor pe care le-a făcut cu tine, inclusiv când vine vorba despre mese. Nu face comentarii nepoliticoase legate de mâncare. Dacă nu-ți plac unele alimente, mănâncă alte lucruri. Dacă ești alergică la animalele de companie ale gazdei, nu te aștepta să le țină afară sau să le ducă la prieteni cât ești tu acolo. Dacă alergia este severă și nu o poți trata cu antihistaminice ușoare, ia-ți o cameră de hotel sau motel în loc să ceri gazdei să facă schimbări ca să te acomodeze pe tine.

  7. Nu fi snob

  Ok, poate că locuința gazdei este jumătate din a ta și mâncarea nu este atât de gourmet ca la tine acasă. Ține cont de faptul că stai acolo pe gratis, așa că ține-ți picioarele pe pământ și încearcă să ai o vacanță cât mai relaxantă. Gazda ta nu va aprecia musafiri snobi.

  8. Nu fi nepăsătoare cu planurile gazdei

   

  Când gazda îți spune că cina va fi gata la ora șapte, fii acolo îndeajuns de devreme ca să poți să te pregătești și să o ajuți când pune masa. Nu întârzia și nu te aștepta ca famila gazdei să stea după tine. Dacă vrei să fii super drăguță, oferă-te să dai o mână de ajutor în bucătărie. Evident că va trebui să ajuți la strânsul mesei și la spălatul vaselor.

  9. Nu uita de valoarea și costul utilităților

  Nu uita că apa și electricitatea costă bani. Nu te lungi cu dușul și stinge lumina atunci când ieși din cameră.

  10. Nu-ți aduce și animalele de companie

  Când ești musafir la cineva acasă, nu-ți aduce și animalele de companie cu tine dacă nu-ți spune gazda că este în regulă. Poate fi foarte frustrant pentru cineva care nu e obișnuit să fie în preajma animalelor. Și dacă gazda are animale de companie, e posibil să trebuiască să faci pe arbitrul dacă ajung să se ia la harță.

  11. Nu te aștepta ca gazda să te distreze

  Bucură-te că ai un loc unde să stai în vacanță. Dacă vrei divertisment, ocupă-te tu de asta și găsește lucruri distractive pe care să le faci, cu excepția cazului în care gazda are deja ceva plănuit.

  12. Nu sta prea mult

  Majoritatea gazdelor n-au nicio problemă să țină musafiri câteva nopți, dar nu-ți exagera șederea. Mai bine pleci mai devreme, înainte ca gazda să-ți ceară să o faci. Și tu și gazda veți aștepta cu nerăbdare următoare vizită, dacă nu stai mult decât era necesar acum.

  13. Nu bârfi familia gazdei după ce pleci

  Când stai la cineva acasă, ajungi să vezi acea persoana și familia ei în momentele cele mai bune, dar și în cele mai puțin bune. Ține cont că nimeni nu e perfect. Dacă nu-ți plac unele lucruri pe care le-ai observat cât ai stat în vizită, ține-le pentru tine, nu le bârfi cu alții.

  Ca să fii un musafir bun ai nevoie de un amestec de bunătate, umor și bune maniere. Nu uita să mulțumești gazdei când pentru găzduire și oferă-te și tu să o primești în vizită când va avea nevoie.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  13 lucruri pe care nu ar trebui să le faci atunci când ești musafir