Asigurarea locuinței este obligatorie, cel puțin împotriva a trei mari dezastre naturale. În prezent, asigurarea PAD are un preț nou. Însă nu prețul e important, ci felul în care o astfel de asigurare te ajută. Îți spunem ce preț are asigurarea PAD în 2024, ce obligații ai și ce alte detalii trebuie să ai în vedere. Detalii în articol.
Poliția PAD sau asigurarea obligatorie împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor a primit o serie de modificări. Printre acestea se numără și creșterea prețului asigurării obligatorii pentru locuințele de tip A.
Preț asigurarea PAD 2024: cât costă asigurarea obligatorie
Astfel, asigurarea PAD pentru acest tip de locuințe va crește la 130 de lei pe an, față de 100 de lei cum era până în prezent. Modificarea a fost adoptată în aprilie 2023 de Camera Deputaților. Pentru locuințele de tip B prețul rămâne nemodificat, adică va fi tot de 50 de lei pe an.
Schimbarea a fost propusă de PAID România (n.r. – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), societatea care gestionează sistemul asigurărilor obligatorii de locuințe. Proiectul de lege exista din 2020. Prezenta lege intră în vigoare la șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României.
Atenție! Asigurarea PAD nu acoperă anexele, dependințele, dotările și utilitățile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată. Nici bunurile din interiorul locuinței nu sunt acoperite de acest tip de asigurare.
Pentru acestea ai nevoie de o asigurare facultativă. Am detaliat aici despre acest tip de asigurare. Asigurarea facultativă este impusă și atunci când vrei, de exemplu, să îți iei o casă prin credit ipotecar. În acest caz sunt asigurate și riscuri precum inundații sau incendii de la vecini.
Preț asigurarea PAD 2024: pe cine afectează noile schimbări
Scumpirea îi afectează pe cei care dețin deja o locuință achiziționată cu un credit imobiliar. Asta pentru că, o asigurare facultativă a locuinței nu poate să fie emisă în lipsa existenței unei asigurări PAD. Per total, proprietarii vor plăti per total o asigurare mai mare pentru locuință după intrarea în vigoare a modificărilor.
Preț asigurarea PAD 2024: tipuri de locuințe asigurate și sume despăgubite
În ceea ce privește locuințele asigurate, acestea sunt de două feluri:
- locuințe de tip A: este vorba de o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereții exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din alte materiale rezultate ca urmare a unui tratament termic și/sau chimic;
- locuințe de tip B: acestea sunt construcții cu pereții exterior din cărămidă nearsă sau din oricare alt material nesupus unui tratament termic și/sau chimic.
În cazul locuințelor de tip A, suma asigurată care se acordă printr-o asigurare PAD este de 100.000 de lei (20.000 de euro). Pentru locuințele de tip B, suma asigurată este de 50.000 de lei.
Pentru a primi sumele de despăgubire, asigurarea PAD trebuie să fie valabilă pe o perioadă de minim 12 luni. Asigurarea PAD poate fi emis și pentru perioade mai lungi de timp, dar numai în multiplu de 12 luni.
Dacă locuințele nu sunt asigurate, statul își rezervă dreptul de a nu acorda despăgubiri proprietarilor de locuințe avariate de dezastre naturale.
Preț asigurarea PAD 2024: obligații și amenzi
Prin lege, proprietarii de locuințe din România sunt obligați să-și asigure casele împotriva celor trei mari riscuri de dezastre naturale. Este vorba de cutremur, inundații și alunecări de teren.
În realitate, numai 1 din 5 case la nivel național sunt asigurate împotriva celor trei dezastre. Adică doar 20% din fondul locativ al României.
În prezent, există 1,98 milioane de locuințe care au asigurarea PAD. Trei sferturi dintre acestea sunt în mediul urban. Iar 96% din totalul locuințelor cu asigurare PAD sunt de tip A.
Nu doar persoanele fizice sunt obligate să aibă o asigurare PAD. Ci și persoanele juridice sau primăriile. Lipsa unei asigurări PAD se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei.
Preț asigurarea PAD 2024: detalii de avut în vedere
Asigurarea PAD rămâne valabilă în situația schimbării proprietarului locuinței dacă prima de asigurare a fost achitată integral. Asigurarea rămâne valabilă până la data trecută în contract, beneficiarul fiind noul proprietar.
Mai mult, ține cont că dacă vrei să inregistrezi sau să modifici înregistrarea locuinței în cartea funciară, atunci, în calitate de proprietar, trebuie să prezinți un contract de asigurarea obligatorie a locuinței.
Pe de altă parte, din ianuarie 2024, primăriile vor trimite scrisori de înștiințare, cu confirmare de primire, către persoanele care au o asigurare PAD pentru locuințele pe care le dețin. Acest lucru este posibil pentru că PAID facilitează accesul primăriilor la lista actualizată a proprietarilor care au asigurări PAD.
-
Curte
Molidul argintiu: cum se îngrijește și înmulțește acest copac superb de curte
Un arbore unic, care poate fi punctul central al grădinii tale.
-
LIFE
Semnificația coroniței de Crăciun. Unde e bine să o așezi în casă și ce simbolizează
Îți spunem și cum să îți faci una acasă.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
La câte grade se spală pernele și ce trebuie să știi dacă nu vrei să le duci la spălătorie
Depinde de tipul pernei.